DN:s retorikskola mörkar en del

RetorikskolaVad är det de döljer i DN:s retorikskola? Kapitel 8 & 9 saknas nämligen och jag blir naturligtvis grymt nyfiken på vad som döljer sig i just dessa två. Tänk om det är där det står – det jag aldrig fattat med att hålla tal – och som en del verkar ha så himla klart för sig.

Retorikskolan är författad av retorikkonsulten Christer Hanefalk som också kommer att sätta betyg på talarna under Almedalsveckan. Årets vinnare tippar han blir Mona Sahlin.

”Kanske inte för att hon har det bästa talet, men hon kommer att ha den bästa publiken.”

Han har också lite hopp om Anders Borg, dock inte pga hans egna gåvor som talare utan för att:

”Moderaterna anställde sin första heltidsanställda talskrivare i höstas och jag vill se om det har påverkat dem.”

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på DN:s retorikskola mörkar en del

 1. Hasse Rosén skriver:

  Hej, nu kan du stilla din nyfikenhet! Del 8 och 9 ligger ute./mvh Hasse Rosén, redaktör DN.se

 2. Dennis skriver:

  Det mest spännande och aktuella är dock inte politikernas retorik utan just journalisternas. Är det en diskurs som är aktuellt att undersöka, för ett bättre samhälle, är det just journalisterna som ljuger och lobbar för alla möjliga dumheter. Politikerna är medias skyddsmur av smålögnare för att dölja det verkliga problemet. Att DN har en ’tafatt’ retorikskola som hjälp för att analysera politikers argument är skrattretande: de borde ha en skola i hur man läser nyheter på ett kritiskt sätt och hur man finner alternativa källor till deras nyheter och de nyheter de inte presenterar.

  Ett bra boktipps för den som är kritisk till min sågning av media rekomenderar jag boken: Lögn, förbannde lögn och journalistik.

 3. Daniel skriver:

  Tja Hasse!

  Läget på red (redaktionen)? 😉

 4. Dennis skriver:

  ps. att skriva ”mörka” är ett mycket bra exempel på att överdramatisera ett ”ämne” eller ”åsikt”. Är det någon som retoriken sysslar med så är det elocutio som inkluderar ordval och det inte för att skapa sensation: retorik handlar om att skapa budskap som är realistiska och korrekta. Alternativ till ”mörka” skulle kunna vara ”utelämnar” ”bort prioriterar” eller liknande. Ordvals analys är en spännande retorisk metod som ofta är underhållande att applicera på nyheter.

  Hur ska vi förstå och lita på något om vi inte lägger vikt i våra ordval?

Kommentarer inaktiverade.