Handen på hjärtat – skulle du betala?

Tänk dig att du hämtar posten i morgon och hittar ett inbetalningskort från Svenska kyrkan. De vill ha dig som medlem nästa år och avgiften är 2.500 kr.
Handen på hjärtat – Skulle du betala?
Listan till vänster visar vad din medlemsavgift skulle vara

En undersökning som gjordes år 2000 visade att bara 16 % av svenskarna tror på en personlig gud. Är du en av dem? Ställer du upp på trosbekännelsen som du kan läsa längst ner i detta inlägg?

Är du medlem i svenska kyrkan? Har du valt det själv eller gjorde dina föräldrar det åt dig? Om du inte tror på gud – vad är skälen till att du är medlem idag?

Vigsel, dop och begravning är kanske det vanligast människor brukar svara på den frågan. Gifta dig kyrkligt kan du inte göra utan att vara medlem. Men varför vill du lova något inför en gud du inte tror på?

Du kan döpa dina barn i kyrkan utan att vara medlem. Varför du nu skulle vilja göra det om du inte själv tror på gud. Dina barn kanske bör få göra det valet själva när de är vuxna nog att ta ett sånt beslut.

Begravningar sköter svenska kyrkan på uppdrag av staten och du betalar också en begravningsavgift på skattsedeln. För den som inte är medlem i kyrkan ingår allting utom själva ceremonin. Å andra sidan kan du själv, eller dina släktingar, vid en borgerlig begravning välja hur ceremonin ska genomföras.

Ett annat motiv till att vara med i kyrkan är att kunna utnyttja sin rösträtt i kyrkovalet. Så är det förstås och om du tillhör de ca 11 % som röstade i kyrkovalet 2005 så köper jag det motivet. Samtidigt ger du också kyrkan ett större inflytande i samhället genom att vara medlem – ju fler medlemmar desto tyngre väger ju kyrkans åsikter.

Du kanske vill vara medlem för att hjälpa till att bevara kyrkobyggnader och liknande. Men det gör du redan – i år ger staten kyrkan 300 miljoner kronor för ”kyrkoantikvariska ändamål”. Det är du med och betalar via skattesedeln oavsett om du är med i kyrkan eller inte. Svenska kyrkan har tillgångar på cirka 40 miljarder kronor och 25.000 anställda.

Men kyrkan gör ju också en hel del socialt arbete med hemlösa, missbrukare och andra utsatta människor? Visst – men du kan ju istället stödja någon religiöst obunden hjälporganisation som t ex:

Röda korset
BRIS
Situation Stockholm
Rädda Barnen

Det är hög tid att fundera på det här nu, vill du inte betala medlemsavgiften 2008 måste du gå ur före den 1 november.

kan du väldigt smidigt skriva ut en utträdesblankett, hitta adressen till din församling och läsa mer om vad det innebär att gå ur.

Kommentera gärna och berätta hur du tänker om detta!


Trosbekännelsen
Vi tror på Gud Fader allsmäktig,
himmelens och jordens skapare.

Vi tror ock på Jesus Kristus,
hans enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den helige Ande,
född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket,
på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen,
sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma
levande och döda.

Vi tror ock på den helige Ande,
en helig allmännelig kyrka,
de heligas samfund, syndernas förlåtelse,
de dödas uppståndelse och ett evigt liv.


Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.