Bloggar vi bort vår tid?

Det pågår en diskussion hos Erik Laakso om huruvida det är bortkastad tid att blogga.

Jo, emellanåt känns det kanske bortkastat… Men samtidigt kan jag tänka mig en oerhörd massa sämre saker jag skulle kunna kasta bort tid på att göra.

Bloggandet fyller flera funktioner för mig, främst att bota min skrivklåda. Skrivit har jag gjort i hela mitt liv, dagböcker, brev, dikter, uppsatser – och egentligen gör jag samma saker idag. Skillnaden är bara att begreppen bytts ut. Det som var en dagbok – blev dagbok på nätet – blev en blogg.

Jag skrev i Eriks diskussion att bloggandet naturligtvis också kommer att övergå till något annat med tiden. Och sedan dess har jag grunnat på vad det kan tänkas bli… Ord och tecken kommer vi säkert att hålla fast vid i många år till.

Men jag tänker på att 96% av alla svenskar redan idag har mobiltelefon. En stor del av dessa har möjlighet att surfa, fota, filma, spela in ljud och förstås att skicka. Vad dessa mobiltelefoner kommer att ersättas av kan man bara spekulera om…

Kanhända blir bloggandet istället ett slags verklighets-loggande. Realitylogg låter inte helt främmande ens idag. Jag kan sända live på nätet när jag är på ett sammanträde, träffar en intressant människa på stan, lyssnar på en föreläsning, jobbar eller bara sitter och filosoferar.

Obehagligt? Jorå. Spännande? Ja absolut.

Hur som helst så kom diskussionen ovan att snudda vid att ”så många” inte har tillgång till datorer och Internet. Jag kollade lite i SCB:s undersökning 2005 och kan inte riktigt hålla med.

Detta är dock ett trist faktum. Ensamstående föräldrar är den grupp som minst har råd med varken dator eller internetuppkoppling.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.