Funderingar inför kommunvalet

GP skrev häromdagen om ”Alliansens förbjudna pussel”. En del spekulerationer över hur tilldelningen av ministerstolar skulle se ut om det (mot förmodan) skulle bli en borgerlig regering i höst.

Det fick mig att fundera vad ett ”regeringsskifte” i Sandviken skulle innebära på ordförandeposter och i KS/KF… Nu är det inte helt enkelt att veta hur man ska tänka här eftersom ju borgarna inte lyckas få till någon allians. (c) samarbetar nu med (s) och häromveckan hoppade också (kd) av den lokala alliansen.

Men (m) blir antagligen det största borgerliga partiet vilket torde innebära att Riitta-Liisa Björk blir ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd. Sen antar jag att (Fp) bidrar med nästa kommunalråd Nils-Gunnar Kempe. Slutsatserna drar jag av att dessa två är partiernas förstanamn på fullmäktigelistorna.

Det där kändes så tragiskt att jag inte hade lust att tänka längre. Därför kollade jag istället upp hur det ser ut med ålders- och könsfördelningen på fullmäktigekandidater.

Inte otippat har (V) den lägsta medelåldern. Sex år över ligger (s) (c) och (kd) och sedan skuttar det iväg. Moderaternas kandidater är nästan tio år äldre än vänsterns! De äldsta kandidaterna har Miljöpartiet som ligger ca tio år över sossar och centerpartister.

Bubblarna Ny Ordning (no) toppar åldersligan med sina 59 år i genomsnitt! De toppar vad gäller könsfördelning också – de fyra första namnen är alla män.

Den yngste kandidaten i samtliga partier är 18 år och socialdemokrat, den äldste är 81 år och vänsterpartist.

(V) har flest kvinnor på sin lista men på valbar plats är det bara (c) och )(no) som sticker ut. Av samtliga kandidater till fullmäktige är 43 % kvinnor. Den kvinnliga medelåldern är 46 år och den manliga är 51 år.

Som ”valbar” i bilden har jag räknat plus ett mandat för alla,
jmf med nuvarande mandatfördelning


GD:s artikel
www.val.se

Det här inlägget postades i Lokalpolitik. Bokmärk permalänken.