Handen på hjärtat – skulle du betala?

Det senaste inlägget påminde mig om att jag har en tradition att skriva om medlemsskap i kyrkan den här tiden på året. Det beror förstås på att OM du vill gå ur är det hög tid att göra det nu – före 1 november.

Inbetalningskort

Tänk dig att du hämtar posten i morgon och hittar ett inbetalningskort från Svenska kyrkan. De vill ha dig som medlem nästa år och avgiften är 3.360 kr.
Handen på hjärtat – Skulle du betala?

Här kan du räkna ut vad du betalar i kyrkoskatt per år och fram till pensionsåldern.

Är du 30 år, bor i Sandviken och har en månadslön på 25.000 kr – så betalar du 3.360 kr per år. Fortsätter du vara medlem ska du betala totalt 117.600 kr fram tills du går i pension.

En undersökning som gjordes år 2000 visade att bara 16 % av svenskarna tror på en personlig gud. Är du en av dem? Är du medlem i svenska kyrkan? Har du valt det själv eller gjorde dina föräldrar det åt dig? Om du inte tror på gud – vad är skälen till att du är medlem idag?

BrudparVigsel, dop och begravning är kanske det vanligast människor brukar svara på den frågan. Gifta dig kyrkligt kan du inte göra utan att vara medlem. Men varför vill du lova något inför en gud du inte tror på?

Du kan döpa dina barn i kyrkan utan att vara medlem. Varför du nu skulle vilja göra det om du inte själv tror på gud. Dina barn kanske ska få göra det valet själva när de är vuxna nog att ta ett sånt beslut.

Begravningar sköter svenska kyrkan på uppdrag av staten och alla betalar en begravningsavgift på skattsedeln. För den som inte är medlem i kyrkan ingår allting utom själva ceremonin. Å andra sidan kan du själv, eller dina släktingar, vid en borgerlig begravning välja hur ceremonin ska genomföras.

Ett annat motiv till att vara med i kyrkan är att kunna utnyttja sin rösträtt i kyrkovalet. Så är det förstås och om du tillhör de 11,9 % som röstade i kyrkovalet 2009 så köper jag det motivet. Samtidigt ger du också kyrkan ett större inflytande i samhället genom att vara medlem – ju fler medlemmar desto tyngre väger kyrkans åsikter.

Du kanske vill vara medlem för att hjälpa till att bevara kyrkobyggnader och liknande. Men det gör du redan – förra året fick kyrkan 300 miljoner av staten för ”kyrkoantikvariska ändamål”. Det är du med och betalar via skattesedeln oavsett om du är med i kyrkan eller inte. Svenska kyrkan har tillgångar på cirka 40 miljarder kronor och 25.000 anställda.

Men kyrkan gör ju också en hel del socialt arbete med hemlösa, missbrukare och andra utsatta människor? Visst – men du kan ju istället stödja någon religiöst obunden hjälporganisation som t ex:
BRIS
Situation Stockholm
Rädda Barnen
Amnesty

Det är hög tid att fundera på det här nu, vill du inte betala medlemsavgiften nästa år måste du gå ur före den 1 november.

www.uturkyrkan.se kan du väldigt smidigt skriva ut en utträdesblankett, hitta adressen till din församling och läsa mer om vad det innebär att gå ur.

Det här inlägget postades i Religion. Bokmärk permalänken.