Besökare:


Bloggtoppen.se

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Ann Catrin Brockman. Make your own badge here.


My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?


Ursäkta röran! direktlänk

Äntligen har jag hittat ett bloggverktyg som duger åt mig!

I helgen sysslar jag med att flytta och möblera om i länkar och på servern. Det kommer antagligen att bli rörigt här emellanåt. Jag behåller bloggens gamla utseende oktober månad ut och inläggen från 1 november kör jag i Textrider.

Det är inte helt lätt att vänja sig av med att skriva kod i texten. Mina fingrar är t.ex. vana att skriva <p> för nya stycken och det måste jag sluta med nu, annars blir det jättelika radavstånd :)

Har pekat om min domän till en Linux-server och tydligen blir det fel med DNS-ändringen ibland. Den hoppar fram och tillbaka mellan gamla och nya. Vilket betyder att nya inlägg syns bara ibland.

Hoppas ni har överseende med det - på söndag ska allt förhoppningsvis vara klart!

Här hittar du fortsättningen!

Kommentera!

Måndag 31 okt direktlänk

Ikväll missade jag mitt 2:a fullmäktigemöte den här mandatperioden. Jag insåg att det var viktigare att kurera förkylningen och försöka bli frisk nog att gå på Kunskapsnämnden i morgon.

Men jag rattade in Radio Sandviken på 89,9 MHz och det kändes nästan som att själv vara på plats. Men bara nästan...

Innan sammanträdet började fick radiolyssnarna njuta av en förskräcklig piiiiiiiip-signal. Eftersom mötet inte kom igång exakt 17.30 så var det bara att försöka sänka ljudet så mycket som möjligt, utan att stänga av.

I kaffepausen sändes samma outhärdliga pipande. Jag vet ju att kaffepauserna inte alltid håller tiden exakt, och för att ha en chans att höra när mötet återupptogs var jag tvungen att ha pip-signalen på. Nog kunde det väl ha spelats lite musik?

Under sammanträdet reagerade jag på att bara få höra att någon lägger på en bild på storskärmen. Frustrerande! Vad står det? Vad är det som visas?

Vid ett tillfälle - när någon lämnade talarstolen - skrattades det gott i salen och jag ville naturligtvis också veta vad som var så roligt.

Nåväl. Jag hade kanske inte väntat mig att det skulle kännas så ensamt vid radion. Det är inte alltid jag upplever KF-mötena som så intressanta, men igår saknade jag hela stämningen. När de gick ut på kafferast fick jag hejda mig från att slänga på mig jackan och gå dit:)

N-G Kempe (fp) opponerade sig mot förslaget till gymnasieskolans långsiktiga profil, lokalbehov och organisationsstruktur. Han yrkade också avslag i KS och reserverade sig mot KS-beslutet. Till förmån för vad framgår inte av KS-protokollet och framgick heller inte av hans inlägg i KF-debatten. I KF valde han att inte heller reservera sig. Min egen spekulation är att det kommer sig av att moderaternas Stig Johansson suttit med i styrgruppen för den nya gymnasieskolan... (M) kunde ju inte gärna ge (fp) stöd i avslagsyrkandet då.

Mest pinsamt blev ärendet om ändring av Parkbadets taxor. Kultur- o fritidsnämndens förslag var att ändra tillbaka öppettiden på helger från kl 10-16 till 9-17. På det sättet kan möjligheten att bara betala för 3,5-timmesbad återinföras istället för att bara ha heldagstaxa på helgerna.

Kd, fp, m och v gjorde gemensam sak och försökte fatta beslut i en helt annan fråga. Nämligen att förändra vuxenpriset att gälla från 18 år istället för 16 år. Det är lustigt på två sätt:

1. Alliansen vill i sitt budgetförslag skära ner Kultur- o fritids budget med nio miljoner.

2. Moderaterna har fått beslutet om "BJ-affären" inhiberat bl.a. med motiveringen att frågan inte var beredd.

Men den här kvällen var det tydligen okej att fatta beslut i icke beredda ärenden. Hej och hå.

Kommentera!

Söndag 30 okt - II direktlänk

Brittiska The Guardian skriver:
Where Sweden and other Nordics should boast of an economic model far more successful than the rest of the EU, they seem to be losing their nerve in these the most successful societies the world has ever known.
If the Swedes vote the right in they will be like people with vertigo who so fear falling they decide to jump and be done with it.
En ekonomisk modell, långt mer framgångsrik än i övriga EU, och det mest framgångsrika samhälle som världen någonsin sett.

Om svenskarna röstar fram högern blir de som människor med svindel. Så rädda för att falla att de väljer att hoppa för att få det överstökat.

Kommentera!

Söndag 30 okt - direktlänk

Vintertid. Själva ordet gör att jag fryser - men innebörden gillar jag. Klockan kommer att vara lite mindre än vad kroppen tror, åtminstone i några dagar framöver.

För mig, som är nattmänniska, är det en skön tanke att tiden förskjuts åt rätt håll!

Klockan är nu 02.43. Det är så coolt att veta att om en kvart är den bara 02.00 :)

Kommentera!

Lördag 29 okt - direktlänk

Nu kongressas det för fullt nere i Malmö och jag skulle gärna vara där. Om jag haft tid. Eller ork. Eller pengar att spendera på hotell och resa.

Istället är jag hemma och försöker kurera en trist och envis förkylning. Det är oroligt att känna hur rösten sviker. Speciellt med tanke på att mitt jobb helt och hållet är beroende av att jag har just en röst...

Det funkar ju bra att hålla sig informerad om kongressen via andra. Min länksamling nedan fyller jag på vartefter jag hittar nya:

 • Lenas foton
 • Chadie
 • Magnus tankar
 • Tunström
 • Monica Green
 • Natasa
 • Kongressblogg
 • Sossekoll
 • AiP
 • Valbloggen
 • Argusögat
 • Bohuslän
 • Kommentera!

  Torsdag 27 okt - direktlänk

  Finns det nåt jag stör mig på så är det folk som ständigt måste påpeka sina egna egenskaper! Folk som själva berättar om hur spontana, roliga, wildandcrazy de är...

  Om vi andra nu inte redan märkt dessa egenskaper, hur troligt är det att de finns? Och det pinsamma är just att det sällan stämmer.

  Och hur ska man bemöta såna uttalanden? Man kan ju inte gärna säga att "Nej, jag tycker verkligen inte att du är speciellt spontan eller rolig". Eller kan man?

  Jag tror att jag försöker humma och nicka så lite medhåll som möjligt. Men känner ofta att jag hamnat i ett slags gisslan-situation där jag tvingas hålla med och på så sätt också tvingas förstärka människans missuppfattningar om sig själv.

  Det gör mig generad.

  Kommentera!

  Onsdag 26 okt - direktlänk

  Ikväll hade vi s-grupp i Kunskapsnämnden. Jag, Klas, Magnus, Ulf och Carl-Åke var med. Det var ett roligt möte där vi äntligen fick tid att diskutera annat än en meterlång dagordning.

  Mest pratade vi om den träff vi ska ha i februari tillsammans med skolledarna och elevråden. Då ska vi ägna en hel dag åt att prata om hur vi kan uppnå målet om ett ökat elevinflytande.

  Våra planer känns bra, alla verkar känna att det är viktigt. Carl-Åke kom med ett lysande förslag till samtalsledare och jag har fått positivt besked från Elevorganisationen om medverkan.

  Bara att jobba vidare alltså!

  Kommentera!

  Tisdag 25 okt - direktlänk

  Tror du på Gud?

  I en undersökning genomförd av SIFO 1999 svarade 74 % nej på frågan ”Tror du på en högre makt?”. Ändå är 86 % av svenskarna medlemmar i Svenska Kyrkan.

  Trosbekännelsen är en sammanfattning av det kyrkans medlemmar står för:

  Jag tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare.
  Jag tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår Herre, vilken är avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria, pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven, nedstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida. Därifrån igenkommande till att döma levande och döda.
  Jag tror ock på den helige Ande, en helig, allmännelig kyrka, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

  Är du medlem så betalar du ca 1 % i kyrkoskatt.
  Är din lön 18.000 kr/månad så går alltså 180 kr/månad till kyrkan = 2.160 kr/år.

  Om du vill slippa betala kyrkoskatt nästa år måste du gå ur Svenska kyrkan senast den 31 oktober.

  På Humanisternas hemsida finns både blankett och bra information om:
  Att gå ur Svenska kyrkan.

  Kommentera!

  Måndag 24 okt - direktlänk

  Så där ja. Nu har jag LIX-testat min blogg och det var skönt att se att jag skriver på en lagom nivå. Det är ju trevligt om folk fattar vad jag vill säga!


  Snön ligger kvar.

  Kommentera!

  Söndag 23 okt - direktlänk

  Jag läste nåt spännande på En supportteknikers tankar.
  En rysk furste, Vladimir Odojevskij, skrev så här i en framtidsvision år 1837:

  "Husen är sammankopplade med hjälp av magnetiska telegrafer som ger människor som bor långt ifrån varandra möjlighet att kommunicera."

  "Många hushåll publicerar sådana dagböcker som ersätter vanlig korrespondens. Sådana dagböcker ger information om värdens goda eller dåliga hälsa, familjenyheter, tankar och kommentarer."

  Furst Odojevskij spådde att det här skulle vara verklighet år 4338 och dessutom trodde han att tjänstefolket skulle sköta själva dagboksskrivandet. Han hade fel.

  Det är bara år 2005 och åtminstone jag sköter mitt bloggande utan tjänstefolk.

  Kommentera!

  Lördag 22 okt - direktlänk

  Ida Gabrielsson har valts till ny förbundsordförande för Ung Vänster.

  Ida är idag oppositionsråd för (v) i Sandviken och sitter också i Kunskapsnämnden.

  Jag säger Grattis och önskar lycka till!


  Första snön kom idag!


  Den där tjejen som åkte ur Robinson... Har hon verkligen varit med i tidigare avsnitt? Jag minns henne inte ens.

  Kommentera!

  Fredag 21 okt - direktlänk

  I november 2003 la jag ett förslag i Kunskapsnämnden till budgeten 2004. Förslaget handlade om att avsätta 200.000 kr i budgeten till arbete för att förbättra elevinflytandet. Beslutet blev "att ge Kunskapskontoret i uppdrag att utarbeta ett förslag inom ramen för internbudgeten". Tyvärr hamnade det utanför budgeten för 2004 och kom heller inte med 2005. Men NU!

  Äntligen finns pengarna med i budgeten och det känns riktigt skönt!

  Kommentera!

  Torsdag 20 okt - direktlänk

  Arbetarkommunen hade medlemsmöte ikväll. På vägen dit såg jag att embryot till ny SSU-klubb hade möte på expeditionen och det gjorde mig på väldigt gott humör!

  Åke ledde ett bra möte ikväll. Jag blir mer och mer tillfreds med honom som AK-ordförande ju mer jag lär känna honom. Han är pedagogisk, lyssnar in och tar till sig. Han är en utmärkt ideolog och en varm människa. Det är bra möten nu för tiden och det känns meningsfullt att delta i partiarbetet.

  Vi pratade en hel del om moderaternas politik i jämförelse med vår egen och jag tog mig för att läsa lite mer på moderaternas hemsida efteråt.

  För mig är det samma gamla borgerlighet, samma gamla kapitalism, samma mentalitet att vilja trycka till de som minst behöver det!
  "Moderaterna - Det nya arbetarpartiet" ??? Bah!

  [Indragen text kommer från Moderaternas hemsida]

  I Bankerydsuppgörelsen ingick att arbetslinjen ska förstärkas och att överutnyttjandet motverkas i inkomstförsäkringarna genom ökade kontrollinsatser. I uppgörelsen ingick att ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen och förtidspensionen inte sänks omgående om en borgerlig regering tillträder. Det är, bl.a. av dessa skäl, nödvändigt att fördjupa diskussionen om inkomstförsäkringarna bortom procentsatserna i ersättning.
  INTE SÄNKS OMGÅENDE - var orden. Utan när då? Efter valet?
  De svenska inkomstförsäkringarna är förhållandevis generösa jämfört med andra länder. Kraven för att vara berättigad till ersättning är lågt satta, ersättningsnivån är hög och ersättningsperioden är lång. Till detta kommer att kontrollen är bristfällig.
  Vad menar de? Är vi FÖR generösa? Är kraven FÖR lågt satta? Är nivåerna FÖR höga? Ersättningsperioden FÖR lång? Kontrollen FÖR bristfällig?
  Internationella jämförelser är komplicerade, men forskningen ger vid handen att sanktioner används i betydligt högre grad än i andra länder än i Sverige. I Belgien, Kanada och Danmark är det ca 5% av dem som erhåller arbetslöshetsersättning som drabbas av en nedsättning. I Finland, Norge, Storbritannien och Australien är det ca 10-15%, medan motsvarande siffra för USA och Schweiz ligger på över 40%.

  Översatt till svenska förhållanden skulle det betyda att 30 000 till 250 000 personer skulle få sänkt ersättning istället för de 7 000 som får det idag. Om sanktioner användes i denna omfattning så skulle arbetslösheten minska och kostnaderna för arbetslösheten minska.

  Det finns inte motsvarande studier när det gäller sjukförsäkringen, men det finns skäl att anta att de generella mekanismerna är desamma, även om det snarare är rehabiliteringsansträngningar och sökande efter alternativa sysselsättnings-möjligheter som måste följas upp. I en av de fåtaliga studier som finns förefaller en striktare uppföljning, t.ex. genom att kraven på läkarintyg tidigareläggs, kunna påverka frånvaron.

  Så de åtgärder som görs idag för att få ut folk i arbete är alldeles för taffliga? Det går alltså omkring över 240.000 felaktigt sjukskrivna människor i Sverige?

  Jag läser vidare...

 • Krav på läkarintyg från 4:e sjukdagen eller rätt för arbetsgivaren att kräva det från 1:a dagen.
 • FK ska göra kontroll av arbetsförmågan inom 2 veckor av sjukskrivningen.
 • Tidigare prövning av arbetsförmågan mot HELA arbetsmarknaden - efter 6 månader. Den som bedöms kunna återgå till NÅGOT SLAGS arbete ska överföras till A-kassan.
 • Karensdagarna ska fördubblas
 • Beräkningsgrunden för sjukpenning ändras till 2 år vilket naturligtvis sänker nivåerna
 • Avgiften för vård och mediciner ska höjas (+25 kr avgift per expeditionstillfälle på Apoteket)
 • Den fria barnsjukvården ska slopas

  När det gäller A-kassan vill man göra rejäla åtstramningar t.ex:

 • Krav på 2-4 antal sökta jobb/varannan vecka
 • Utvidgat sökområde både vad gäller avstånd från hemmet och arbetsområden

  Idag behöver man inte ta ett jobb där lönen understiger 90% av a-kassans dagpenning. Alliansen vill skärpa kraven till 80% av a-kassan.
  Vilket betyder:
  Den som hade en lön på 18.000 kr får 14.400 kr i a-kassa - men kan tvingas ta ett jobb med en lön på 11.520 kr per månad. Lönedumpning?

