Alla barn har rätt till en vit jul

Vit julJag har tagit ställning för en Vit jul. Det var kanske ingen nyhet eftersom jag för flera år sedan tog ställning för ett vitt liv. Ett helt och hållet politiskt ställningstagande och det enda rejäla sätt jag hittade att ta avstånd från något som jag tycker väldigt illa om.

Nästan 400 000 barn växer upp i familjer med riskfyllt drickande och jag har varit ett av dem. Därför känns det också helt rätt att skriva under för en vit jul.

Från kampanjens hemsida

”Julen är barnens högtid, och en tid att vara tillsammans. Barn vill ha närvarande vuxna, vuxna som inte är påverkade av alkohol. För även om många väljer att vara sparsamma med alkoholen när de är i sällskap med barn finns det nog inte något barn som känner sig riktigt bekväm med att vuxna är påverkade av alkohol.

Barn tycker att det känns obehagligt också med måttlighetsdrickande vuxna som blir påverkade av alkohol, även om det är sällan, och även om man inte blir jättefull.

Barn tycker att vuxna luktar konstigt och inte är som de brukar när de har druckit alkohol. De som ska ge trygghet i tillvaron och som man alltid kan lita på blir skrämmande och oförutsägbara genom ett annat tonläge och yvigare gester. Det behöver inte handla om aggressivitet och våld. När vuxna blir övervänliga och sentimentala är det också jobbigt.

Och vi fungerar inte lika bra under påverkan av alkohol. Man blir fumlig och får sämre lyhördhet för mer finstämda signaler. Man blir mer självupptagen och kanske skämtar med barnen på ett sätt som de inte förstår.

Värst är det naturligtvis för de cirka 385 000 barn som växer upp med föräldrar med riskfyllt drickande. Alkoholkonsumtionen befinner sig på en hög nivå i samhället, och det slår hårt mot barnen.

Så skippa alkoholen om du ska fira jul med barn och ungdomar. För barnens, men också för din egen skull. Ta vara på tiden. Men även du som inte firar jul tillsammans med barn kan skriva under av solidaritet med barn som växer upp i hem med missbruk.

Alla barn har rätt till en vit jul!

Det här inlägget postades i Alkohol. Bokmärk permalänken.

1 svar på Alla barn har rätt till en vit jul

  1. monica jacobsson skriver:

    Jag ställer upp till 100% på en vit jul!

Kommentarer inaktiverade.