Var ska vi mötas?

Inlägg i temadebatt om LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) på fullmäktige ikväll.
……………………………………………………

Några saker vill jag lyfta och jag tänker faktiskt börja med något som inte står i LUPP:en utan i våra egna elevenkäter och också i den stora undersökningen Öppna jämförelser som görs i hela landet.

På frågan Ger skolan dig lust att lära dig mer? svarar bara 5 % i åk 8 i Sandviken att det stämmer helt. 25 % säger att det stämmer ganska bra. Alltså tycker 70 % av eleverna att skolan inte ger dem lust att lära mer.

Här har skolan verkligen ett bekymmer att jobba med och det är mycket som tyder på att den här olusten har att göra med bristen på inflytande.

I LUPP:en ser vi skillnaden mellan hur mycket inflytande eleverna vill ha och vad de upplever sig ha. Vi vet att möjligheten till inflytande har effekter på hälsan både den fysiska, sociala, psykiska och intellektuella. Vi vet också att mobbning och våld är mer vanligt förekommande i miljöer där möjligheten att påverka är låg.

Grunden måste läggas både i hemmet och i skolan så att barn och unga känner att det de tycker, tänker och vill spelar roll. I Kunskapsnämnden där jag är ordförande är därför ett av de främsta målen att barns och elevers inflytande ska öka i skolan.

Men det finns positiva saker också i LUPPen. Ungdomars intresse för politik och samhällsfrågor är relativt högt i Sandviken och ganska många vill ha kontakt med oss politiker. De som vill påverka ökar, intresset för samhällsfrågor ökar och tron på att det går att påverka ökar.

Många saker i samhället är tunga att vända men det här är går det ju verkligen att förändra och inte borde det vara så svårt heller.

Men vi behöver prata om hur det ska gå till. Och speciellt om hur ungdomar tycker att det ska gå till. I praktiken.

Var ska vi mötas? Hur gör vi konkret och hur tar vi det första riktiga steget framåt?
Jag tycker att någon redan här ikväll borde få ansvaret för att sätta igång!
……………………………………………………
Ungdomarna tyckte att politiker borde finnas på sociala medier. Vi finns!
Mig hittar ni nästan överallt. Samlingssida på brockman.nu

Det här inlägget postades i Politik, Skola. Bokmärk permalänken.