Vilse i pannkakan

Socialdemokraterna införde plusjobben för att människor som varit arbetslösa länge skulle komma ut på arbetsmarknaden. Varje plusjobbare fick löfte om två års arbete och den som var över 60 år skulle få jobba fram till pensionen. Samtidigt fick kommunerna möjlighet till förstärkta resurser och ”guldkant” ute i verksamheterna.

Borgarna gillar inte plusjobb så när alliansregeringen tog över bestämde de sig för att bryta ingångna avtal och sänka kommunernas ersättning för plusjobbarna. I Sandvikens kommun innebar det en kostnad på ca 10 miljoner extra. Dessutom beslutade man att de över 60 år inte skulle få fortsätta till pensionen utan bara i två år.

Den borgerliga regeringen slet alltså undan mattan för dem som fått en chans att komma tillbaka i arbete och bidra till en bättre kvalitet i tex skola och omsorg. Något som visar på ett totalt förakt för det arbete plusjobbarna faktiskt gör varje dag.

Trots att detta varit känt i flera månader vaknar oppositionen i Sandviken till först nu! Igår var plusjobbarna kallade till ett informationsmöte och då passade oppositionens partiföreträdare på att (objudna?) delta.

Arbetarbladet skriver:

Efter intensiva partiaktiviteter hade samtliga sex oppositionspartier på måndagskvällen bestämt sig för att gå emot uppsägningarna……

Först var det bara tyst. Sedan hände ingenting. Så plötsligt fyra dagar innan beslutet om massuppsägningen av 129 plusjobbare ska verkställas blev det i går en stor politisk fråga.

Massor av siffror for omkring i luften och de politiska utspelen duggade tätt när parti efter parti i går klev fram och förklarade att de vill eller redan bestämt sig för att stoppa förslaget om att i förtid bryta anställningsavtalet för 129 av 152 plusjobbare.

Ja, i oppositionen har det kanske varit tyst och händelsefattigt. Jag vet bara hur diskussionerna och funderingar på lösningar varit inom socialdemokraterna.

Den sena reaktionen på nyheten från i mitten av februari förklarade oppositionspolitikerna med att de tidigare inte fått den fullständiga bilden klar för sig.

– Vi har fått felaktig information, hävdade Aino Blom, kd.

Riitta-Liisa Björk, m, gick ännu längre i sin kritik mot kommunledningen och använde ord som ”skandal”, ”klantigt skött” och ”politiskt vilseledda”.

– Men vi har också oss själva att skylla eftersom vi varit alldeles för godtrogna i förhållande till den information vi fått, menade hon.

Det är ju helt otroligt hur de hela tiden skyller på andra! Hur kan de ha ”fått felaktig information” om ett beslut deras egen regering har tagit?!? Hur svårt kan det vara? Vi får 250 kr mindre varje dag för varje person – vanlig multiplikation funkar liksom. Var det en nyhet för oppositionen att folk som inte jobbar inte heller betalar skatt? 

Mest förvånande är nog folkpartiets Helena Sjöberg som i Arbetarbladet citeras:

”– Dessutom har det blivit bortglömt att det också finns en nettotillförsel i form av arbetskraft som tillförs kommunen.”

Men käre värld… Hur kunde du glömma bort något så väsentligt Helena? Vad har du haft för bild framför dig hela den här tiden när du tänkt på plusjobbarna?

Ingenstans i artikeln nämns hur oppositionen har tänkt sig finansiera de fortsatta plusjobben. De ska vara kvar. Punkt.

I morgon ligger frågan på kommunstyrelsens bord. Vi får väl se då vilka partier som kommer med verklighetsförankrade lösningar…

Arbetarbladets artikel 2007-05-22

Tips för vilsna

Magnus kommenterar också

Det här inlägget postades i Lokalpolitik. Bokmärk permalänken.