  Jämför man Alliansens förslag till A-kasseregler med sossarnas ser det ut så här:
  Beräknat för den som har en lön på 17.000 kr
    Alliansen Socialdemokraterna
  0-100 dagar10.880 kr12.240 kr
  101-200 dagar9.520 kr12.240 kr
  201-300 dagar5.632 kr12.240 kr

  Kommentera!

  Onsdag 19 okt - direktlänk

  Ikväll hade Scherpbackens s-förening möten. Till styrelsemötet kom ingen mer än jag och den enda medlem som dök upp var Stina.

  Stina och jag hade trevligt en stund och hon berättade många intressanta saker från förr. Det visade sig att hon och farmor kände varandra i yngre dagar. Farmor var med i Ovansjö Arbetarekommun och de hjälpte till att starta Jäderfors AK, där Stina var med. Häftigt!

  På vägen därifrån passerade jag fullmäktigesalen och insåg att det var där medlemmarna befann sig. KS hade s-grupp och just i den gruppen finns många av Scherpens medlemmar. Det väckte en del funderingar och jag kände mig ganska nedslagen när jag återvände hem.

  Kommentera!

  Tisdag 18 okt - direktlänk

  Idag hade vi ordförandeberedning i Kunskapsnämnden. Nils-Gunnar Kempe (fp) har lämnat en motion till fullmäktige där han efterlyser "tidigare utvärdering i skolan". Så här inleder han:
  "14 % av eleverna i Sandvikens kommuns skolor gick år 2005 ut årskurs nio utan att vara behöriga till gymnasiet. Andelen obehöriga har ökat de tre senaste åren. Den senaste statistiken från skolverket visar att andelen obehöriga ökar till 11 % i Sverige 2005.
  Och fortsätter:
  Vi vill därför införa ytterligare två lokala prov, gemensamma för alla Sandviken kommuns skolor. Det första skall ligga i årskurs tre och det andra i årskurs sex. I årskurs sex skall proven omfatta även engelska och matematik. På så vis kan vi fånga upp fler elever i behov av stöd tidigt i skolan och sätta in det extra stöd som är lämpligt....

  Med anledning av vad som ovan anförts föreslås att kunskapsnämnden ges i uppdrag att inrätta lokala obligatoriska prov i svenska, engelska och matematik i enlighet med vad som anges i motionen.

  Och jag tycker förstås att Kempe är ute och cyklar. Jag tror inte problemet ligger i att lärarna inte är professionella nog att se vilka barn som behöver stöd. Jag tror heller inte att varken lärare eller elever vill ha flera prov.

  Jag undrar också hur folkpartiet ska lösa behovet av stöd till elever, samtidigt som de vill ge skolan 2,5 miljon kronor mindre 2006, än vad socialdemokraterna föreslår.

  Kommentera!

  Måndag 17 okt - direktlänk

  En av mina nätvänner ska skriva en C-uppsats i sociologi. Den ska handla om sociala kontakter på nätet. För att få underlag till uppsatsen har hon gjort en enkät som hon gärna vill ha in många svar på.

  Har du sociala kontakter på nätet? SVARA PÅ EVAS ENKÄT!

  Kommentera!

  Söndag 16 okt - direktlänk

  Nu ska rökare klämmas åt lite till. Enligt Aftonbladet vill politikerna i Upplands Bro prioritera icke-rökare i kommande lönediskussioner. Motivet är att "ett antal timmar går ju bort när man röker" samt att rökare är mera sjuka.

  Jag är helt och hållet med på att mitt sätt att utföra jobbet ska påverka min lön. Om mitt hälsotillstånd påverkar mitt arbete kan det också tas med i bedömningen. Men att jag ska ha mindre lön enbart baserat på att jag röker känns helt absurt.

  Men för min del skulle det nog jämna ut sig med tanke på att jag aldrig dricker alkohol... Det borde ge mig löneförhöjning. Eller?

  Kommentera!

  Lördag 15 okt - direktlänk

  Troligen årets sista bild av uteserveringen i Jansasparken.

  Så här ser det ut idag. Bygget är nedplockat och gräsmattan har mått bättre.

  Kommentera!

  Fredag 14 okt - direktlänk

  En undersökning har gjorts bland 30.000 människor ute i Europa. Frågan var hur man trivs med livet. Hör och häpna ligger Sverige i topp. Inga europeer trivs bättre än vi med tillvaron!

  Trots att vi uppger oss vara mera sjuka, arbetslösa och handikappade är vi ändå lyckligast.

  Det är inte den uppfattning man får dagligdags. Jag har heller inte läst speciellt mycket om den undersökningen i media.

  Kommentera!

  Torsdag 13 okt - direktlänk

  Åkte till Söderhamn efter jobbet för att delta i partidistriktets Barn- och ungdomspolitiska utskott. Varje Arbetarekommun har en vald representant och dessutom är både SSU och Unga Örnar med. Detta var det femte mötet jag deltagit i och jag tycker ärligt talat inte att vi kommer någon vart alls. Det känns inte meningsfullt att åka så långt för 1,5 timmes tugg om samma saker.

  Dessutom känns det märkligt att ett gäng medelålders människor ska diskutera barn och ungdomsfrågor utan att några barn och ungdomar är med.

  Kommentera!

  Onsdag 12 okt - direktlänk

  Tingsrättsdag med notariemål, bortåt en 15 stycken tror jag det blev. Ibland undrar jag hur känt det är vilka straff som döms ut för olika saker. Därför tänker jag ge några exempel ur verkligheten.

 • Krossat fönster i lägenhet - 60 dagsböter + 2.000 kr i skadestånd
 • Snatteri av cd-skiva - 30 dagsböter
 • Snatteri av en whiskyflaska värd 280 kr - 40 dagsböter
 • Snatteri av jacka värd 700 kr - 110 dagsböter
 • Bruk av cannabis - 30 dagsböter
 • Bruk av cannabis samt innehav av 16 g cannabis - 95 dagsböter
 • Rattfylleri 0,28 mg/l - 70 dagsböter
 • Odling av cannabisplanta - 30 dagsböter
 • Olovlig körning - 50 dagsböter

  En dagsbots storlek beror förstås på vilken inkomst man har. Beloppet är minst 30 kr och högst 1000 kr. Lite förenklat kan man säga att en dagsbot är 1/1000 av bruttoinkomsten per år. Ett snatteri till ett värde av upp till 200 kr kan därmed kosta den dömde allt från 900 kr till 30.000 kr beroende på inkomstförhållanden.

  Kommentera!

  Lördag-söndag 8-9 okt - direktlänk

  Nämndernas presidier och Arbetarekommunens styrelse tillbringade helgen på Dragon Gate i Älvkarleby.

  Ett slags valupptakt kan man kanske se det som, men vi avhandlade en mängd olika frågor. En mycket bra helg tycker jag. Och mer får ni inte veta :)

  Dragon Gate var ett märkligt ställe som det ska bli spännande att följa. Man bygger om ett trist motorvägs-hotell till ett kinesiskt kulturcentrum som bland annat ska erbjuda svenska och europeiska företag att konferera och knyta kontakter med kinesiska investerare.

  Jag fotade lite.

  Kommentera!

  Onsdag 5 okt - direktlänk

  En grupp utvecklare vid Georgia Institute of Technology har tagit fram en billig metod som stoppar folk från att ta bilder med digitalkameror eller filma med digitala videokameror. Tekniken kan känna av en digitalkamera på tio meters avstånd och skickar iväg en riktad ljusstråle direkt mot kameralinsen.
  ----
  64 % kollar meddelanden i sin partners telefon, oftast när partnern duschar eller är på toa, visar en undersökning som utförts av Halebop.
  ----
  Det är inte integritetskränkande att skattemyndigheten går igenom samtalslistor från anställdas mobiltelefoner. Det slår Regeringsrätten fast i en dom. Fria privatsamtal från jobbets telefon ska beskattas.
  Källa: Computer Sweden
  ----
  Internet har gått från ingenting till en livsnödvändighet på mindre än ett årtionde. Tvingade att välja ratar folk hellre mobilen och tv:n än blir av med sin internetuppkoppling, visar en ny världsomfattande rapport.
  Källa: Uppsala Direkt
  Kommentera!

  Tisdag 4 okt - direktlänk

  Kunskapsnämnden sammanträdde med den kortaste dagordningen under den här mandatperioden. Bara nio ärenden!

  En enig nämnd beslutade anta förslaget till policy för politiska partiers och organisationers besök i skolan.

  Förändringen från senaste förslaget var att meningen:

  "Inget politiskt parti får systematiskt missgynnas när skolan arrangerar debatter, partiinformationer eller liknande."

  ändrats till:

  "Inget politiskt parti som har plats i kommunfullmäktige i Sandviken, landstingsfullmäktige i Gävleborgs län och Sveriges riksdag får systematiskt missgynnas när skolan arrangerar debatter, partiinformationer eller liknande."

  Kommentera!

  Måndag 3 okt - direktlänk

  Kvällen innebar en resa till Söderhamn för att delta i Förtroenderådet. Många inlägg i debatten men ingen förändring i distriktsstyrelsens förslag till remissvar ang Klara-utredningen. Stavas det med C tro?
  Kommentera!

  Söndag 2 okt - direktlänk

  Den hälsosamma livsstil jag ägnade mig åt i somras får inte riktigt plats i vardagen... Så jag försöker få tillfälle att röra på mig under helgerna åtminstone. I anledning av detta bjuder jag på ett citat av George Bernard Shaw:
  Det finns ingen diet som kan ta bort allt fett från din kropp,
  eftersom hjärnan enbart består av fett.
  Utan hjärna kanske du ser bra ut,
  men allt du skulle kunna göra är att försöka bli folkvald.


  Kommentera!

  Fredag 30 sept - direktlänk

  Idag var jag till Bollnäs folkhögskola på ett arbetsseminarium för fortsatt kraftsamling runt barn- och ungdomsarbetet i Gävleborgs län utifrån ambitionerna i "Gemensamma utgångspunkter". En intressant dag som förhoppningsvis leder till att vi kommer igång med ett mer konkret arbete i respektive kommun.

  Jag måste också nämna att Bollnäs folkhögskola ligger på den mest bedårande plats. Att komma dit på morgonen när dimman låg som ett täcke över vattenytan var sannerligen en upplevelse!

  Kommentera!

  Onsdag 28 sept - direktlänk

  Kvällens s-grupp för Kunskapsnämnden flyttades till nästa vecka p.g.a. alltför många återbud. Det är första gången under mandatperioden som vi ställt in. Men när 50% av de ordinarie ledamöterna har förhinder är det inte stor idé.
  Kommentera!

  Måndag 26 sept - direktlänk

  Höstens första fullmäktigemöte blev en lång historia. Två viktiga ärenden avhandlades och förslaget om samverkan mellan Sandvikens Kommun och BJ Marknadsbygg AB var troligen det mest uppmärksammade.

  Utanför Stadshuset demonstrerade Högbo AIK m.fl. mot nedläggningen av Norra IP och inne i Stadshuset gick diskussionen livligt till.

  Socialdemokraterna, centern och miljöpartiet röstade ja till förslaget medan moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och vänstern var emot hela eller delar av paketet. Unge herr Gillström (m) gick emot partilinjen och höll ett snyggt anförande från talarstolen. Gunnar Häggström (fp) och Björn Hägglund (kd) avstod från att delta i sina partiers reservationer utan att motivera varför. Det hade varit intressant att höra.

  Kvällens behållning var ändå Monica Jacobsson (s) som gjorde ett par lysande inlägg i debatten om Vuxenutbildningens framtid. Det är sällsynt att de ideologiska skillnaderna blir SÅ synliga i fullmäktige som de blev i den diskussionen!

  Det går att lyssna på fullmäktigemötet.

  Kommentera!

  Söndag 25 sept - direktlänk

  Idag hade partiet valupptakt i Söderhamn. Vi fick en genomgång av statsbudgeten och gick igenom ett nytt studiematerial "Vi formar politiken".

  Åke ledde oss i en Idéjakt som var spännande och lite nytt. En del intressanta tankar och idéer kom fram när jägarna träffade experterna.

  Kommentera!

  Torsdag 22 sept - direktlänk

  Ikväll såg jag Benny Haag i enmansföreställningen Inte mer än fullt, tack. En berättelse om människans bästa vän - alkoholen.

  Uttrycket "Med såna vänner behöver man inga fiender" känns mer än vanligt rätt. Hans ord och kroppsspråk borrar sig in och det gör ont att vara med. Vi följer sonen som sitter med sin lätt berusade, godmodige pappa och lyssnar på samma "roliga" historier kväll efter kväll. När kvällarna blir sena blir pappan mer och mer aggressiv och bitter, kränker sin son och tvingar honom att ta bort spindlar från väggarna. Spindlar som förstås inte finns.

  När sonen är åtta år lovar han Gud att aldrig någonsin dricka sprit. Att aldrig någonsin bli som pappa... Så går resan vidare via skoldanser som slutar dubbelvikt över toalettstolar, fyllfester på Gotland till ett äktenskap med gömda spritflaskor och ständiga löften om bättring. Tills han når flaskans, och sin egen, botten och så när bränner inne både sig själv och sin dotter.

  Har ni chansen att se den här pjäsen - ta den!

  Kommentera!

  Onsdag 21 sept - direktlänk

  Ikväll hade vi möte i Scherpbacken. Första mötet med mig som ordförande. På medlemslistan är vi ca 80 medlemmar och av dessa kom fem. 94 % av medlemmarna prioriterade alltså andra saker.

  Det känns ganska meningslöst att vara på ett sånt möte och jag tror inte saken kommer att förbättras med mig som ordförande. Jag gick ju från vice ordf till ordf pga att Carina hoppade av. Eftersom jag inte hade förväntat mig den utvecklingen har jag varken tid eller kraft att engagera mig tillräckligt.

  Föreningen är värd en annan ordförande och aktivare medlemmar.

  Kommentera!

  Tisdag 20 sept - direktlänk

  Två svenska syskon, en pojke och flicka, lämnades vind för våg i Somalia för tre år sedan.

  För en vecka sedan levde barnen fortfarande som illegala flyktingar i Etiopien dit de själva tagit sig för att söka hjälp av svenska ambassaden. De kom dit som minderåriga, utan pass eller pengar.

  Ambassaden kunde inte hjälpa till utan att få klartecken och pengar från hemkommunen i Sverige. De kunde inte låna ut pengar eftersom barnen inte var myndiga och därför inte fick skriva på lånehandlingarna.

  Kommunens besked till ambassaden var att syskonen varit borta så länge att de inte längre tillhörde Nacka.

  Brodern tog sig till ett internetcafé och mailade alla e-postadresser han hittade. Han mailade till Skolverket, SIDA, statsministerns kansli, UD och socialtjänsten i Nacka. Mailen kom fram men - INGEN svarade på deras böner om hjälp!

  Två svenska syskon övergivna hundratals mil hemifrån... Ingen som hjälper.

  Förrän Uppdrag granskning, en dag i september 2005, sänder ett reportage om barnen. Då tar det EN vecka så är de plötsligt hemma i Sverige igen. Hur fan är det möjligt??!!

