Bort med arbetarekommunerna från s-webben?

På hösten 2008 fick vi i min arbetarekommun besked från distriktet om att alla AK skulle flytta sina hemsidor på S-info till partiets egna webb på socialdemokraterna.se. Argumenten, som jag minns dem, var att det skulle bli bättre, alla skulle vara samlade under samma paraply och det skulle inte kosta någonting. Och när jag frågade hur det skulle bli med interaktiviteten så skulle den också bli så bra så.

Något motvilligt (från min sida som webbansvarig) började jag flytta sidor och så småningom gick Arbetarekommunen helt ifrån S-info, medan våra föreningar och förtroendevalda stannade kvar. Som det var tänkt skulle också föreningar längre fram flytta till s-webben, mer oklart var om det skulle finnas möjlighet för enskilda politiker att ha sidor där.

Det tog inte många minuter som inloggad på EpiServer att inse att den här flytten inte skulle fungera. Jag är van webbare och har kodat sidor från grunden sedan 1994. Dessutom skött webbsidor i både det ena och det andra systemet. Men – trots en utskickad manual – tog det mig oerhört många timmar och gråa hår att begripa hur EpiServer fungerade på s-webben.

Den enda ”utbildning” som erbjöds var en telefonkonferens som förlades till dagtid (när de flesta är på jobbet) och som inte fanns dokumenterad i efterhand att ta del av. TELEFON-konferens. År 2009… Jag missade den möjligheten och vet inte hur många andra som deltog. När jag senare frågat om hjälp har jag fått svaret att det är partidistrikten som ska stå för supporten.

I vårt distrikt är det fram till nu – mer än tre år senare – bara fyra av tio Arbetarekommuner som flyttat till s-webben. Det är lite si och så med hur de fyra kommit igång med att publicera innehåll och det märks att de flesta inte fått kläm på hur det borde fungera.

I Sandviken har vi uppmanat våra föreningar att avveckla sina sidor på S-info och i slutet av förra året sa vi också upp arbetarekommunens sida där för gott.

Hemsida Socialdemokraterna i Sandviken

Sandvikens Arbetarekommun har nu en sida som fungerar så bra den kan med det verktyg som finns. Eftersom s-webben inte erbjuder några möjligheter till interaktivitet har vi kompletterat med en Facebooksida, ett Twitterkonto och YouTube. Jag tycker det funkar ganska bra men det har tagit väldigt mycket tid att bygga upp den och mycket funderande för att lista ut hur få sidan som vi vill.

Så i förra veckan kom det då. Ett AK-cirkulär som jag tar mig friheten att publicera delar av nedan.

I cirkuläret berättas att en uppgradering till EpiServer 6 ska göras, vilket kommer att beröra samtliga hemsidor.
Det kommer inte längre att läggas upp nya mallar för Arbetarekommuner i mallpaketet eftersom det inte finns resurser att ge utbildningar eller support.

Istället rekommenderas Arbetarekommunerna att göra något av följande:
– Skapa en sida under partidistriktets hemsida med kontaktuppgifter och eventuellt handlingsprogram.
– Skapa en fansida eller grupp på Facebook.
– Skapa en blogg om syftet är att lyfta fram ett antal företrädare.

Hur besviken och irriterad jag är kan ni kanske ana. Så mycket jobb till spillo och tid bortkastad!

Vi ska alltså nöja oss med ”en sida under PD med kontaktuppgifter och eventuellt handlingsprogram”? Och alla som vill veta mer? Ska de bläddra igenom inlägg i en Facebookgrupp? Och de som inte har Facebook?

Jag förstår egentligen inte heller budskapet. Ska Arbetarekommunerna ta bort sina sidor på s-webben eller får de vara kvar men inte vara med i framtida utveckling? Någon som kan förklara?
Vill gärna höra era kommentarer!

Det här inlägget postades i IT, Politik, Webben och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Bort med arbetarekommunerna från s-webben?

  1. Monica skriver:

    Så jäkla irriterande och ovanifrån styrt!!
    Kan vi gå tillbaka till s- info?

Kommentarer inaktiverade.