Vackra ord och söta drycker

Det är advent idag. Den första. Jag glömde bort att det är julskyltning och blev inte ett dugg ledsen för det. Däremot kom jag ihåg att tända ljuskedjan med stjärnor som hängt kvar i köksfönstret sedan förra julen. Så himla påpassligt det kändes att den redan satt där!

Den här helgen var en ”ledig” helg och jag har ägnat i stort sett all tid åt att städa. Förutom det vanliga har jag också rensat lägenheten på två gamla bildskärmar, två kasserade skrivbordsstolar, returpapper och ett par kartonger som stått på golvet sedan jag flyttade hit. Det börjar bli tre år sen nu…

Så här efteråt känns det alldeles rysligt skönt att det är gjort. Brasan är tänd i öppna spisen och glöggen ryker och doftar. Ljusen glittrar inte bara hos mig utan i vartenda fönster i hela stan.

Idag har jag tänkt på ord. Vackra ord. Det började faktiskt just med att glögg är ett så oerhört fult ord. Om inte ordet framkallade den där doften också så skulle aldrig ordet glögg göra mig sugen på att dricka det.

Jämför det med pärltomater, honungsmarinerad eller flädercider. Det vattnas i munnen när jag hör såna ord.

Jag har några till favoriter bland orden. Solidaritet är ett av de vackraste. Men det finns vackra ord som är obehagliga också – hegemoni t.ex. Det känns konstigt att inte det betyder nånting fint.

Mitt allra vackraste ord är Sobriety. Det förtjänar att skrivas med stor bokstav. Och bara för det ska jag bjuda på ett recept på alkoholfri glögg.

Apelsinglögg
5 dl apelsinjuice
3 dl äppeljuice
2 apelsiner (i skivor)
3 msk honung
1 kanelstång
½ tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk färskriven ingefäraBlanda apelsinjuice, äppeljuice, apelsiner i skivor, honung, kanelstång, lätt stötta kardemummakärnor och färskriven ingefära i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av apelsinskivorna. Servera varm med en apelsinskiva i varje glas.

Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.