Nu är det Lucianatt och det var ju lämpligt. Om jag lyckas tänka på det hela dagen kanske jag kan komma ihåg att boka tid hos optikern. Lucia sägs ju vara synens skyddshelgon. Se där. Man kan ha nytta av traditioner.

Annars har jag inte brytt mig mycket om det här med julen. Ett par hyacinter har redan blommat färdigt och eftersom jag älskar doften köpte jag en till idag. Amaryllisens blomma får jag vänta på några dagar till.

Förresten läste jag nyss att Lucia också är skyddshelgon för ”Syrakusa; för synen; för blinda, sjuka barn, bönder, prostituerade som ångrar sig, glasmästare, chaufförer, sjuksköterskor, sadelmakare, skräddare, vävare, knivsmeder, sekreterare, notarier, vaktmästare och dörrvaktare; i England författare, advokater, tjänarinnor och försäljare; mot ögonsjukdomar, kroppslig och själslig blindhet, blödningar, halsinfektioner och dysenteri.”

Själslig blindhet… minsann.