  Syskonen heter Ahmed och Nimo. Ett faktum som, enligt Nacka kommun, inte har någonting att göra med hur de hanterat fallet. Hur gärna jag än vill tro att det är sant så tror jag inte att det är sant. Och det gör mig illamående.

  Ambassadpersonal i Afrika tror att det är hundratals barn som lever i samma situation som Ahmed och Nimo gjorde.

  Nu har UD inlett ett samarbete med BRIS för att hjälpa dessa barn. När UD via en ambassad fått kontakt med ett barn som lämnats i utlandet och far illa ska BRIS bidra till mat och uppehälle för barnet tills problemet lösts.

  Penninggåvor avsedda för att hjälpa dessa barn kan sättas in på BRIS postgirokonto 901504-1, märk talongen "Strandsatta barn".

  Kommentera!

  Måndag 19 sept - direktlänk

  Demoskops senaste väljarundersökning visar att alla borgerliga partier tappat sympatisörer sedan senaste mätningen. Socialdemokraterna har ökat med 4,1 % och Vänsterpartiet har ökat 2,9 %.

  Det innebär att vänsterblocket nu har 48,2 % och Alliansen 49,1 %.
  Det går åt rätt håll...

  Så här ser siffrorna ut enligt Demoskop:

  Socialdemokraterna 35,8 (+4,1)
  Moderaterna 30,6 (-1,0)
  Folkpartiet 8,7 (-2,1)
  Vänsterpartiet 8,1 (+2,9)
  Centern 5,8 (-2,0)
  Miljöpartiet 4,4 (-1,8)
  Kristdemokraterna 4,0 (-0,8)
  Övriga 2,6 (+0,6)

  Sifos väljarbarometer visar detta:

  Socialdemokraterna 34,3 (+2,2)
  Moderaterna 30,5 (-0,5)
  Folkpartiet 10,2 (-2,7)
  Vänsterpartiet 5,5 (+0,8)
  Centern 5,7 (-0,3)
  Miljöpartiet 6,1 (+0,7)
  Kristdemokraterna 4,7 (+0,1)
  Övriga 3,0 (+0,3)

  Kommentera!

  Söndag 18 sept - direktlänk

  Glöm inte att använda din rösträtt i dag!


  Feministiskt initiativ är inget parti jag har speciellt höga tankar om. Men det här är sannerligen att gå till överdrift!

  Hatbrotten mot homo-,bisexuella och transpersoner har fördubblats sedan 1996. Då uppgav 25 % att de utsatts för hatbrott. 2004 var motsvarande siffra 52 %. Förtal och förolämpningar är vanligast. 12 % har drabbats av våldsbrott, 11 % av sexbrott. Kvinnor utsätts lika ofta som män för hatbrott.
  Källa: Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

  Å andra sidan... Hos Stationsvakt hittade jag den här filmen av ett kulturinslag på FI:s kongress.Vi ska slita dig i stycken!. Det finns överdrifter åt båda håll.

  Kommentera!

  Lördag 17 sept kl 15 - direktlänk

  Jag lyssnar på cd:n Olof Palme - En levande vilja, tal och intervjuer. Där finns långa och korta tal och intervjuer från 1950-1985 och orden väcker både minnen och nya tankar.

  I en intervju från 1969 med David Frost utspelar sig följande samtal

  - Hur vill du bli ihågkommen? Hur vill du att första raden i din dödsruna ska lyda?

  - Att jag aldrig har tänkt på det. Och jag hoppas att jag, fram till mitt sista andetag, aldrig kommer att tänka på det. Jag tror att, i det ögonblick folk börjar tänka på sina dödsrunor, börjar de bli rädda. De vågar inte göra saker och de mister sin livskraft. Så jag hoppas du hjälper mig hålla den tanken borta från min hjärna.


  I boken Med egna ord pratar Olof Palme med Serge Richard om Folkets Hus och arbetarrörelsen som tvingades bygga egna möteslokaler pga förföljelser "Folkets Hus blev en tillflykt för förföljda tankar", säger han.

  Om folkbildningen säger han

  "De lärde folket att organisera sig för att kräva sina rättigheter. Vid den tiden existerade inte ens rösträtten, demokratin var bara en abstraktion."
  Han pratar om arbetarrörelsens alla organisationer och säger
  "Men det mest utmärkande draget (vilket det är nödvändigt att känna till för att förstå det svenska politiska livet), är att dessa folkrörelser från första början praktiserade demokratin inom de egna organisationerna, innan de mest elementära friheterna hade förvärvats på nationell nivå. De framstod på sätt och vis som en framtidsmodell. Deras styrka kom sig av att de vuxit fram ur folkdjupen, av att de uttryckte folkmassans krav och aldrig gjorde avsteg ifrån dem."


  Det är både sorgligt och märkligt att läsa Palmes tankar och samtidigt ha i bakhuvudet vad våra egna s-politiker i Kultur- o fritidsnämnden föreslår för nästa års budget. Man vill sänka studieförbundens bidrag från 1,6 miljoner till 1 miljon - betänkas ska då också de redan tidigare nedskurna 2,2 miljonerna...

  Bidraget till Folkets hus - tillflykten för förföljda tankar, enligt Palme - vill man minska med nästan hälften, från 1,1 miljon till 600.000...

  Jag citerar min partivän Monica Jacobsson ur Arbetarbladet 9 sept: "Det känns som att folkrörelserna ska sättas dit. Det finns bara två ord för det: åt helvete. Vi är redan sämst i länet på att stötta folkbildningen. Snart är vi sämst i landet."

  Ett sista Palme-citat:

  Arbetarrörelsens politik måste präglas av en strävan till förändring som utgår från ett förnuftsmässigt studium av verkligheten, men som samtidigt drivs fram av medvetna värderingar och föreställningar om ett gott samhälle. Där börjar "den eviga dialogen mellan den rådande verkligheten och drömmen", det ständigt pågående samspelet mellan idé och praktisk gärning som ger politiken dess innehåll.

  Här kan du lyssna på Palmes svar på frågan Varför är jag socialdemokrat?
  Kommentera!

  Lördag 17 sept kl 01.50 - direktlänk

  Är det okej att paxa saker?

  Jag lyssnar bara på radio när jag åker bil och då alltid på P1. Ofta blir jag sittande i bilen, trots att jag egentligen kommit dit jag ska, för att nåt är intressant eller spännande. Och nästan varje sväng med bilen så lär jag mig något nytt eller får något att fundera på.

  Idag blev jag sittande på parkeringen och hörde om en tysk advokat som retat upp sig på folk som paxar saker. Ni vet när man kommer ut till poolen på hotellet och varenda solstol är gömd under badlakan som tillhör folk som befinner sig i frukostmatsalen eller kanske kvar i sängarna sovande. Visst vet ni?

  Den här advokaten hade nu kollat upp om det finns nåt stöd i lagen för det här paxandet. Han hade undersökt tysk och spansk lag. Anledningen till att det blev just dessa två länder var, enligt honom själv, att tyska turister är ökända för att göra just sånt och för att det ofta är i Spanien det händer.

  Som väntat var hans slutsats att det är helt okej att bara ta bort badlakanet på den solstol du vill ha. Ingen kan göra nåt åt det. Förutom att sätta igång värsta diskussionen förstås...

  Man intervjuade också svenskar på ett café och en lunchrestaurang. Åsikterna var skilda. För någon var det självklart att man ska kunna lägga sin jacka över en stol medans man står i kö. Eller att vicka stolen framåt mot bordet och därmed ha reserverat sig en plats. Och för andra var det bara ett högst irriterande sätt att bete sig.

  Jag tycker mest att det är lustigt att fundera över. Hur kan det komma sig att vi så naturligt anser att en framåtvickad stol är förbjuden att sätta sig på? Varför respekterar vi att en stol i konferenssalen är tabu bara för att någon lagt ett par papper på den?

  Ett annat intressant fenomen är det där med att vi paxar platser utan att ens lägga dit en enda sak! Vi har vår plats i fikarummet på jobbet och vid matbordet hemma. Inte så konstigt kanske att det blir så på ställen där vi ofta befinner oss. Men vi fungerar så i alla möjliga underliga sammanhang har jag märkt.

  I min datasal finns tretton datorer, där passerar på ett år bortåt 700 personer. Jag har aldrig sett någon som fått för sig att byta plats när de en gång varit där och återvänder en annan gång! Vi som sitter i Kunskapsnämnden har våra bestämda platser. Folk sätter sig varje gång på exakt samma stol som de hamnade på vid vårt första sammanträde i januari 2003.

  Och i förra veckan såg jag nog det konstigaste exempel jag upplevt hittills...

  Vi var ca 40 personer som för första gången möttes på en kurs i Linedance. Där går det ju ut på att man står i rad och dansar och det gjorde vi i ungefär en timme. Sen hade vi en fem minuter lång paus. Folk luftade sig på gården, drack vatten och småpratade. Och vad tror ni händer när vi ska återgå till dansen? Varenda människa går förstås tillbaka till EXAKT samma plats på dansgolvet.

  Jag får en sån oemotståndlig lust att virra till allting genom att "ta" någon annans plats! Det riktigt spritter i mig av önskan att INTE gå tillbaka till "min" plats. Men efter att ha gett efter för den där lusten några gånger har jag lärt mig att hejda mig. Varför skaffa sig ovänner i onödan?

  Men jag undrar hur världen skulle se ut om vi alla plötsligt slutade att följa såna här oskrivna lagar...

  Kommentera!

  Fredag 16 sept - direktlänk

  I natt har jag skrivit blogginlägg för 3 sept - 16 sept...

  Det finns helt enkelt alldeles för många saker att läsa, lära sig, fundera över, skriva om... Jag har alldeles tillräckligt med jobb, intressen, uppdrag. Jag är för nyfiken och vill för mycket. Och det finns åt helsicke för lite tid!

  Under hösten ska jag utbilda 1.975 kommunanställda i vårt nya intranät. Det är roligt, verkligen roligt, men uj uj vilken tid allting tar! Att få ihop grupper, skicka kallelser, reda ut vilka som jobbar var och vilken dator de använder, folk vill byta tider och det dyker upp nya personer som jag inte visste existerade. Och sen ska jag förstås ha själva utbildningarna också...

  Det känns rätt kul att jag faktiskt får träffa nästan varenda människa som är anställd i kommunen. Undrar hur många som får den chansen? Men just nu har jag inte utrymme för så mycket annat än det här och det innebär att t ex Ploggen blir rejält eftersatt. Jag kluddar ner tankar på lappar här och där, men att sen få ner dem här kan dröja många dagar.

  Just idag har jag fått sån lust att lära mig kinesiska! Precis som med andra språk så är det inte så mycket att kunna prata som lockar mig, utan att kunna skriva.Det var samma sak när jag läste grekiska. Så spännande med tecknen, att kunna ursprunget till våra nuvarande europeiska skriftsystem, de latinska och kyrilliska alfabetena. Bara det att bokstäverna heter Alfa och Beta tyckte jag var fascinerande. Så jag lärde mig skriva och en hel del ord fick jag med på köpet. Men sen tröttnade jag.

  Sen läste jag persiska ett tag, av exakt samma anledning. Att skriva persiska är som att brodera. Det är vackert som konst och det är konstigt. Jag minns att de finaste bokstäverna var S och T och Q - men idag kan jag inte få ihop ett ord ens, bara enstaka tecken. På kursen jag gick var jag ganska ensam om att vilja lära mig skriva. De flesta andra var flickvänner till iranska killar och var förstås mest intresserade av att kunna kommunicera :)

  Det enda jag tror mig kunna säga ordentligt på persiska är "jag ska äta din farsas lever". Märkligt att jag minns just det...

  Och nu har jag snöat in på kinesiska. Jag har inte tid att lära mig det på allvar - men jag tillåter mig att leka. Skriver. Ritar av snarare. Läser. Studerar tecknen och försöker förstå hur de är uppbyggda. Det är så roligt och fascinerande. Och jag fattar egentligen ingenting. Men vad spelar det för roll?

  Jag ska visa några exempel på hur jag fantiserar.

  Tecknet för son tittar stolt uppåt och framåt med armarna utsträckta mot livet. Och tecknet för mamma är lite virrigt, kissnödigt och väldigt bråttomt på väg någonstans.

  Hur kommer det sig att tecknet för frukt och man är så lika? Jag avstår från att spekulera :)

  Det här är väl vackert - människa och himmel...

  Och såna här dagar inser jag att jag måste använda lite av min lilla tid till att motionera. Jag vill vara frisk och levande den dag jag går i pension. För då... Då ska jag lära mig kinesiska och läsa psykologi och se alla tv-program jag vill och läsa alla artiklar och böcker och höra alla radioprogram och skriva böcker och köpa en husbil och resa runt i Europa och få barnbarn som jag ska läsa tusentals böcker för och berätta sagor för och bygga lego med och... och... och... Ack, ack, ack.

  Kommentera!

  Torsdag 15 sept - direktlänk

  Tillhör du de 5,8 milj medlemmarna i Svenska kyrkan?

  Vilka tycker du ska styra över kyrkans 10 miljarder skatteintäkter, deras nettoförmögenhet på ca 35 miljarder kr (där ingår t.ex. 3.400 kyrkor, inventarier, församlingshem och kyrkogårdar). Deras 25 000 anställda och all verksamhet... Barn- och ungdom, konfirmation, arbete med flyktingar, bistånd, diakoni, begravningar, vigslar....

  Hur ska frågan om kvinnoprästmotståndet hanteras? Ska homosexuella få gifta sig i kyrkan? Ska kyrkan bedriva friskolor och förskolor?

  Känns det okej att Sverigedemokraterna får mandat att vara med och styra? Eller Frimodig kyrka som inte vill ha kvinnliga präster?

  Ja, vad tycker du? Är det helt ointressant? Om inte tycker jag att du ska leta fram ditt röstkort och gå till vallokalen på söndag!

  Kommentera!

  Onsdag 14 sept - direktlänk

  Det är nån slags valrörelse som pågår... Eller...?

  Idag är det fyra dagar till kyrkovalet och det verkar gå rätt obemärkt förbi. Jag är (förstås) inte medlem i kyrkan och mitt parti har inte efterlyst någon aktivitet från min sida. Jo, jag har erbjudit mig och jag har frågat om det finns nåt att göra.

  Så jag har bedrivit en egen liten valrörelse här vid datorn ett par dagar. På några mailinglistor ställde jag frågan om folk ska rösta på söndag och det var roligt att sen delta i de diskussioner det gav upphov till. En uppskattning är att diskussionerna lästes av åtminstone 300 personer och jag tycker det var intressant.

  En del hade slängt sitt röstkort, många kände att de inte fått någon information alls ifrån partierna, andra skulle inte rösta för att de aldrig gjort det förut... Någon hade inte tid, var bortrest på söndag...

  Jag har postat länkar till röstkortsbeställning på nätet, öppettider på pastorsexpeditioner för förtidsröstning, sökt upp telefonnummer och adresser till vallokaler, länkar till partiinformation, sammanställningar av kandidaters åsikter, länk till partibarometer... Jag har försökt hjälpa till så gott jag kunnat och vet alldeles bestämt att jag fått flera stycken att ändra sig ifråga om att strunta i att rösta.

