Barnomsorgspeng – för vem?

Så här skriver Aino Blom (kd) i debattartikeln I vems intresse har vi dagis?

Socialdemokraterna har genomdrivit att dagis inte bara blev en möjlighet för dem som så önskade, utan dessutom ett ekonomiskt tvång för alla, oavsett vilken situation man lever i.

Att själv få ta hand om och vårda sitt eget barn är inte en jämställdhetsfråga, som socialdemokrater och vänstersympatisörer envist hävdar. Det hör till varje förälders rättighet. Att också få en lön för detta arbete borde vara en självklarhet i dagens samhälle.

Varför skall man vara tvungen att belasta samhället med att ha sina barn på dagis, när man egentligen inte vill det? Varje plats kostar mellan 80 000-100 000 kronor per år.

Varför kan man inte få de pengarna som en barnomsorgspeng och kunna få vara hemma med sitt barn åtminstone de två- tre första åren av deras liv? ……………….

Vi kristdemokrater har alltid hävdat valfrihet när det gäller omsorgen. Valfrihet måste vara en rättighet för dagens föräldrar, som är fullt kapabla att avgöra vilken barnomsorg de vill ha. Det borde inte vara en ekonomisk nödvändighet att börja arbeta när barnen är ett år. Med en barnomsorgspeng skulle det i alla fall finnas ett alternativ.

—————

Yeah right.

Ett alternativ för vem? Under min tid som ensamstående mamma med två småbarn, hade inte en barnomsorgspeng på sex-sju tusen varit ett alternativ att ens fundera på.

En budgetkalkyl visar att en tvåbarnsförälder skulle gå ca 500 kr back varje månad och då har jag inte räknat en enda krona på varken sjuk-/tandvård/glasögon, semester eller bil/bussresor.

Så för vem skulle denna barnomsorgspeng vara ett alternativ? Jo förstås för den som har en medförälder med rejäl lön, den som har pengar på banken, eller den som kan trolla med knäna. Jag har kanske fördomar men jag undrar hur många män som skulle vara hemmapappa för den lönen…

Men okej. Jag räknar lite och låter Ainos önskan bli verklighet i Sandviken.

Då måste vi börja med att betala ut barnomsorgspengen till de vars barn redan idag inte finns i förskolan (det heter inte dagis förresten). Det finns 1.800 barn mellan 1-5 år. Av dessa har ca 80% förskoleplats – 360 barn är alltså redan idag hemma.

Om vi utgår från 1,5 barn/familj så blir det 240 barnomsorgspengar á 90.000 kr/år. Kostnad för Sandvikens kommun = 21,6 miljoner per år.

Och då har vi bara börjat – inga besparingar gjorda på färre förskoleplatser alltså. Vi har fortfarande kvar ett oförändrat antal barn i förskolan och därmed också kostnaderna för dessa…

Ja, vi kan stanna där så länge och lösa ett problem i taget.

Hur går Kd:s förslag ihop med att Alliansens budget för 2006 ger 2,5 miljoner mindre än Socialdemokraterna till förskola/skola???

Var i Kristdemokraternas budget hittar vi dessa 21,6 miljoner Aino?
Om de inte finns 2006 – var ska de tas 2007?

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Barnomsorgspeng – för vem?

  1. Pingback: » Att skjuta sig själv i foten

  2. Pingback: » Vårdnadsbidrag för alla som kan trolla med knäna

Kommentarer inaktiverade.