Ett konkret inlägg i fildelningsdebatten

Mitt eget inlägg i fildelningsdebatten idag blev att jag hyrde tre filmer på det ställe jag brukar hyra min film. Videohallen är ett av mina favoritställen. Där kan jag strosa runt länge, stå rakt upp och ner och med ögonen leta efter något som ser bra ut.

Jag kan tjuvlyssna på hur andra resonerar omkring filmer de sett eller tänker se och det är kul att höra de diskussioner som kan uppstå när ett gäng tonåringar, eller en familj, ska enas om EN film som alla tycker verkar okej.

Kör jag fast kan jag alltid fråga personalen och speciellt ägaren har gett mig flera bra tips genom åren. Jag kan vrida och vända på dvd-omslag, läsa om innehållet, bära med mig flera tänkbara tills jag slutligen bestämmer mig. Och ofta blir det som idag att jag inte kan välja en utan går hem med 3-4 stycken. Det gör ju inget eftersom man får en dags påslag på hyrtiden per film.

Ikväll såg jag Den Bästa av Mödrar. Enligt regissören Klaus Härö ”En film för alla som har, eller någon gång haft en mor”.

Den handlar om Eero, ett av de 70 000 barn som skickades till Sverige under kriget. Eero spelas oerhört väl av Topi Majaniemi 10 år – en av mina absoluta favoriter; Michael Nyqvist spelar hans svenska pappa Hjalmar och en annan favorit; Maria Lundqvist är mamma Signe.

Det är en känslomässigt tung film att se. Jag undrar hur Maria Lundqvist upplevde att spela de scener där hon är så obehagligt kall och avvisande mot pojken? Pappa Hjalmar räddar ändå mig (och Eero) från att falla ner i nåt svart hål och gör att filmen blir uthärdlig att se. Och jag hoppas ni förstår att jag rekommenderar den!

Nästan 80 000 barn evakuerades från Finland till Sverige, Danmark och Norge. Den största delen, över 70 000, skickades till Sverige. I förhållande till folkmängd är det världsrekord i barnevakuering. Hemtransporterna blev besvärligare än man förmodat och runt 15 000 barn blev fast bosatta i Sverige.

I morgon ska jag se Zozo och som motvikt till det seriösa har jag också Min date med Drew…


www.krigsbarn.se
Den bästa av mödrar
Videohallen

Det här inlägget postades i Filmer, Integritet. Bokmärk permalänken.