Det är aldrig för sent att ångra sig

Enligt NE betyder ÅNGRA:
”känna viss ånger över ngn handling e.d. som man utfört el. underlåtit att utföra”


På TV hörde jag nyss någon säga ”Nu är det för sent att ångra sig”. Det låter ju mycket märkligt men jag inser att det är ett uttryck som används rätt ofta. När jag tänker efter används ordet ÅNGRA fel i många fall.

Näe minsann, nu har det gått för lång tid. Nu kan du inte känna ånger längre. Ångerveckan gick ut för sexton sekunder sedan. Okej, så skönt. Och om jag fyller i ångerblanketten känns det bättre?

Hur kan det någonsin vara för sent att ångra sig? Man har väl rätt och möjlighet att ångra sig resten av livet om det skulle vara så!

Också på datorn kan du ångra dig. Ångra att du raderade text, redigerade en bild, gjorde en formel i Excel. I Word heter motsatsknappen ”Gör om” – vilket betyder att du kan ångra att du ångrade dig.

Är inte det rätta ordet ändra? Nu är det för sent att ändra sig. Du har möjlighet att ångra någonting hur länge som helst men har du otur kan det vara för sent att ändra på det.

Idag befinner jag mig i Tingsrätten. Där är det en hel del folk som ångrar sig och önskar att de kunde ändra på det som varit. I livet finns det, sorgligt nog, varken ångerknappar, ångerveckor eller ångerblanketter.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.