  Jag fick också mina söner att prata med kompisar på IRC och även där kunde vi hjälpa till med information och bortslängda röstkort. Ungdomar är verkligen intresserade och är dessutom skrämmande dåligt upplysta. Min son är 17 år och går på gymnasiet. Ingen har varit där och informerat om kyrkovalet! Är inte det otroligt?

  Här kommer några av de länkar jag använt i min lilla nät-valrörelse:

  Vilket parti tycker som du?

  Heta frågor

  Sverigedemokratiska budbärare

  Inget röstkort?

  Kandidater att rösta på

  Var kan man rösta?

  Förstagångsväljare?

  Kommentera!

  Tisdag 13 sept - direktlänk

  Ingen sänkt alkoholskatt! Jiiiihaaa!

  20.000 nya jobb i kommunerna, 50 miljoner till sociala insatser för flyktingbarn... Flera glädjande besked från Persson i regeringsförklaringen idag.

  Tobaksskatten ska höjas. Rätt åt mig :)


  Idag blev jag intervjuad av SVT för Gävledala-nyheterna ang Skolkyrkan och "Pingstpastorn" (som reportern uttryckte det på mitt mobilsvar).

  Inslaget sändes också på riksnyheterna hörde jag av mailvänner ute i landet och jag har sett att både tidskriften Dagen och Skolporten haft flera artiklar i frågan.

  Här finns en länk till nyhetssändningen - Det är tveksamt om den fungerar så mycket längre än just den här veckan...

  Kommentera!

  Söndag 11 sept - direktlänk

  Minns ni uteserveringen som inte fick sitt alkoholtillstånd i tid?

  Idag såg jag att serveringen kommer till användning på ett fint sätt. Dessa damer och flickor hade tagit med sig eget fika och såg ut att ha en trevlig stund i höstsolen.

  Kommentera!

  Lördag 10 sept - direktlänk

  Arbetarbladet i dag:
  "Pingstkyrkans representanter i skolkyrkan är inte längre välkomna på Bessemergymnasiet. Efter Arbetarbladets artiklar har ledningen för skolan beslutat att med omedelbar verkan bryta allt samarbete med pingstförsamlingen."
  Redan före jullovet 2004 uppstod diskussionen på gymnasieskolan i detta ärende. 15 februari 2005 skrev lärare en skrivelse till skolledningen. I maj 2005 - när ingenting ännu hade skett - skickades skrivelsen också till oss i nämndens ordförandeberedning. Nämnden är mycket tydlig med att man ser allvarligt på det inträffade och beslutar följa upp vad som händer i fortsättningen. Och nu följer ärendet upp sig själv, kan man säga...

  Det är så märkligt att först när media tar upp frågan så händer det någonting! Varför tas inte lärares, elevers, nämnds åsikter på samma allvar?

  Nästan åtta månader går utan nämnvärd reaktion - Arbetarbladet skriver artiklar i tre dagar och plötsligt ändrar sig skolledningen... Halleluja.

  Kommentera!

  Fredag 9 sept - direktlänk

  Fortsättning på följetongen om Skolkyrkan...

  RFSL - Riskförbundet för sexuellt likaberättigande, HomO - ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och Skolverket uttalar samtliga kritik mot Bessemergymnasiets skolledning i Arbetarbladet idag.

  "HomO har precis granskat tre skolor i Älmhult, där skolpräster uttryckt en negativ syn på homosexualitet. Där fick prästerna sluta och skolorna sig en uppsträckning av myndigheten. - Det här påminner väldigt mycket om Smålandsfallet, säger utvecklingsdirektör Christine Gilljam på HomO"
  Jag hoppas att HomO granskar Bessemergymnasiet också.

  Ett tips till skolledningen!

  Kommentera!

  Torsdag 8 sept - direktlänk

  Idag uttalar biträdande rektor Mats-Olov Henricsson sig i Arbetarbladet och säger att "Daniel Rosén och de andra representanterna för pingstkyrkan i skolkyrkan kommer även fortsättningsvis att vara välkomna på Bessemer". Och han säger det "efter att ledningen där i går haft ett möte om saken".

  Detta ställningstagande tar alltså skolledningen TROTS att Daniel Rosén klart och tydligt förklarar att han kommer att fortsätta framföra åsikter som strider mot skolans värdegrund, åsikter som är kränkande och diskriminerande och som definitivt inte hör hemma i skolan!

  Henricsson anser att "skolkyrkan gör oerhört mycket positivt på skolan". Är det positivt att uttala sig kränkande om homosexuella? Hur kan skolledningen prioritera ett samarbete med den här killen från Pingstkyrkan, framför att elever och personal ska få vara på sin skola/arbetsplats utan att behöva känna sig kränkta?

  Helt jävla otroligt.

  Kommentera!

  Tisdag 6 sept - direktlänk

  Idag hade vi höstens första sammanträde i Kunskapsnämnden. Vår dagordning innehöll 25 punkter och mest intressant blev nog diskussionen om den skrivelse vi fått om Skolkyrkans representant på Bessemergymnasiet.

  Två lärare skriver "Vi har reagerat över att Pingstkyrkan tillåts verka på skolan, med anledning av att pingströrelsen öppet står för fördömanden av homosexuella relationer". Det framgår också av brevet att Pingstkyrkans representant har varit med under lektioner, där man bland annat diskuterade homosexualitet, och ha uttalat att han anser att det är syndfullt att leva i samkönade relationer, och förstärkt sitt tyckande med bibelcitat. Trots att rektor informerats om det inträffade har ingenting hänt. Skolledningen har "låtit prata med" Pingstkyrkans representant och med det skulle saken vara utredd.

  Det som förvånat mig sedan jag fick detta brev i min hand är hur okunniga människor är om vad Skolkyrkan är. De flesta verkar inte ens ha reflekterat över saken. Föräldrar, lärare, elever, skolledare - de flesta jag pratat med har ingen aning om hur Skolkyrkan fungerar och många vet inte ens att de finns ute i våra skolor. Jag får en känsla av att de som hört talas om Skolkyrkan tror att det är Svenska Kyrkan som står bakom.

  Men så är det förstås inte. Skolkyrkan är ekumenisk - som betyder allmän kristen gemenskap enligt NE. Exakt hur organisationen ser ut i Sandviken vet jag inte men som jag förstår det har varje kyrka/församling ansvar för en speciell skola. Som t.ex. Pingstkyrkan har ansvar för Bessemergymnasiet och Metodistkyrkan har (hade?) Hammargymnasiet. I mina ögon en märklig ordning.

  Tänk om vi hade något som hette Skolpolitiken. En organisation där alla partier samverkar för att finnas på skolorna. Skulle det då vara rimligt att bestämma att moderaterna tar hand om den skolan och miljöpartiet tar den skolan, socialdemokraterna tar den och vänsterpartiet den? Istället för att varva och se till att alla skolor har kontakt med alla partier...

  Jodå, jag förstår tanken att eleverna ska lära känna skolkyrkans representant och tvärtom. Jag förstår också att tanken med skolkyrkan inte är att representera sin kyrka eller församling utan att vara en representant för den "allmänna kristna gemenskapen". Men Pingstkyrkan har ju tydligt visat att det inte fungerar på det sättet. Genom att sätta upp Pingstkyrkans klistermärken på Skolkyrkans lokal i skolan och genom att sprida åsikter som inte överensstämmer med skolans värdegrund.

  Sen kan man ju fundera vad den "allmänna kristna gemenskapen" egentligen har för uppfattning om homosexualitet. Jag tycker de ger lite otydliga budskap.

  Jag läste just på Metodistkyrkans hemsida om hur de ser på saken. Så här låter det:

  "Även om vi anser att homosexuella handlingar är oförenliga med kristen lära, bekräftar vi att Guds nåd gäller alla. Vi förpliktar oss själva att stå till tjänst för och med alla människor."

  Kommentera!

  Söndag 4 sept - direktlänk

  Jag har deltagit i ett motionslopp, för första gången i mitt 49 år och 2 månader långa liv. Start och mål på Jerntorget mitt i stan och jag gick den fyra kilometer långa motionsvarianten. Lite underligt kändes det att motionera på asfalt och på gatorna mitt i centrala stan.

  Hur som helst så förstår jag varför det här var första gången. För det är nog sista också. Jag står helt enkelt inte ut med sportfånar! Hur förnuftigt och lättsamt det än ska verka vara så lyckas de inte hålla sig ifrån tävlingsmoment och töntiga utrop om vem som är först och snabbast och bäst. T.o.m. när de små barnen knatar runt sina 600 meter så tjoas det om vem som är först i mål och innan den som kommer in sist hunnit fram så har speakern (heter det va?) slutat kommentera loppet.

  Och jag retar upp mig på det hela tiden.

  Jodå, alla barn FÅR medalj och alla barn FÅR mjölk och bulle. Men ändå handlar det inte om att det är trevligt att samlas, umgås och samtidigt röra på sig utan om vem som gör det fortast.

  De vuxna fick inga medaljer och ingen bulle heller - vilket säkert var lika bra för min del :)

  Kommentera!

  Lördag 3 sept - direktlänk

  Den här helgen har jag sannerligen ägnat mig åt rörelse-övningar! Vår personalförening ordnade Hälsodagar och jag hann med att prova på linedance, jazzdans, center, streching och en föreläsning "Kör du på ettan i 100 km/tim?". Allting var roligt och jag undrar om jag kommer att fortsätta utöva något av allt jag provat...
  Kommentera!

  Torsdag 1 sept - direktlänk

  Kommunchef dömd till tre månaders fängelse för hustrumisshandel skriver Arbetarbladet idag. Kommundirektören, som är chef över cheferna, är överraskad och hade ingen information om detta innan tidningen hörde av sig.

  Jag skulle önska att den chef det handlar om öppet berättade om sin identitet. I ett sånt här litet samhälle uppstår lätt felaktiga rykten och idag antar jag att det spekuleras om samtliga manliga chefer i kommunen. Högst obehagligt.

  Kommentera!

  Onsdag 31 aug - direktlänk

  Jag antar att den här artikeln handlar om att barn fuskar... Betydligt mer intressant är vad det är för ärke-puckon till föräldrar som utsätter sina barn för en sån lottdragning.

  Om man har två barn och bara har råd att ta med en av dem till Liseberg - varför inte istället välja en billigare aktivitet som båda barnen kan följa med på?! Eller stanna hemma och läs en bok. Nånting kanske fastnar.

  Kommentera!

  Tisdag 30 aug - direktlänk

  Den yngste fyller 17 år idag. Den yngste ??!!

  Vi är hemma - kom och fika!

  Kommentera!

  Måndag 29 aug - direktlänk

  Häromdagen upptäckte jag att kanalerna flyttats om lite på min tv och det resulterade i att jag fick in SVT24. Där sänds mest hela tiden från moderaternas partistämma i Örebro och ikväll hamnade jag mitt i ett tal av Reinfeldt.

  Lite senare surfade jag till SVT:s arkivfilmer och hittade en pärla; Olof Palme hos Hagge Geigert, samma år som prinsessan Victoria föddes - när det nu var.

  Låt mig säga så här. Att lyssna på Palme efter Reinfeldt kändes som att ett renande bad för både öron och hjärna!

  Käre värld vad jag saknar den mannen...

  Kommentera!

  Söndag 28 aug - direktlänk

  Arbetarbladet skrev häromdagen om det ökade klottret i Sandviken. Visst kan det se trist och fult ut på sina ställen men jag blir sällan speciellt upprörd över sånt.

  Jag tycker självklart inte att det är okej att spreja färg på fasader till folks hus. Men jag personligen tycker oftare att det livar upp gatubilden.

  Idag gick jag och spanade efter klotter på stan men inte lyckades jag hitta nåt som var värt att reta upp mig på. Däremot såg jag en hel del vackert i gångtunnlar och under broar. Det är förstås så att ju mer undanskymt desto mer tid har man på sig att skapa sin graffiti och då ser det förstås också bättre ut.

  Här kommer ett par bilder från samma vägg i en tunnel.

  Graffiti
  Vilken vägg föredrar du?

  Nr 1
  Nr 2
  Kommentera!

  Lördag 27 aug - direktlänk

  Gjorde misstaget att läsa om biverkningar på den medicin jag förväntas stoppa i mig i fortsättningen...
  Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100):
  Allmänna symtom som kraftlöshet, trötthet, aptitlöshet, huvudvärk och yrsel. Besvär från magtarmkanalen som illamående, diarré och magsmärtor. Hudutslag, klåda, värk i ben och armar, andnöd, effekt på hjärtats rytm, förhöjda blodsockervärden hos diabetiker. Ökad mängd urinsyra i blodet, som kan medföra giktbesvär.
  Men det var väl trevligt! Jag som mår helt okej som det är och känner mig frisk som en nötkärna. Det är inte helt enkelt att motivera sig att svälja ner skiten. Men. Ska jag nu hålla mig vid liv och bli den där tanten jag planerat för, så är det bara att bita i det sura pillret.

  Om nu någon tänkte "Men, är hon inte redan tant?" - så glöm det :)

  Kommentera!

  Fredag 26 aug - direktlänk

  Så gick det plötsligt en hel vecka till. Det märks att vardagen återvänt på riktigt nu. Jag är stolt över att jag inte återfallit i soffläge och skräpmat. Det verkar som om det kan fungera även i skarpt läge det här...

  Det gäller faktiskt bara att TÄNKA och planera. Se till att ha tid över att gå istället för att stressa iväg med bil, ha bekväma skor som det går att gå i och en extra tröja att byta till om det blir svettigt. När och var ska jag få i mig vettig mat? är också en viktig fråga jag måste ställa mig varje morgon.


  Kommentera!

  Torsdag 25 aug - direktlänk

  Höstens första möte i arbetarekommunen gick av stapeln ikväll. Tobbe informerade om en remiss ang Landstingets organisation, vi gjorde några val och så diskuterades förstås kommunens budget.

  Jag håller med Lasse Holtz som efterlyste en del ordföranden och vice från våra nämnder. Det borde vara självklart att delta på ett AK-möte som handlar om kommunens budget.

  Kommentera!

  Onsdag 24 aug - direktlänk

  Jaha. Så blev jag plötsligt ordförande i Scherpbackens socialdemokratiska förening. Carina hoppade av och eftersom jag, i ett svagt ögonblick, ställt upp som vice så var det inte mycket att välja på. Det kanske kan vara intressant att prova på den positionen ett tag, även om ett uppdrag till inte precis var det som stod överst på min önskelista.

  Så måste jag få skriva att jag GICK till mötet i Vallhov, nästan fem km. Hade någon föreslagit det i våras skulle jag ha skrattat högt. Det hade varit som att säga "ska vi inte ta en promenad till Örebro?".

  Kommentera!

  Tisdag 23 aug - direktlänk

  Idag fick jag receptet på medicinen för högt blodtryck. Det kändes inte ett dugg roligt att hämta ut det.

