Ett hemligt ”Öppet brev” från moderata seniorer

Moderata seniorer har tydligen skrivit ett ”öppet brev” till mig som ordförande i Kunskapsnämnden. Jag har inte fått brevet, men det har Gefle Dagblad. Så jag vet inte mer än det som går att läsa i GD:s artikel. Jag citerar …

”Kunskapsnämnden värderar inte skolan högt i sitt budgetarbete. Det tycker åtminstone inte grupperingen Moderata seniorer i Sandviken.
– Jag frågar om majoriteten inte värderar skolan så mycket, det är det vi vill ha svar på, säger Annemarie Bergström, medlem i grupperingen.”

Om vi tittar på partiernas budgetförslag för 2015 så ville Moderaterna lägga 748 miljoner på Kunskapsnämnden. Socialdemokraternas förslag var 757 miljoner. Alltså nio miljoner mer än i moderaternas förslag. Vem som värderar skolan mest är inte så svårt att räkna ut.

De moderata seniorerna skriver också att en elev i Sandviken kostar 2.500 kronor mindre än elever i genomsnitt i landet.

Enligt Skolverkets statistik (Kommunblad 2013) ser det ut så här:

Det stämmer alltså att den totala kostnaden per elev är lägre i Sandviken än i både jämförbara kommuner och riket. Men som synes beror det framför allt på att vi lägger mindre pengar på lokaler. Kostnaden för undervisning är nästan exakt som i andra kommuner.

Nio av tio lärare uppger att deras administrativa arbetsuppgifter ökade under den moderatledda regeringens tid. Under samma tid försvann 1000 speciallärare och specialpedagoger och totalt 12500 pedagogiska tjänster ur skolan. Moderaterna värderade skattesänkningar högre än skolan.

Vi får väl invänta och se hur moderaterna fördelar pengarna i sitt budgetförslag för nästa år. Det kanske blir bättre än förra gången.

Lästips:
Miljonregn över Sandviken
Jag har aldrig varit med och delat ut så mycket pengar
Lärare nyckeln till framgång i skolan

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola. Bokmärk permalänken.