Europeiska domstolen läxar upp norska skolan

Saxat från Dalarnas tidningar:

”Skolämnet ’kristendom med religions- och livsåskådning’ i norska skolor bryter mot de mänskliga rättigheterna, har den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg fastslagit.

Föräldrarna menar att kristendomens särställning i norska skolor, och det faktum att norska staten behållit en paragraf i skollagen som anger kristendom som ”övergripande mål” för undervisningen, gör att skolämnet står i strid med religiösa eller icke-religiösa minoriteters rättigheter.”

Undrar hur Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ställer sig till den här delen av den svenska läroplanen?

”Skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och hos eleverna förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på.

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla.

I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.”

Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.

1 svar på Europeiska domstolen läxar upp norska skolan

  1. Pingback: » Kursmål i religion

Kommentarer inaktiverade.