  Tänk att ett enda oskyldigt och ofrivilligt besök hos Företagshälsovården kan förändra så mycket i ens liv... Jag mådde hur bra som helst den där dagen för två månader sen. Missförstå mig rätt nu. Det var förstås himla bra att få reda på nåt som jag annars inte alls hade haft en aning om! Och sedan dess har jag ändrat mina matvanor ganska rejält, skaffat springskor, gåstavar och stegräknare, gått bortåt 20 mil, tappat över fem kilo och fått i mig tonvis med frisk luft.

  Visst - jag mår mycket bättre nu - men det höga blodtrycket har jag förstås kvar. Jag har väl jobbat på det i 20 år och kan knappast räkna med att jobba bort det på två månader :)

  Kommentera!

  Måndag 22 aug - direktlänk

  Så där ja. Nu ser almanackan ut ungefär som vanligt igen. Fyra kvällar med inbokade möten och jag grunnar på hur jag ska klämma in någon rörelse på schemat. Förutom den vanliga arbetarrörelsen menar jag då. Kanske det är förklaringen till mitt stillasittande liv det senaste decenniet? Arbetarrörelsen?

  Ikväll gick jag fem kilometer längs Hälsans Stig innan vi hade möte i bostadsrättsföreningen. Det känns helt fantastiskt att vi nu fått ekonomin på fötter och betalat tillbaka det jobbiga lånet vi tvingades att ta i vintras. För mig var det lite av en skräckupplevelse att plötsligt vara ordförande för en förening som släpade på en så dålig ekonomi.

  Men hädanefter kommer det bara att gå uppåt! Om ett par veckor ska vi göra upp med Bredbandsbolaget och få 10 Mb bredband samt IP-telefoni i varenda lägenhet. Utan att det kostar ett öre för oss som bor här. De som idag har bredband slipper avgiften på 290 kr och de som inte har är välkomna att koppla in sina datorer utan kostnad. Den som har t.ex. Telias telefoni slipper 150 kr/månad i abbonemangsavgif, ringer billigare och dessutom helt utan kostnad till alla andra som har BBB-telefoni.

  Det känns bra att kunna ge något på plussidan för de hyreshöjningar vi tvingades göra 04-05 och detta kommer också att höja värdet på våra lägenheter.

  Kommentera!

  Torsdag 18 aug - direktlänk

  Jag har skrivit om det här och här och här och här och - här. Och kanske på nåt mer ställe också...

  Nu läser jag i GD att socialnämnden beslutat att ge Princess serveringstillstånd för inhägnaden i Jansasparken. Trist tycker jag, även om det väl inte är så många varma kvällar kvar den här sommaren. Men nästa år är deras ansökan säkert inlämnad i tid...

  Man har alltså haft möjlighet att servera vad som helst där ute under hela sommaren - vad som helst utom alkohol. Men det var tydligen helt ointressant. Går det inte att få vinst på en restaurang utan att sälja alkohol?

  Vill inte människor ta en kopp kaffe, en god middag, en kall cola, ett glas iste eller varför inte en lättöl i den vackra parken, intill plasket från fontänen... Näe, det var tydligen uteslutet. Vi får väl se vad som händer nu.

  Jag ska forska lite om det där att grannarna ska få säga sin mening när det gäller bygglov.

  Hur kom det sig att det gällde när ungdomar ville bygga ett graffitiplank - men inte när Princess ville bygga en uteservering i en allmän park?

  I samma tidning läser jag att samma socialnämnd har skenande kostnader för socialbidrag och behandling av missbrukare. Fem-sex miljoner back räknar man med att gå under 2005. Pengar som naturligtvis måste dras ner någonstans...

  Jodå, jag är väl medveten om att jag är ganska ensam om att se sambandet.

  Kommentera!

  Onsdag 17 aug - direktlänk

  1994 röstade 5.421.780 svenskar om svenskt medlemskap i EU. Ja-sidan vann med 294.589 röster - 5,43% övervikt. Jag var en av de som röstade nej och för mig fanns det en orsak som var totalt avgörande - nämligen alkoholfrågan.

  Om jag hade den läggningen skulle jag kunna säga Vad var det jag sa? i näsvis ton. Men det behövs kanske ingen näsvis ton eller ens några ord för att visa på det faktum att jag hade rätt i mina farhågor.

  Det var väl uppenbart att Sverige aldrig skulle kunna bevara sin alkoholpolitik i EU! Var det verkligen någon som trodde på de flummiga förhoppningarna om att vi skulle få behålla vårt monopol och våra införselregler?

  Nu är vi i exakt det läge jag förväntade mig att vi skulle hamna. Vi har tvingats till en anpassning av införselkvoter och nu vill vår regering, mina partikamrater, vår statsminister, min partiordförande, sänka alkoholskatten för att rädda Systembolaget. Allt medan alkoholkonsumtionen ökar stadigt.

  Göran Persson uttrycker sin oro över den ökade illegala försäljningen av sprit och för att Systemets monopol undermineras. Kanske är han helt enkelt orolig över fel saker?

  Jag är orolig för vartenda ett av de barn som far illa av att mamma och/eller pappa dricker. Jag är orolig för alla de människor som drabbas av den ökade alkoholkonsumtionen genom misshandelsfall, sjukskrivningar, dödsfall...

  Det är nästan komiskt att höra att Tullverket och Skatteverket är positiva till en skattesänkning medan Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet är negativa. Vad är det som är viktigast? För mig kommer det alltid att vara människan och vårt gemensamma bästa.

  Varför så fega? Vi borde istället vara stolta över vår (gamla?) alkoholpolitik! Sänk inga alkoholskatter, återinför våra införselregler, jaga langare och hembrännare med blåslampa och stå upp för en alkoholpolitik som gynnar oss alla.

  Kommentera!

  Tisdag 16 aug - direktlänk

  Nu finns jag också på Bloggportalen:

  Kommentera!

  Måndag 15 aug - direktlänk

  Den här dagen för 20 år sedan fick jag min förste son.
  Kaffe och tårta serveras efter kl 17. Välkommen!

  Kommentera!

  Söndag 14 aug - direktlänk

  Idag fick jag besök. Den klev omkring på mitt tangentbord och jag vågade inte göra annat än att låta den hållas. Det är nog det mest spännande som hänt den här söndagen. Därför får den ett alldeles eget blogginlägg.

  Kommentera!

  Lördag 13 aug - direktlänk

  Hela den vakna delen av dagen - och nästan hela natten innan - ägnade jag åt att försöka få ordning på en blogglayout i Wordpress. Det är ett detektivarbete av värre sorten att försöka begripa den egentliga betydelsen av något som t.ex. detta:

  direktlänkrmenu ul ul li:before {
  content: "\00BB \00A0 \00A0 ";
  color: #ae0000;
  }

  Men jag kämpar på och har åtminstone kommit några steg på vägen.


  När luften här hemma tog slut gjorde jag en sväng till Cityfesten i Gävle. (Vilken bänglig websida de har...)

  Det var inte roligt. Trångt som i en sardinburk och inte mycket annat att göra än att följa med strömmen - den sakta och något ryckigt flytande... Människor i alla åldrar, många i olika stadier av berusning knuffas, vinglar med flaskor, skriker och är allmänt äckliga och deprimerande att se. Det är nåt surrealistiskt med en folkmassa på fest, förmodat glada, som utstrålar så mycket ilska och irritation...

  Det gör mig lika ledsen att se en 14-årig kille hänga över broräcket och spy som att se en 44-årig kvinna med ölflaskan i näven dansa fram genom folkmassan samtidigt som hon ber sin man knipa käft och dra åt h-e.

  Gatorna var fullkomligt överbelamrade med skräp. Matrester, plastbestick, använda servetter, toapapper, krossat glas och mycket annat som jag försökte undvika att registrera. Det övergår mitt förstånd hur folk kan ÄTA i en sån miljö!?

  Men äter gör folk. De står och äter, går och äter, sitter på uteserveringar och äter, och de sitter på trottoarerna - mitt i skiten - och äter.

  Och så dessa marknadsstånd med enmiljonsexhundraåttiosextusentrehundrafjorton saker som jag inte skulle ta emot om jag fick dem till skänks. Samma kolaremmar, peruanska koftor, 10-pack strumpor med lös resår, svarta t-tröjor med texten SLAMPA eller ÖL BYGGDE DENNA KROPP. Samma självlysande halsband, batikfärgade blusar, kamoflagemönstrade byxor och mössor med pinglor på. Jag kan föreställa mig att knallarna måste bli outsägligt trötta på att packa upp och ner samma saker dag efter dag, helg efter helg, år efter år...

  Karusellernas raspiga högtalare konkurrerade med musiken från cd-försäljare, trubadurer på serveringar och förstås från scenerna. Mitt i allt det där satt en äldre man och spelade på en aukustisk gitarr. Inte många slantar hade han skramlat ihop och det kanske inte var så konstigt. Det var nämligen en omöjlighet att höra hans gitarr.

  Gefle Dagblad berättar att polisen omhändertagit ca 80 personer för fylleri under Cityfesten. Hälften under 18 år och de flesta födda 1990.

  Men jag köpte i alla fall en hatt. Så helt avig är jag inte.

  Kommentera!

  Fredag 12 aug II - direktlänk

  Ikväll såg jag Finding Neverland. En film som berättar om hur pjäsen Peter Pan kom till. Johnny Depp är en av mina favoriter och jag blev inte missnöjd med hans insats som den lek- och fantasifulle pjäsförfattaren James Matthew Barrie.

  Men lille underbare Freddie Highmore, som spelar pojken som står modell för Peter Pan, var filmens behållning! Lika uttrycksfull i raseriutbrott som i sorg. Den lille mannen ska det bli intressant att följa i framtiden. Så länge behöver jag inte vänta på nästa chans heller. Highmore och Depp spelar Kalle och Willy Wonka i Kalle och chokladfabriken.

  Finding Neverland får fyra stjärnor av mig. Ingen oförglömlig film men som sagt... Freddie Highmore är värd filmhyran.

  Kommentera!

  Fredag 12 aug - direktlänk

  Igår städade jag bland mina foton och hittade en egenproducerad instruktionsfilm från förra sommaren. Fånigt men ganska kul ändå :)

  Vill du lära dig vika en t-shirt på ett smart sätt?
  Varsågod och klicka på bilden:

  Kommentera!

  Torsdag 11 aug - direktlänk

  I Niger får man sex fulla matkorgar för en summa av 35 kr. En matkorg räcker för att föda en familj på åtta personer under en dag. Skicka ett SMS och skänk 50 kr så har du skänkt en dags mat till nästan 50 personer. Eller varför inte skicka två SMS?

  Kommentera!

  Onsdag 10 aug - direktlänk

  Sedan jag började skriva min loggbok på nätet har jag kodat den själv. Det fanns inte så många alternativ till det sättet back in 1998... Ett par gånger har jag gjort försök att använda mig av bloggtjänster (eller vad heter det?) som Blogger och BlogCity, men jag står inte ut. Kan inte riktigt förklara varför, kanske är det bara att jag har svårt att bryta gamla vanor. Eller så är det för att jag känner mig instängd och styrd av att blogga i mallar gjorda av andra.

  Hur som helst så har jag kört fast nu. Jag vill också att min blogg ska funka med RSS. Jag vill också ha en jysst kommentarsfunktion som hänger ihop med rätt inlägg. Men jag kan inte fixa det.

  Jag kan helt enkelt inte. Och det irriterar mig som själva f-n.

  Hur många gånger jag bett mina söner om hjälp har jag tappat räkningen på. Ibland får jag stönanden till svar, ibland några hummanden, ibland ett antal meningar med ord som gör att jag tappar tråden någonstans vid ord fyra eller fem. De lever i en värld där man programmerar i Ruby, använder Linux och kör saker på egen server. Jag kodar lite självlärd html, använder Windows och har ett webhotell som inte alltid gör som jag önskar.

  Nu - tror jag - att jag kommit en bit på väg genom att göra om min blogg till xml istället för html. För ur sönernas försök att förklara och hjälpa till har jag förstått att det är nödvändigt. Och jodå, det funkar och lite har jag lärt mig om xml på kuppen. Men sen då? Hur gör man en rss-feed? Heter det rss-feed? Varför fattar inte min webserver att den ska öppna filen index.xml när jag byter ut den gamla index.html? Varför står det så många obegripliga saker om RSS på nätet och varför har ingen skrivit en bra lathund till hur man gör?

  Och hur gör man en kommentarsfunktion? Det har jag inte ens orkat börja grubbla på.

  Är det bara så att jag helt enkelt inte vet vad jag ska söka efter? Jag erkänner villigt att jag knappt förstår vad det är jag försöker göra och framför allt vet jag inte vilka begrepp jag borde använda.

  Finns det någon där ute som har en pedagogisk ådra och en hjälpande hand att låna ut?

  Kommentera!

  Tisdag 9 aug - direktlänk

  Inte för att jag inte redan visste, men jag roas av fylleri-övningar som på den Politiska kompassen.

  Mitt resultat ser ut så här:

  Vilket placerar mig ganska exakt på motsatt sida från George Bush.

  Kommentera!

  Måndag 8 aug - direktlänk

  Så där ja. Nu har jag minsann jobbat en dag för första gången på sex veckor. Det kändes snurrigt och roligt och alla gamla rutiner var som bortblåsta. Hittade inte nycklarna, glömde almanackan och ingen penna hade jag i väskan. Men det återkommer väl så småningom...

  Hann med lite politiskt arbete också eftersom vi hade Intagningsutskott på em. Inget speciellt att nämna om det, mer än att det förstås hänt en hel del sedan mötet i slutet av juni.

  Slutrapporten från konsulten som jobbat med gymnasieskolan utifrån Arbetsmiljöverkets inspektion förra hösten, har kommit. Låt mig säga så här så länge - Där finns det en del att fundera över...

  Efter jobbet tog jag mig för med att gå "Hälsans Stig". Något jag tänkt göra hela semestern. Vilken härlig upplevelse det var! Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så vackert där inne i skogen. På vissa ställen kändes det som att gå intill Amazon-floden.

  Jag har kommit in i fota-insekter-fasen. Skulle gärna vilja veta vad det är för djur jag fotat. Vet du?

  Kommentera!

  Lördag 6 aug - direktlänk

  Apropå precis ingenting så tog jag en fika på stan igår runt 16. Hade inget att läsa, inget roligt samtal att tjyvlyssna på och eftersom fiket ligger mitt emot Systembolaget så föll det sig naturligt att glo på folk som gick in och ut därifrån.

  Systembolaget besöktes av i genomsnitt sju personer/minut vid den tiden en fredag.

  Hur många småfåglar som besökte Hansens bageri kan jag inte svara på. Men de var fler. Och de verkade onödigt hemtama.

  Kommentera!

  Fredag 5 aug II - direktlänk

  Det är någonting med mitt sätt att se som förändrats. Som om ögonen har två olika lägen som jag växlar emellan, utan att egentligen tänka på det.

  Idag när jag gick runt sjön insåg jag att det har med min relation till kameran att göra. Det ena synläget är just kameraögat. Då ser jag små, små saker som jag inte minns att jag sett förr. Alltså sett. Verkligen sett.

