Det bubblar på Migrationsverket

När det gäller Migrationsverket och deras champagnefirande kan jag inte annat än bli illamående. Det enda positiva jag kan se i hela skandalen är att det tydligen finns människor där som reagerar och säger ifrån. All heder åt dem!

”Beslutsfattaren” Annika Ring försöker bortförklara hela händelsen med att det var något helt annat som firades. Skit samma, säger jag. Varför ska statligt anställd personal överhuvudtaget ägna sig åt att dricka alkohol på arbetstid?

Jag gillar att betala skatt, men det får sannerligen vara nån måtta på vad skattepengarna används till!

På tal om Migrationsverket blir det intressant att följa de nya Migrationsdomstolarna som ska startas vid länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med kammarrätten i Stockholm som Övermigrationsdomstol.

Det blir bra att nämndemän deltar i avgörandena och att den sökande kommer att kunna närvara i rätten när ärenden avgörs. Återstår förstås att fundera över hur man ska hitta de 950 nya nämndemän som kommer att krävas till de 15.000 mål man räknar med att hantera per år…

Nämndemännens ersättning är en märklig historia. Arvodet har inte höjts sedan 1989 och är 300 kr. Därtill får man också ett tilläggsbelopp som (väl?) borde täcka den förlorade arbetsinkomsten. Men si så är det inte. Tilläggsbeloppet täcker bara den del av lönebortfallet som inte täcks av arvodet. Hänger ni med?

Om jag är ledig en arbetsdag för att sitta i Tingsrätten så har jag 1000 kr löneavdrag. Då får jag 300 kr i arvode + 700 kr i tilläggsbelopp från Domstolsverket. Jag får också 1,70/km i bilersättning.

Man kan jämföra detta med ett kommunalt förtroendeuppdrag. Ersättningen skulle i det fallet bli 1000 kr för förlorad lön samt 418 kr i arvode.

Jag påstår definitivt att det är ett mycket svårare uppdrag att vara lekmannadomare än att vara t.ex. fullmäktigeledamot!

En sak till måste jag förresten säga om Migrationsdomstolarna…

Som jag förstått reformen så kommer inte barn att ha rätt att medverka i rättsprocessen. Det känns verkligen oerhört märkligt. Om någon glömt vad det står i Barnkonventionen så citerar jag artikel 12:

1. Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.2. För detta ändamål skall barnet särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med den nationella lagstiftningens procedurregler, i alla domstols- och administrativa förfaranden som rör barnet.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.