Vad sa statsministern egentligen?

Statsministern besökte Sandviken igår och pratade bl.a. med personalen på Pinnhagens förskola. Jag läser om det i lokalpressen och blir lite förvirrad…

Så här skriver Arbetarbladet:

Nu är statsminister Fredrik Reinfeldt öppen för att ge statsbidrag till att minska förskolegrupperna till 15 barn.
Han vill ha ett tak på 15 barn i en grupp. Det är kommunen som bestämmer över förskolegrupper, men statsministern kan tänka sig stöd från riksnivå. 
– Statsbidrag eller annat, säger han.

Så här skriver Gefle Dagblad:

– Där spelar barngruppernas storlekar en stor roll. Från regeringens sida har vi pratat om max 15 barn per grupp, men i slutändan är det upp till kommunerna att bestämma, sa han.

Han utlovade inga statliga pengar i syfte att minska barngrupperna eller få bukt med den långa kö som finns till förskolorna i bland annat Sandviken.

– Svaret är inte alltid att bygga fler förskolor. Bästa sättet är att erbjuda valmöjligheter, exempelvis genom privata alternativ, dagmammor eller att kanske att kunna ta grannen till hjälp. Vi satsar på ett system som uppmuntrar det, sa han.

Han syftade på regeringens utlovade familjepolitiska paket bestående av ökad kvalitet, jämställdhetsbonus, barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag.

Undrar vad han egentligen sa?

 

Det här inlägget postades i Lokalpolitik. Bokmärk permalänken.