En dag i förskolan

Idag har jag varit på skolbesök i en småbarnsgrupp på Årsunda förskola. Vi var två politiker och en tjänsteman och detta är våra samlade iakttagelser. Det jag inte instämmer i är överstruket.

Vår gemensamma bild av förskolan, utifrån det vi fick se och vara med om, var att stämningen kändes positiv och bra, med väl fungerande rutiner och kompetent personal. Relationen mellan personalen och barnen upplevde vi vänlig och respektfull liksom mellan barnen.Personalen verkar ”samkörd” och fördelade sig i de olika rummen och varje barn uppmärksammades, vilket vi tror bidrog till den lugna och trivsamma stämningen, utan stress.

Vi upplevde att det är fullt möjligt att med en välplanerad verksamhet, i en grupp på 20 småbarn snabbt lära sig barnens namn och bilda sig en övergripande uppfattning om varje enskilt barns behov. Det krävs naturligtvis längre tid för en djupare analys av behoven, men en överblick kan man nog skaffa sig ganska snabbt.

Barnens möjlighet till inflytande var svår att upptäcka under den korta tid vi var där men barnen fick välja sånger under samlingen och vad de ville göra i den fria leken. Personalen lyssnade på barnen och vi upplevde att alla barn fick möjlighet att prata under samlingen.Vi såg också aktiviteter under dagen som var helt vuxenstyrda.

Under den fria leken upplevde vi att barnens val av lekar följde traditionella könsmönster. Flickorna ritade eller lekte i dockvrån. Pojkarna lekte med bilar eller byggde. Det var svårt att se skillnad på pojkar och flickor och barnen lekte i olika rum vilket gjorde det svårt att bilda sig en uppfattning om hur personalen fördelade sin uppmärksamhet mellan pojkar och flickor. Vi kunde dock under den korta tid vi besökte förskolan inte se att personalen uppmärksammade de traditionella lekvalen ej heller att några initiativ togs för att försöka bryta dessa mönster.

Vi upplevde en bra miljö på förskolan både ute och inne. Det var en fin utemiljö och gott om utrymme inomhus med goda förutsättningar för olika aktiviteter och en möjlighet att fördela barnen efter olika behov.

Vi uppmärksammade dock att många av barnen inte var ute på hela dagen men personalen sa att det var ovanligt och att alla barnen i vanliga fall var ute minst en gång varje dag.

Matsituationen var en trevlig stund med lugn och ro med trevliga samtal mellan barn-personal och mellan barn-barn. Barnen åt mycket av den goda maten och de verkade trygga med de rutiner som fanns kring måltiden.

Sammanfattningsvis var vårt intryck av förskolan mycket positiv. Det var roligt och givande att träffa barnen och vara delaktiga i verksamheten under en dag. Det var också givande med de samtal vi förde med personalen både kring deras arbetssituation och kring den verksamhet som bedrivs på förskolan.

Bilden är lånad från förskolans hemsida

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.