I höstas skrev Stefan Jansson brev till Scandic och undrade varför de har biblar på sina hotellrum. Scandic svarade så småningom med att bestämma sig för att ta bort biblarna från sina rum och istället ha flera religioners skrifter tillgängliga i receptionen.

Där kunde det ha slutat. Jag tycker Scandics agerande var klokt och sansat och ledde till en förbättring för alla de människor som inte orkar ta med sig egen litteratur när de är ute och reser. Ett större utbud som passar flera. Vad är felet med det?

Göran Skytte anser att Humanisterna med detta klev över gränsen.

”Rent kommersiellt är Scandics agerande obegripligt. De har inte förstått att väldigt många svenskar är kristna. Väldigt många av dessa är till exempel affärsmän, och väldigt många av dessa kristna affärsmän bor väldigt ofta på hotell. Om Scandic tar bort biblarna är det en starkt negativ signal till dessa gäster.

Att ha Bibeln i byrålådan på rummet kostar Scandic noll kronor. Om de tar bort Bibeln kan man lätt få till stånd en bojkott bland till exempel kristna affärsmän, som ofta är organiserade i olika nätverk. Och det kan kosta Scandic miljonbelopp i uteblivna intäkter.”

Mycket riktigt meddelade biskopen i Härnösands stift att de avbokar ca 100 hotellnätter på Scandic. På Frälsningsarméns hemsida skapades en protestlista mot Scandic och initiativtagaren, Emanuel Karlsten tycker ”Det är skenheligt att agera mot bibeln, när man låter porr flöda i tv-kanalerna.”

I mina ögon är det skenheligt att biskopen i Härnösand inte såg någon anledning att bojkotta Scandic redan pga porren.

Intervju med Stefan Jansson

Frälsningsarméns protestlista