  Spindelnätet som sammanbinder blomman med grässtrået, det gula höstsmittade lilla lövet som ramlat ner och lagt sig på det stora sommargröna, pojken i den röda tröjan som speglas i vattenytan och får en glittrande tvilling. Jag ser mönstret i ormbunken, det rosa skimret i den vita näckrosen, det speciella förhållandet mellan två pinnar i gräset och det ludna biet med de skrämmande framfötterna.

  Mitt kameraöga ser inga folksamlingar, men kanske en skrattgrop. En spegling av sol och skratt i en flickas öga, en hand med rynkor som berättar spännande saker.

  Det är ett avgränsat seende. Som utskuret ur omgivningen och separerat från allting runt omkring. Och jag vill behålla det jag ser. Jag vill fästa det på minneskortet och ta hem det. För att det är så speciellt och vackert och märkligt.

  Det andra seendet är livet. Skrev jag livet? Det var det ord som först dök upp och nu får det stå kvar, även om jag aldrig skulle kunna förklara varför.

  Det är den stora vyn som inget foto någonsin skulle kunna visa. Hela sjön med himlen i sig och skogen med en miljard gröna nyanser i horisonten. Tre måsar som flyger under de enorma molnformationerna mot det klarblå. Den långa grusvägen framför mig som svänger till höger och till vänster och leder vart som helst. Storskogen med stam efter stam efter stam, mossgröna och svarta och däremellan solstrålarna som letar sig ner och nästan ångar av värme.

  Och här finns människor. Mamman och pappan som tar ett kvällsdopp med sina barn, tonåringarna som hojtande spelar volleyboll så att sanden yr, paret som sitter utanför den hyrda stugan och dricker eftermiddagskaffe. Gänget som cyklar iväg i en lång rad för att kanske spela minigolf.

  De stora sköna bilderna går inte att beskriva, inte att fotografera, inte att skriva ut. De går bara att fånga genom ögonen och fästa i sitt eget analoga minne. Och för mig sparas de i den del av hjärnan där också lyckan finns.

  Och vet ni, ibland. Ibland får jag för mig att jag vill ta upp kameran och fånga ett ljud eller en doft. Idag gick jag förbi en nyklippt gräsmatta och kände en sån reflex. Jag ville spara doften till vintern!

  Tänk att kunna ha doften av nyklippt gräs som skrivbordsunderlägg på datorn fram i november...

  Kommentera!

  Fredag 5 aug - direktlänk

  Klockan är 04.20 och vi steker kotletter jag och sonen.

  Det är en underdrift att säga att vi vänt på dygnet. Men såna är vi i den här familjen. Det räcker med att det blir en vanlig fredag kväll så börjar det. Äntligen spelar tiden ingen roll längre. Det vill säga - vi behöver inte gå efter den vedertagna och samhällsvänliga tideräkning som vi annars måste tvinga oss till att följa.

  Så länge jag minns har människor sagt att jag kommer att ändra mig. Sen när du flyttar hemifrån... Sen när du får barn... Sen när du blir gammal... Nu är jag väl gammal? Snart 50 och fortfarande är jag lika mycket nattmänniska som någonsin tidigare. Kanske till och med mera.

  När min kropp fritt får styra så lägger jag mig runt 03-04, går upp runt 11-12 och är som mest aktiv och pigg efter ca kl 16. Det bara är så och jag har ingen förklaring på varför.

  Nu för tiden händer det att möter jag en och annan människa som faktiskt insett att inte alla har samma dygnsrytm. Forskare har vetat det länge men, som vanligt tar det lång tid att rucka på attityder och fördomar.

  - Nämen det är bara att vända tillbaka igen, säger herr och fru Besserwisser.
  -Se till att du går upp tidigt ett par dagar så ordnar det sig sen. Det är bara en vanesak.

  Jo, tjena.
  Undrar hur många gånger jag provat det under mina 49 levnadsår? Jag har nog provat allt. Och min empiriska slutsats är helt enkelt att jag går fel. Hela jag går fel.

  När jag har en tidig tid att passa på morgonen - en sån där viktig tid som att komma med tåget eller att gå på ett viktigt möte - då påverkar det hela min vecka. Jag blir stressad av att veta att jag MÅSTE vakna säg kl 07 och hur jag än grunnar förstår jag inte hur jag ska kunna vara utsövd vid den tiden. Så utsövd att jag verkligen vaknar av väckarklockorna.

  Ja, klockorna. När jag lägger mig ställer jag min mobil på alarm, på upprepat alarm och på kalenderalarm. Alla tre på olika tider förstås så att den ska ringa flera gånger. Sonens mobil gör jag samma sak med, på ytterligare tre olika tider. Sen har jag också en klockradio och en annan elektrisk väckarklocka - naturligtvis ställda på andra tider. Slutligen ställer jag en gammal hederlig ringklocka med slagverksdon på en bit från sängen och den ringer senast av alla. På mobilerna måste jag byta signal då och då så att jag inte ska bli för van vid ljudet.

  Och jodå, oftast vaknar jag av någon av dem. Men ofta är det nog så att när jag är uppe tidigt så har jag inte somnat än :)

  De flesta som känner mig vet att jag funkar så här. Men för inte länge sedan mötte jag en kvinna som hade lagt märke till hur morgonpigg jag är (!) Hon hade sett några mail från mig postade tidiga morgnar och trodde förstås att jag studsat ur sängen i arla morgonstund för att jobba lite. Jag brydde mig inte om att korrigera henne. Det känns roligt att det finns åtminstone en person här i stan som tror att jag är morgonpigg.

  Stay tuned. Nu blir det reklam.

  Gauri Nanda, på MIT har uppfunnit den smarta tingesten på bilden. När snooze-knappen tryckts ner en gång rullar den iväg ner på golvet och letar upp ett bra ställe att gömma sig på. Nästa gång alarmet tjuter måste man ta sig ur sängen och leta på den.

  Jag är inte helt säker på att det kommer att hjälpa mig... Min balkongdörr brukar stå öppen så har jag (o)tur går den raka vägen ut och ramlar ner och slår ihjäl sig.

  Kommentera!

  Torsdag 5 aug - direktlänk

  Nu har den kommit. Boken.

  Den ligger på köksbordet och stirrar på mig när jag går förbi. Boken som "hjälpt miljoner människor att sluta röka".

  Den gör mig nervös och lite sorgsen. Det är som när man insett att en relation är över och bara avvaktar rätt tillfälle att säga orden. Men samtidigt blir jag full i skratt av att jag faktiskt köpt den. Jag? Vart är jag på väg i tillvaron?

  Inte nog med att författaren tillåter mig att röka medans jag läser, han uppmanar mig att göra det. Dessutom lovar han att inte skrämma mig, att det inte krävs någon viljestyrka, att jag ska slippa viktökning, abstinens, känsla av försakelse och bli en lycklig icke-rökare.

  Ja jävlar. Det finns ju ingen anledning att inte läsa den. Sen. I morgon.

  Skulle undret inträffa så lovar jag att berätta det.

  Kommentera!

  Onsdag 4 aug - direktlänk

  4 augusti. Fjärde augusti. 4/8. Det är nåt med det här datumet...

  Varför låter det så bekant och varför ligger det så rätt i munnen? Är det nån som fyller år? Eller har det någon gång i mitt liv hänt något speciellt och minnesvärt den 4 augusti? Jag grubblar och grubblar men kommer inte på det.

  Nåt är det. Jag är helt säker och det känns lite obehagligt. Kanske väntar någon på mig med tårta? Kanske borde jag ringa någonstans. Men vart och vem?

  Kommentera!

  Tisdag 2 aug - direktlänk

  Jag lånade en cd-bok om Qigong idag. Någonstans läste jag att Qigong skulle kunna sänka blodtrycket och för mig låter det logiskt. Jag gillar logiskt.

  Qi betyder livskraft och Gong betyder ungefär "extraordinär prestation". I Kina betraktas QiGong som en nationell skatt och sägs ha varit en kinesisk statshemlighet fram till 1978.

  Jag blir glad bara av att läsa namnen på övningarna. Noshörningen kikar mot stjärnorna - Måla en regnbåge...

  Kommentera!

  Söndag 31 juli - direktlänk

  Kommentera!

  Lördag 30 juli - direktlänk

  Nu har jag bara nio semesterdagar kvar. Vill inte sova. Den lilla staden vaknar utanför fönstret och himlen är ljust blå med lätta moln i hundratals rosa nyanser. Det är vackert och fridfullt.

  Nu alltså, när alla fulla och gapiga krogbesökare äntligen har hittat hem.

  En man i kostym springer längs Storgatan. Klockan är 04.15 och jag undrar verkligen vad han har så bråttom till. Eller kanske ifrån...

  Sonen är på LAN i helgen och jag spelar också dataspel. Såna som är så farliga ni vet...

  Jag kan inte tänka mig nåt mer avslappnande än det här spelet. Eller varför inte det här.

  Kommentera!

  Fredag 29 juli - direktlänk

  Pratade med några kompisar om att åka ner och besöka Stockholm Pride. Just då kom jag inte ihåg webadressen så jag googlade.

  Blev rätt förvånad över att se den Sponsrade länk som dök upp på sökorden "Stockholm pride":

  Länken går till www.helig.com och deras länksamling. Där hittar man t ex sajten www.homosexuellt.com och kan läsa åsikter av den här typen:

  "Hela kampanjen för en homosexuell livsstil, som pågår i dessa dagar, ingår i en professionell marknadsföring. Syftet är att hjärntvätta allmänheten och många har gått på den stora marknadsföringsbluffen."

  Det var längesen jag läste en sån genuin samling bullshit.

  Kommentera!

  Torsdag 28 juli - direktlänk

  En helt underbar kväll i Högbo med min bästa Lundell-konsert hittills. Uffe är arrogant och kärleksfull och ler nästan bara i närheten av Janne Bark. Men då känns spelglädjen ända in i hjärteroten. Och när Marcus Olsson emellanåt tar fram saxen så blir det en rysare.

  Visst, jag och de andra 40- och 50-talisterna stod nog alla där och önskade oss några flera "gamla" låtar. Men vem skulle orka klaga på nåt så härligt?

  Himlen över Högbo lyfte en halvmeter när typ alla sjöng med i

  Hon går förbi här som en doft av hopp
  som ett tåg på en nattlig station
  som ett rop i en gränd från en förlorad vän
  som en ny religion
  Hon gör mig galen… hon gör mig galen...

  Och han gör mig lite galen. Det går inte att sluta. Jag måste spela Gå ut och var glad din jävel, en gång till innan jag somnar.

  Lite bilder finns i mitt fotoalbum
  Kommentera!

  Onsdag 27 juli II - direktlänk

  Ringde Hälsocentralen idag för att få en läkartid.
  - Knappa in ditt telefonnummer så ringer vi upp.
  Knappade in och efter 2 minuter ringde de upp, jag berättade varför jag ville komma - och det var inget livshotande alls kan jag säga.
  - Ja, du kan få en tid i morgon kl 9.20 hos läkare blablabla.

  I morgon alltså. Jisses.

  Jag har kontaktat HC kanske fem gånger de senaste fyra åren och VARJE gång har det varit likadant. En suverän service, ingen telefonkö och tid hur snabbt som helst - en gång fick jag komma samma dag för nåt så banalt som en ond axel.

  Är det bara jag som har osedvanlig tur eller varför klagas det så mycket på sjukvården?

  Kommentera!

  Onsdag 27 juli - direktlänk

  Klockan har precis slagit midnatt och övergått i onsdag. Bara en dag kvar till konserten med Ulf Lundell i Högbo!

  Jag såg honom senast på Skansen sommaren -03 och ser verkligen fram emot att han nu kommer till lilla Sandviken. De senaste dagarna har jag liksom lyssnat upp mig (det måste heta så va?) och spelat Lundell-låtar på mina vandringar. Favoriter just nu är Släpp mig fri och Inte ett ont ord från Den vassa eggen.

  Men det var nåt annat jag hade på hjärtat.

  Igår råkade jag hitta en dikt på nätet som kändes så rätt just nu. Författaren heter Pia Ekelöf och mycket mer än så vet jag inte om henne.

  Naturens förvandling

  Stormen piskar kinden.
  Vindens sång viskar höst,
  knackar försiktigt på.
  Solens strålar förmedlar protest.
  Sommaren, med sin värme,
  viker långsamt undan.
  Varsamt tar handen tag i penseln.
  Smeker, med lätta drag,
  till förändring i palettens alla färger.
  Naturens skapare, måleriets store konstnär,
  alla årstidernas mästare, målar om i höstens färger.
  Naturens makt, är större än oss själva.
  Vår, sommar, höst och vinter,
  konstverket alltid lika skickligt utfört.
  Hand i hand följs de åt sommar och höst.
  En liten bit på vägen,
  för att framöver gå skilda vägar.

  Det är vi som ser det hända,
  du och jag just här, just nu.

  Kommentera!

  Tisdag 26 juli - direktlänk

  Aftonbladet skriver idag om att den nya lagen om lesbiska kvinnors rätt till insemination innebär att spermadonatorerna minskar. De flesta donatorer har inte varit intresserade och ställt sig skeptiska till den nya lagen, säger en läkare på Linköpings universitetssjukhus.

  Infertilas riksförbund vill att donatorer ska kunna få välja vilken sexuell läggning den kvinna ska ha som de skänker sina dyra droppar till. Ovannämnda läkare tycker att det skulle vara lika diskriminerande som att t ex välja att donera till kristna eller icke-kristna. Något jag håller fullkomligt med om.

  Det är min fulla övertygelse att en förälders sexuella läggning inte har någon som helst betydelse för hur väl älskat och omhändertaget ett barn kommer att bli. Nu vet ni det.

  Men frågan om sperma- och äggdonation väcker många tankar och funderingar på både det ena och det andra. Jag kan tänka mig en annan, eller ytterligare en, orsak till att män drar sig för att donera sperma.

  I Sverige har barn, som kommit till genom insemination (eller äggdonation), rätt att "vid mogen ålder" få veta vem som är den okände föräldern. En lag som är ganska unik i världen. Det innebär att en spermadonator - för 300 kr i ersättning - kanske en dag svarar i telefonen eller öppnar dörren och får ett extra barn att hantera...

  Man har undersökt i vilken grad föräldrar till inseminerade barn berättat för sina barn hur de kommit till och det visade sig att endast 10% gjort det. Då pratar vi alltså om heterosexuella föräldrar. Ingen större risk för donatorn att bli "avslöjad" alltså.

  Men när föräldrarna är ett lesbiskt par? Då finns det ingen möjlighet att hålla barnets ursprung hemligt. Någonstans måste det finnas en pappa...

  Kommentera!

  Måndag 25 juli - direktlänk

  Tänkte lite mer på det där med sommar-semester och höst-jobb...

  Jag brukar tycka det känns bra att gå tillbaka till jobbet efter semestern. Oftast tar jag ut alla dagar på sommaren. Det är ingen större idé för mig att försöka ha datakurser när alla är lediga. Så på det viset har jag många veckor på mig att gå ner i varv, glömma almanackan och bara vara lättjefull.

