Vad låter du förfalla 2006?

Jaha, nu måste man lära pekfingret att flytta sig ett hack till höger igen. Alltså att skriva en 6:a istället för en 5:a. Har ni vant er? 2006 Inte jag.

En kompis tror att hon kommer att få friår från sex nästa år. Noll sex? 🙂

Skämt åsido. Jag skulle egentligen prata om det här med förhinder. Nåt jag gått och grunnat på och dessutom irriterat mig över. Almanackan för 200… (sikta) 6 har redan en hel del inbokade tider och så brukar det ju vara. Det kommer kallelser i års- eller säsongsupplagor från både här och där. Man skriver in och pysslar omkring för att få rum med allt som kräver ens närvaro.

Man kan ju tycka att det borde fungera… Men av någon anledning får vi sedan ”förhinder”. Vad är det för nåt det där förhinder?

Eftersom jag betalat ny årsavgift på NE idag så slog jag upp det.

förhin´der subst., plur. ~, neutr.
• omständighet som gör att ngn inte kan närvara

Inte kan? Okej, sånt som brutna ben, sjuka barn och feber. Jodå, det köper jag.

Men i NE finns också en hänvisning till ordet
förfall
• orsak till uteblivande
HIST: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. forfal, eg. ’det som faller framför, det som faller (hindrande) i vägen’

Och det är väl snarare det förhinder oftast handlar om. Att man låter någonting ”falla framför” – dvs att man prioriterar något annat som viktigare, eller roligare, eller nåt annat.

Jag skulle uppskatta om folk sa det.
-Tyvärr, jag prioriterar nånting annat.
Både för att det låter ärligare och för att det dessutom blir tydligare vad det är man egentligen sysslar med.

När man låtit något annat falla framför t.ex. ett politiskt uppdrag ett antal gånger – då kanske man ska se det i ögonen. Är det här nånting jag egentligen vill ägna min tid och kraft åt? Eller borde jag helt enkelt säga ifrån mig uppdraget och låta någon annan få chansen. Någon som gör en annan prioritering.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.