En smart satsning i Sandviken

Inlägg i temadebatt om LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) på fullmäktige ikväll.
……………………………………………………

Vi har en hög ungdomsarbetslöshet i Sandviken och varje dag nu för tiden läser vi om hur jobb kommer att försvinna. En forskningsrapport i dagarna visade att 2,5 miljoner jobb byts ut mot digital teknik inom 20 år.

När de som börjar högstadiet i höst har läst klart på högskolan kommer vart tredje jobb att göras av programvaror, robotar och intelligenta maskiner. Vilka är det då som kommer att behövas på arbetsmarknaden? Jo de som kan styra tekniken och robotarna, samspela med dom och samarbeta med andra.

Andra förmågor som robotar och teknik har svårt att konkurrera med är fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet och social förmåga. Att kunna förhandla, övertala och ha omtanke om andra människor.

Flera av våra skolor arbetar nu med programmering i olika former. På Sätra, Vallhov, Jäderfors, Söder- och Murgårdsskolan går eleverna från konsumenter till producenter. Skolorna kör temaveckor, sprider kunskaper och Söderskolan kommer att starta en programmeringsprofil i höst. Sandbacka Park har startat Coder dojo där det blev fullt av barn på nolltid och man nu i veckan utökar platserna.

Både i skolan och i Coder Dojo har man dragit nytta av att alla våra elever har varsin dator. Jag är stolt över att Sandviken vågat göra den satsningen och att vi ligger i framkant med nästa generations lärande. Allting tyder på att det är en smart satsning som förbereder våra barn och unga för framtiden, för arbetsmarknaden och att det utjämnar skillnader i elevernas förutsättningar.

Jag tror att det också kommer att visa sig vara bra för lokala företag som kan hitta god kompetens på hemmaplan och för våra ungdomar som blir eftertraktade på arbetsmarknaden eller själva kan starta företag både lokalt och globalt.

Det här inlägget postades i IT, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.