  När jobbet drar igång och ungarna återgår till skolan har jag skaffat mig nya krafter och ser fram emot lite ordning och reda i tillvaron igen.

  I år känns det bättre än nånsin märker jag. Det är nästan så att jag längtar till jobbet! Och idag tänkte jag på hur otroligt tacksam jag är för att det är så. Bara förmånen att HA ett jobb - och att dessutom tycka det är något av det roligaste som finns... det är inte det sämsta.

  Så har vi förstås det politiska jobbet. Jag längtar efter det också! Efter partikamrater och diskussioner, sammanträden och dagordningar, högarna av handlingar att läsa in och möjligheten att kunna påverka. Närmast har vi en budget att sätta tänderna i, det känns viktigt och inte helt hopplöst. Vi har den stora omorganisationen av gymnasieskolan att se fram emot och inte minst två valrörelser - kyrkovalet i höst och redan nästa år ett nytt "riktigt" val.

  Det är nog bäst att ta vara på de två återstående semesterveckorna och lapa i sig så mycket vila det går!

  Kommentera!

  Söndag 24 juli - direktlänk

  Det händer inte mycket i min lilla värld just nu. Dagarna går och det gör jag också, precis som jag hade planerat.

  Så fort första siffran i datumet blev en tvåa började jag känna att semestern är på väg mot sitt slut. En månad sedan det var midsommar... Märkligt. Fem månader till julafton. Ännu mera märkligt.

  När jag är ute har jag alltid med mig kameran och med tiden utvecklar det ett speciellt sätt att se på saker. Jag ser ofta som genom kameradisplayen även när den ligger i ryggsäcken. Vackra blommor jag passerar förändras dag för dag från liten knopp till stor knopp, svällande och plötsligt en dag en fullt utslagen blomma. Någon vecka senare har blombladen ramlat, de gröna bladen torkar och så är där en fröfull liten bubbla som lovar gott inför nästa sommar.

  Tidens gång blir mycket tydlig och jag kan inte säga vilken fas jag egentligen tycker mest om. Att se naturen gå från vår till höst är fascinerande och spännande men förstås också lite sorgligt.

  I år känns det inte så negativt. Det är väl inte så viktigt vilken årstid det är? Jag ser fram emot höstlöv i tusen röd-gula nyanser, mörka kvällar med tända ljus, första frosten på bilrutan, en brasa i öppna spisen, de första snöflingorna, första advent med lussebulle, julskyltningssöndag med varm glögg på stan, Luciasången.

  Det har sin tjusning det också och är man lycklig och tillfreds med sitt liv så är man det oavsett årstid. Åtminstone känner jag det så just nu och det är en bra känsla.

  Kommentera!

  Lördag 23 juli - direktlänk

  Så fiffigt, eller hur? Tyvärr hittar jag ingenstans man kan köpa den här återvinnings-prylen.

  Mycket intressant att se och läsa om arkitektur och design på www.inhabitat.com.
  Den här motionscykeln t ex, skulle passa i vår familj.

  Kommentera!

  Fredag 22 juli - direktlänk

  Kråkan och Mamma Mu är två figurer som jag verkligen gillar. Och för mig började vår relation 1987.

  Det var när vår förstfödde var lite över ett år som vi var i desperat behov av en annan bostad. Den vi bodde i hade en utdömd brunn och vem vill bo med skitigt vatten?

  Så - vi hamnade i ett gammalt hus i Dalfors, utanför Åshammar, som stått tomt i några år. Det ägdes av Thomas och Jujja Wieslander som visade sig vara Kråkan och Mamma Mu!

  Eller... nja... så var det kanske inte precis. Men i början på 80-talet skapade Thomas och Jujja Mamma Mu som fick sällskap av Kråkan och blev till skivor, böcker och radioprogram.

  Thomas och Jujja var två härliga människor med mycket att berätta. (Vi köpte förresten huset) Senare kom jag också att jobba åt Vardagsgruppen, som sålde deras skivor. Tog emot beställningar via telefon och post och packade cd-skivor i vadderade kuvert.

  Självklart lyssnade jag en massa på deras musik och lika självklart är mina söner uppväxta med Skrotgitarrrock, Bang bang balans, Ketchup ska prutta, Fel sko, Cykelnyckel och alla andra underfundiga, roliga och emellanåt riktigt vackra sånger.

  Sångtexterna är alla gjorda utifrån saker barn sagt, tänkt eller berättat. Wieslanders egna barn, men också många andra barn i deras närhet. Och det märks - det är så naturligt och verkligt och smart alltihopa. Ingen skulle komma på så klyftiga saker - utom just barn!

  Thomas gick bort 1996 men Jujja skrev en ny Mamma Mu-bok för ett par år sedan så allt lever vidare. I Sandviken finns också Anders Ågren, eller Anders "Kråkan" Ågren som han kallas, eftersom han gör Kråkans röst på skivorna. Och på vårt Parkbad har Mamma Mu en egen bassäng! Så för mig hör Sandviken, Mamma Mu och Kråkan intimt samman.

  Nåväl. Idag var det barnteater i Högbo med kossan och kråkan. Naturligtvis åkte jag dit och lyssnade och stampade fötterna, klappade händerna och vickade på rumpan. Och mindes... Finns det något som väcker minnen som musik - och dofter!

  Jag mindes mina egna små knoddar och hur vi sjöng i badet, vid matbordet (jodå), i bilen, när de somnade och när de vaknade. Vi har nog klappat, vickat, dansat och tjoat oss igenom alla sånger hundratals gånger. Alldeles nyss.

  Eller? Jo, det VAR alldeles nyss. Och hemma sitter nu två långa vuxna män med skägg och basröster och lyssnar på helt annan musik... Allvarligt talat förstår inte jag hur det har gått till.

  En sak måste jag berätta från föreställningen idag.

  Kråkan inbjöd barnen i publiken till önskestund.
  - Nån som har nån önskning? frågade han.
  En flicka räckte modigt upp handen.
  - Jaha, du har en önskning förstår jag...
  - Ja, jag är väldigt törstig.

  Se där. Så rakt och härligt, ärligt och smart. Och precis så fungerar Kråkan att då sjöng han en sång om att vara törstig.

  Förresten är det här min favoritsång:

  Någon gång ska jag ut och gå, i mina nya stövlar.
  Någon gång så ska det bli vår, då får man gå i stövlar.
  Tur att dom bara pussa och släckte, tur att dom bara trodde jag sov.
  Tur att dom inte lyfte på täcket, och såg att jag låg med stövlarna på.
  Kommentera!

  Torsdag 21 juli - direktlänk

  Alla mp3-böcker jag har lust att betala för är slut. Finns inga mer att köpa.

  Jag har köpt David Lagercrantz Underbarnets gåta, Stjärnfall och Där gräset aldrig växer. Och lyssnat med stort nöje.

  Marianne Fredrikssons Älskade barn tog just slut och sen hade jag bara ett antal nedladdade Sommarpratare kvar. De jag inte är alltför nyfiken på förstås.

  Det är som om jag blivit beroende av att ha nåt i öronen att lyssna på nu. Så vad göra?

  Jag rådgjorde med sonen och laddade sedan ner CDex. Knallade till biblioteket och lånade de få tänkbara cd-böcker som fanns inne och satte igång att rippa dem till mp3-format.

  Det tar sin lilla tid... Varje bok består av 5-10 cd-skivor som alla ska i datorn och förvandlas. Men nu har jag Maeve Binchys Hemkomsten, John Grishams Uppgörelsen, Paulruds Kärleken till Sofia Karlsson färdiga att ladda mp3-spelaren med. Så det klarar sig några dagar till.

  De flesta cd-böcker är utlånade till augusti. Det gäller att vara på hugget då - sen blir det rippande för hela slanten.

  Tacka vet jag Skövde bibliotek där kan man minsann ladda ner mp3-böcker!

  Kommentera!

  Onsdag 20 juli - direktlänk

  Vad är det med det där Allsång på Skansen?!

  Kvällspressen skriver spaltmeter (eller hur säger man - spaltpixlar?) varenda vecka, som om det vore värsta världshändelsen vilka som uppträder där. Och vad de gör, vem som sjöng bäst, vad som hände efter sändning, bakom kulisserna...

  Vem bryr sig? Jo, jag inser att många bryr sig. Men förstår det gör jag inte.

  Skansen på allsångskvällarna verkar vara det nya innestället för kändisfolket. Där ska man synas för att... Ja varför? Och det är inte bara gamla eller medelålders människor heller. En massa ungdomar som viftar och tjoar som om de vore på rockkonsert!

  Igår tänkte jag att jag skulle titta för att åtminstone försöka fatta vad det är jag inte fattar. Men det gick inte. Mitt huvud vred sig automatiskt lite åt höger, bort från tv-rutan, redan när Lundin sprang in på scenen som om han vore den återuppstådde Jesus - så efterlängtad. Men jag tittade vidare ända tills den där matlagerskan - minns inte namnet men hon pratar skånska - drog igång med Bullfest, bullfest hela dan.

  Då gick det inte längre. Men åååååh var är fjärrkontrollen?!

  Kommentera!

  Tisdag 19 juli - direktlänk

  Vilket underbart väder vi har idag! Åskan lät helt vildsint i ett par timmar och regnet fullkomligt vräkte ner. Jag slet fort ur kontakterna till TV:n, datorer och nätverk. Behändigt med bärbart som går på batteri en sån här gång :)

  Jag passade på att diska och att reda upp sladdhärvan vid min dator. Nu har jag torkat av varenda sladd, rett ut vilken som hör till vad och buntat ihop med gummisnoddar. Till på köpet blev fönsterbrädan städad och alla blommor har fått sig en rejäl dos vatten och blivit duschade. Oväder kan vara bra emellanåt.

  Solen skiner igen men SMHI förutspår temperaturer under 20° de närmaste dagarna. Helt okej för min del!

  Nu ska jag ut och testa motionscyklar!

  Kommentera!

  Måndag 18 juli - direktlänk

  Dagens bild i - följetongen om uteserveringen i Jansasparken.

  Bord, stolar, bestick och personal... Men inga gäster såg jag till, åtminstone inte före kl 20.

  Kommentera!

  Söndag 17 juli - direktlänk

  Jag är ständigt lite panikslagen när jag ska åka nånting. Tror att jag ska bli åksjuk och blir det också - antagligen för att jag är inställd på det och känner efter.

  Jag måste sitta i färdriktningen, ha nåt kallt att dricka, gärna några tuggummin och försöker titta ut så gott det går. Avskyr inbromsningar och kurvor! X2000 vågar jag aldrig åka igen efter en förskräcklig resa med inslag av sånt jag ska låta bli att berätta om. Åker jag bil eller buss måste jag sitta längst fram med fri sikt. Det händer att jag blir illamående ändå, även när jag kör själv.

  En massa människor åkte samma tåg som jag från Stockholm. Svettlukten trängde sig på i de heta vagnarna. Jag fick en släng av cellskräck av att ha folk både bakom och framför mig, väskor, barnvagnar - trångt, trångt och ingen luft. Inte hittade jag någon ledig plats att sitta på och biljetten jag köpte i automaten kom utan platsbiljett. Tåget börjar gå och jag kan bara tänka "inte må illa, andas, inte må illa, det finns luft här, ta det lugnt, var är närmaste toalett?"

  Råkade sen hamna i en 1:a klassvagn. Två människor i hela vagnen, behagligt sval temperatur, luft att andas och ingen svettlukt alls. Vad gjorde jag? Jo, jag satte mig förstås!

  När konduktören kom blev jag vänligt upplyst om att jag hade en 2:a klassbiljett och satt i 1:a klass. Då var jag så glad över svalkan och att jag kunde ha fönstret öppet utan att någon klagade. Jag sa att jag självklart ville betala mellanskillnaden. Okej, jag ska säga till tågmästaren, sa killen och gick.

  Det dröjde till strax före Uppsala innan tågmästaren kom. Min biljett hade kostat 231 kr och vet ni vad jag skulle få lägga till för att åka 1:a klass? 275 kr. Som ännu en biljett och 20% till...

  Då var jag inte tillräckligt illamående för att hosta upp de pengarna. Tågmästaren sa "Sitt kvar till Uppsala och gå på utsidan till första vagnen. Där finns det platser och ännu flera blir det efter Uppsala." Hyggligt av henne och jag hittade mycket riktigt en plats i färdriktningen.

  Men nog kändes det konstigt att folk ska behöva trängas med trilskande barn, barnvagnar, ryggsäckar och resväskor. Samtidigt som det finns en nästan tom vagn reserverad för de som har gott om pengar - eller som har någon annan som betalar.

  Kommentera!

  Lördag 16 juli - direktlänk

  Befinner mig i Stockholm och våldgästar en mailkompis i Vällingby. Idag har vi gått och gått och gått och gått. Det måste vara så att den här stan är den vackraste av alla!

  Jag kan rekommendera ett besök på Street i Hornstull. Trevligt ställe med mycket att uppleva för alla sinnen.

  När jag går där och ser alla hus längs med vattnet eller i Gamla Stan tänker jag att nångång ska jag bo så. Sen, när jag blir miljonär.

  I mitt fotoalbum finns några bilder från helgen.

  Kommentera!

  Fredag 15 juli - direktlänk

  Klockan har just passerat midnatt och jag har läst nyheter som jag inte hann med på torsdagen.

  Vad är det för jävla värld vi lever i?

  Nu väntar jag på att det utlyses en tyst minut också för de 24 barn och sju vuxna som bombades ihjäl i Bagdad.

  Kommentera!

  Torsdag 14 juli - direktlänk

  Jag har skrivit om det här och här och här och här och nu gör jag det igen. Det handlar om den där uteserveringen i Jansasparken för er som inte orkar klicka på länkar längre.

  Idag fick jag bekräftelse på att anledningen, till att det där åbäket av träplankor nu bara står där och ser fult ut, är att de inte fått utskänkningstillstånd. Och anledningen till det är att deras ansökan kom in för sent för att komma upp på sista socialnämnden före sommaruppehållet.

  Så kan det gå. Jag erkänner att jag log när jag hörde det!

  Men jag kan inte låta bli att undra...
  Var det BARA för att servera alkohol de byggde åbäket? Varför inte servera mat, kaffe och icke alkoholhaltiga drycker istället för att det bara ska stå där och se löjligt ut? Jag fattar ingenting.

  ----

  I morgon åker jag söderut. Ja alltså, bara några mil. Vem vet - kanske hörs vi därifrån!

  Kommentera!

  Onsdag 13 juli - direktlänk

  Det är mycket man ska akta sig för: Be careful out there!
  Kommentera!

  Tisdag 12 juli - direktlänk

  Det finns nåt hädiskt över att klaga på vädret när det är sol och värme.

  Coola morsan skrev om det för några dagar sedan t ex. Om att "idioterna börjar klaga"... Jag tänker inte klaga. Däremot ska jag erkänna att jag inte alls orkar leva som vanligt när det är +34° i skuggan och snudd på +30° inomhus!

  Istället gör jag natt till dag och dag till natt. Min natt börjar runt kl 05 - då är det ganska svalt i sovrummet och skönt att lägga sig. Sen sover jag till runt 08 då jag vaknar till och sätter på fläkten som tar med sig lite av morgonluften från den öppna balkongdörren.

  Vaknar på riktigt nångång efter 12. Då har solen flyttat sig från köksfönstren så att det är möjligt att vistas vid skrivbordet. Först framåt 19 går jag utanför dörren. Då har solen lugnat ner sig och luften går att andas. Då tar jag itu med dagens motion och går gärna någonstans i närheten av vatten. Vinden blåser oftast mera där.

  Igår regnade det i flera minuter! Det var härligt och uppfriskande. Jag skyndade mig ut men hann inte förrän solen var framme igen :) Så näsvist va? Men jag fick en ostbaguette och kaffe på Mix. Stolen var skönt fuktig och på bordet låg några regndroppar kvar.

  Då mindes jag mina två månader på Malta för många år sedan. Åtta veckor utan en droppe regn, bara sol och sol och sol och sol... Den sista veckan släpade jag upp madrassen från hotellrummet på taket och sov där. Jag drömde om regn till slut.

  Då insåg jag att jag aldrig skulle kunna leva i ett land med ständig högsommar. Och som tur är så gör jag ju inte det heller.

  Idag letade jag i mitt fotoalbum efter lite kyliga bilder. Bara för att påminna mig om hur det också kan vara:

  Kommentera!

  Måndag 11 juli - direktlänk

  Dilona utmanar i Dominoduellen att göra goda gärningar, helst så många man bara kan. På kvällen idag tänkte jag först att jag nog inte kunde vara med. Inte hade jag gjort några goda gärningar väl?

  Men när jag gick igenom min dag så insåg jag att där fanns en och annan osjälvisk handling ändå. Jag har t ex tvättat fem maskiner med i huvudsak sönernas kalsonger, strumpor och tröjor.

  Burit ned två proppade IKEA-kassar (de där prassliga blå alltså) fyra våningar, sorterat, vänt avigor till avigan, centrifugerat, ruskat och slätat ut, hängt och tumlat, vikit och sorterat, burit upp fyra våningar, packat in i skåp och hängt i garderober.

  Sen har jag handlat mat i hettan - men den fick sönerna bära upp. Rensat jordgubbar, lagat mat, diskat och plockat undan.

  Förresten tog jag upp en liftare idag också. Tyvärr hjälpte jag honom bara en liten bit på väg, men hans utgångsläge blev bättre.

  Så nu skickar jag utmaningen vidare till den som känner för lite välgärningar!

  Kommentera!

  Söndag 10 juli - direktlänk

  Jag ligger lite efter i bloggandet märker jag. Emellanåt skriver jag nån rad men känner mig aldrig färdig. Rätt som det är orkar jag inte sitta stilla längre i hettan och sen tappar jag tråden. Balkongdörren står på vid gavel, bordsfläkten snurrar på fullt ös, alla fönster som går att öppna är det. Trots det är det nu 29,8° här inne.

  Det där med skoluniform igen. På My virtual model roade jag mig med att testa lite olika varianter. Tänk er att möta dessa människor varje dag. Fy hundan så enformigt!

  Kommentera!

  Lördag 9 juli - direktlänk

  Idag har jag grunnat på det där med skoluniformer... Ja, det har jag väl gjort tidigare också men nu har ju vår käre Hägglund aktualiserat frågan. Fast han kallar det för "gemensam skolklädsel".

  Karln menar säkert väl men ärligt talat - Jag tror inte ett skit på att det skulle få den effekt han utmålar!

  Har någon kollat upp i hur många fall mobbning har att göra med just kläder och mode? När jag tänker tillbaka på min skoltid som innehåller erfarenheter av både mobbad och mobbare så kan jag inte se den kopplingen.

  Jag diskuterade frågan med ett gäng grabbar, gymnasieungdomar och lite äldre, och de sa samma sak. Jag tror att orsaker till mobbning i de flesta fall sitter mycket djupare än så.

  Jag har alltid försökt uppmuntra mina ungar att stå för sina värderingar, sin klädsmak, sin egen stil.

  Mike hade rött hårspänne med ett hjärta på när han gick på lekis. Han tyckte det var praktiskt att inte få den långa luggen i ögonen. Inte blev han mobbad för det. Storebror hade hockeyfrilla när det var helt ute och jodå, han fick sina kommentarer, men hockeyfrillan behöll han så länge han själv ville. Ingen av dem har någonsin funderat över vad som är mode eller inte. De klär sig efter sina egna huvuden och står för det.

  Vi ska inte försöka låtsas att alla barn är likadana genom att klä dem i samma sorts kläder!

  Istället ska vi ge varje barn självkänsla och respekt för andra människor. Jag tror att mycket kan uppnås bara genom att vi vuxna visar respekt, för andra vuxna och för den yngre generationen.

  Vi som är vuxna kan ju börja med att sluta att fördöma och ha åsikter om ungdomars klädsel, frisyrer, piercingar och sätt att uttrycka sig.

   

  Kommentera!

  Fredag 8 juli - direktlänk

  IOGT/NTO har kongress i veckan och jag läser en intressant rapport på deras hemsida.

  Ju mer alkohol vi dricker desto större blir notan för konsekvenserna. Det blev förmodligen ingen förvånad över. Här i Gästrikland beräknas nästan 100 människor dö till följd av alkohol i år. Och troligen några fler nästa år... och nästa... och nästa...

  Kostnaden för alkoholens verkningar är 160 miljarder per år i lilla sketna Sverige. Då är allt inräknat, från vård till minskad produktion pga sjukskrivningar.

  Siffran för lilla sketna Sandviken 522 miljoner... Vilket bevisar hur dålig jag är på matte. Med tanke på det är det märkligt att jag är så fascinerad av siffror och statistik.

  Alkoholkonsumtionen har ökat med ca 30 % sedan mitten av 1990-talet. Det är rimligt att kostnaderna ökat i samma takt - vilket skulle göra 48 miljarder högre kostnader idag jämfört med för 10 år sedan. Pengar som så väl hade behövts någon annan stans...

  Och tro nu inte att det bara är A-laget, fyllot på parkbänken, den "synliga" missbrukaren vi pratar om. Det kan lika gärna vara dig vi pratar om. Flera studier visar att även den som dricker lite eller sällan löper betydligt större risker än den som inte dricker alls.

  Använder man Apotekets försiktighetsgränser så hamnar gränsen vid ungefär en lättöl om dagen...

  Drygt en kvarts miljon (250 000) människor i Sverige idag dricker så mycket att de får någon form av alkoholskada. Det är rätt många det.

  Men... Det var inte alls det jag tänkte skriva om - utan om detta.

  Jag funderar ju ofta över pengar. Inte mina egna så mycket som samhällets, allas våra resurser.

  Tänk OM vi kunde använda de 522 miljoner som alkoholkonsumtionen i lilla sketna Sandviken kostar! Vi kunde få över 5200 dagisplatser, eller anställa över 1500 förskollärare, vårdbiträden, personliga assistenter, lärare, kuratorer, skolsköterskor... Varje elev i grundskolan skulle kunna få 118 000 kr mer resurser.

  Sett för hela landet skulle 160 000 000 000 kr räcka till 525 000 heltidsjobb! Hur många arbetslösa finns det i landet? Ca 250 000?

  Grunna på det här:
  Skulle du kunna tänka dig att helt avstå från alkohol om det innebar att vi verkligen fick loss 160 miljarder per år?
  Kommentera!

  Torsdag 7 juli - direktlänk

  Londons t-baneinformation

  Metropolitan Police

  Metroblogging, London

  Guardian - minutuppdatering

  David Hall rapporterar om terrordåden i London.

  BBC sänder live

  Göran Persson om terrorattackerna

  Kommentera!

  Onsdag 6 juli - direktlänk

  EU-parlamentet röstade NEJ till förslaget om mjukvarupatent idag - med överväldigande majoritet dessutom.

  Jag säger som ungarna - Fan va coolt!

  Kommentera!

  Tisdag 5 juli - direktlänk

  Det händer roliga saker i Sandviken!

  Manpower förlägger sin "Norrlandssatsning" till Sandviken och kommer att hålla till i Tingsrättens lokaler. Gissningsvis 10 nya arbetstillfällen.

  Proffcom startar ett servicecenter för ATG som också kommer att ligga i Sandviken. 10 anställda först och troligen 40-50 redan inom ett halvår.

  Trebeko har köpt Galaxen-huset och bygger om till stora lägenheter med uteplatser. Dessutom finns det idéer för butikslokalerna också och jag håller tummarna för en mataffär. Det vore perfekt att få en sån 25 meter hemifrån!

  Vet inte om det har med Trebekos köp att göra men plötsligt blev det uppstädat utanför Galaxen. Så här har det sett ut i flera veckor tidigare >>

  Kommentera!

  Måndag 4 juli - direktlänk

  Solen skiner, det är 25 grader varmt och jag mår illa bara av att veta om det. Med huvudvärk och feber är en het sommarstad inte den ultimata miljön att vistas i. Så jag håller mig inomhus, hemma, växelvis i sängen, soffan och vid datorn.

 • lyssnar på David Lagercrantz Stjärnfall på Mp3-spelaren
 • läser några bloggar
 • spelar lite Betapet
 • tar rätt på dagens mail
 • fixar till en del foton från helgen
 • somnar framför TV:n
 • äter friterad kyckling och ris
 • lyssnar på ett halvt sommarprogram
 • somnar i sängen
 • skriver lite trista saker i bloggen
 • ritar saker på Scribbler
 • somnar framför TV:n
 • bloggar igen
 • hittar ett citat som jag kopierar till samlingen
  Being an old maid is like death by drowning
  a really delightful sensation after you have ceased struggling.
  Kommentera!

  Söndag 3 juli - direktlänk

  Vilken otroligt seg dag.

  Jag mår som jag verkligen inte förtjänar. Huvudvärk, magont, feberfrossa, utmattad, sömnig och till ingen nytta alls. Vet inte vad "sommarsjuka" är för nåt men jag bestämmer att det är det jag drabbats av.

  Läste ett tips på nätet. Det låter äckligt men jag ska prova:

  Koka en liter svagt te och tillsätt 30 ml (2 msk) vanligt socker och 2,5 ml (1/2 tsk) salt. Du kan byta ut teet mot vanligt vatten. Tillsätt samma mängd socker och salt och koka upp. Låt svalna. Drycken kan smaksättas med 2 tsk fruktjuice eller saft per liter.
  Har tillbringat dagen i soffan och sett tv-program jag kunnat klara mig utan. Egentligen är det fantastiskt så mycket dåligt som sänds på tv. Vem kommer på alla märkliga programuppslag?!

  Men jag har också försökt sätta mig in i hur podcasting fungerar. Har laddat ner de Sommarpratare jag missat och prenumenerar nu på kommande program. Mp3-filerna är utan musik men det är helt okej för min del. Det blir bra att ha med sig som underhållning på kommande vandringar.

  Kommentera!

  Lördag 2 juli - direktlänk

  Det är jazzfestival i stan den här veckan. Något som präglar allting här i Sandviken. På stan spelas jazz, man möter många okända ansikten och det är ovanligt livat utanför på natten.

  Jag har haft besök av tre härliga kvinnor som bott i Brf Skrivarens uthyrningslägenhet och förstås bevistat Bangen!

  De här kvinnorna känner jag genom mailinglistornas värld. En verkligt speciell del av Internet som jag upptäckte 1998 och sedan dess varit en aktiv del av.

  En mailinglista kan handla om ett speciellt ämne, en åldersgrupp, ett intresse. Medlemsantalet kan vara allt från en handfull till flera tusen och varje lista sköts av en listägare. Varje mail som skickas till listans adress kommer till alla medlemmar och naturligtvis svarar man också till listans adress.

  På somliga listor ramlar det in ett par mail i veckan och på andra ett par hundra om dagen, så det gäller att filtrera bra i mailprogrammet. En del listor är relativt opersonliga och kan t ex handla om teknik eller politik. Andra listor är mycket personliga och där måste en ny medlem först bli "godkänd" för att få delta.

  Kommentera!
  Hur som helst. Dessa tre damer känner jag via en av de mer personliga listorna. Jag tror att det är 5-6 år som jag varit med, men listan har funnits i flera år än så. Medlemmar kommer och går men de flesta har varit med minst lika länge som jag.

  Vi pratar om familjen, jobbet, hur vi mår och hur vi har det. Frågar varandra om råd i alla möjliga sammanhang, peppar och muntrar upp, lyssnar och förstår, gläds och sörjer med varandra. Om någon inte hör av sig så oroar vi oss och någon ringer upp. Vi är varandras skyddsnät på nätet :)

  Emellanåt har vi IRL:er. Vilket betyder att vi träffas på riktigt (In Real Life). Ibland är vi många, som när vi hyrde stugor på Björnön över en helg. Andra gånger är vi bara några stycken, som den här Bangen-helgen. Men det är alltid lika trevligt och fantastiskt att få träffas.

  Första gången jag irl-ade var jag lite pirrig. Tänk om det känns stelt och konstigt... Tänk om alla är helt annorlunda i verkligheten än via mail... Men det var hur enkelt som helst att umgås. Vi känner ju varandra utan och innan, har massor att prata om och kan bara haka på där vi befinner oss i listkonversationen.

  Jag vill absolut rekommendera mailinglistor till dig som inte provat!

  Här har jag sammanställt de listor jag deltar i, eller äger för tillfället.

  Kommentera!

  Fredag 1 juli - direktlänk

  Hipp hipp hurra för mig!

  Ännu en dag att fira, nämligen min 49-årsdag. En mera ojämn och ointressant födelsedag får man leta efter. Det enda intressanta med att fylla 49 är väl att tänka på nästa gång. 50-årsdagen...

  Jag blir utmattad bara av tanken. Måste jag ha fest? Ska jag resa bort? Kan jag låtsas som ingenting - kanske ingen tänker på det? Eller ska jag faktiskt ha fest? Det kanske skulle vara jätteskoj att få samla vänner och släkt hos mig, speciellt för mig. Det har jag faktiskt aldrig någonsin gjort.

  Fast jag suger på att ordna fester. Jag kan inte laga mat, vet inget om hur det "ska vara", jag är så socialt obegåvad! Och jag blir bara osäker och nervös i såna där festsammanhang.

  Men en sak vet jag. När jag fyller 50 ska jag få värsta kameran! Det har jag nämligen lovat mig själv i present. Vad det blir vet jag inte men nåt riktigt, riktigt häftigt vill jag ha. Jag har redan börjat spara!

  Tack till mamma och pappa för vackra ängsblommor och gåstavar, till syrran för fint grattiskort och till Renate och Monica som bjöd mig på en trevlig kväll med mat och prat!

  Kommentera!

  Januari-juni 2005 >

  Min blogg börjar bli lite trögladdad så jag bestämde mig för att dela upp den i två halvår.

  Här finns jan - juni 2005!


  2004

  2003

  Valet 2002

  1998-2001