Är s-info en sekteristisk bloggplats?

Idag har jag mailat med S-infos webmaster Karl-Oskar Lundin om några frågor som dykt upp de senaste dagarna. Svar kom omgående och jag har fått tillåtelse att publicera vårt samtal på bloggen.

Mina frågor gällde främst uppfattningen att s-bloggare stängt in sig (vilket uttrycks tydligt av nedanstående citat). Jag förstår uppriktigt sagt inte vad den där ”sekterismen” består i eller hur den yttrar sig och är nyfiken på att höra mer om det av er som har den åsikten.

Deep|edition

1. de byggde in sig i sitt s-info och har konstant försökt att skapa kommuniteter av bloggare istället för att lyfta fram de bloggare som är sossar men som också vågar att gå utanför “grindarna” som Laakso, Morian och självklart Johanna Graf. Det har förhindrat ett utbyte många gånger och skapat en sorts intern sekterism vilket också gjort att de som vågar sig in att diskutera blir censurerade om man inte har rätt åsikt.

Blogge Bloggelito

Den förkrossande majoriteten s-bloggare finns annars osynliga för andra än de närmast sörjande på en kollektiv och sekteristisk bloggplats som avviker från gängse normer. Ytterligare en dimension kan läggas till detta, nämligen att de främsta vänsterbloggarna har en ganska påtaglig liberal dimension.

Så jag frågade Karl-Oskar hur det ser ut med besökare på s-info, hur många som kommenterar, hur många inlägg som skrivs dagligen, hur är aktiviteten avseende internt/externt mm. Och la till några önskade förbättringar av s-info.


Här följer Karl-Oskars svar:

Roligt att höra att du fått respons på ditt blogginlägg och att den positiva effekten som följt är att bloggare reflekterat kring sitt bloggande.

Jag förstår inte riktigt heller hur personen du citerar har tänkt. S-info är en mycket öppen webbplats och det är enkelt att posta kommentarer på bloggar. Det enda kravet för att få tillgång till en personlig blogg på S-info är att personen innehar ett politiskt uppdrag, i övrigt finns det inga regler vad gäller begränsning kring vad man får skriva i sin blogg förutsatt att alla följer sveriges lagar samt de självklara etiska regler som är norm.

Det är exempelvis tillåtet med pseudonymer vid kommenatering förutsatt att dessa ej är nonsenssignaturer som exempelvis ”Kalle Anka” etc. Vi försöker hålla liknande regler som används för regler vid insändare till tidningar.

S-info och S-bloggar är en demokratisk plats och vi försöker varken hålla tillbaka eller lyfta fram enskilda bloggare. Det är upp till varje enskild bloggare att avgöra hur mycket tid denne vill lägga ned på bloggandet samt hur denne vill framställa sig. Det förekommer ingen censurering varken från min sida eller bland våra moderatorer vad gäller det som skrivs i de enskilda bloggarna. Om det är så att den partipolitiska organisationen håller uppsikt över enskilda bloggare eller ej har jag ingen aning om, utan detta är i så fall en fråga som måste ställas till resp. arbetarekommun.

Angående frågan som gäller om någon läser det som skrivs, så har jag bifogat 2 bilder som presenterar antalet unika IP-adresser/dag för hemsidor inom S-info samt S-bloggar.

Unika IPadresser per dag på S-info

Unika IPadresser/dag på S-info-bloggar

Observera dock att denna statistik gäller för en månad bakåt och under december månad så går besöksstatistiken av förklarliga skäl ner vilket även kan ses på den nedåtgående kurvan. Det är även viktigt att poängtera att varje IP-adress kan återkomma flera gånger/dag men att enbart ett besök registreras, detsamma gäller om exempelvis ett flertal datorer befinner sig bakom samma IP-adress vilket är fallet inom många organisationer och företag som har en gemensam brandvägg, vilket alltså innebär att enbart ett besök räknas/dag oavsett antalet unika datorer som finns bakom brandväggen.

Det kanske även är viktigt att uppmärksamma att enbart ett besök/IP-adress räknas oavsett antalet enskilda hemsidor som personen/personerna bakom denna IP-adress besöker inom S-info på en och samma dag.

Jag har gjort en snabb sammanställning kring de blogginlägg som gjorts under den senaste veckan och det totala antalet blev 131 st. Totalt har det lämnats 414 st kommentarer på dessa inlägg under den senaste veckan, vilket också är lite färre än normalt.

Hur mycket av aktiviteten som är ”intern” eller ej har jag faktiskt ingen aning om, för att ta reda på detta måste man titta på ingående länkar och göra en förhållandevis omfattande undersökning.

När det gäller dina förslag så kommer jag att ta en titt på dessa, det låter inte bra om det enbart är rubriken på inlägg som syns i Feedreeder, jag ska även undersöka problemet vad gäller HTML-koden i Google Reader. I början av februari kommer jag även att uppdatera kommenteringen så att det blir möjligt att ange sin bloggadress i ett fält när man lämnar en kommentar.

Jag har via nyhetsbrev samt texter som visas då man loggar in på sin blogg försökt att få bloggare att länka till andra S-bloggare (oavsett bloggverktyg).

Det finns även utförlig info som visas då bloggägaren skriver ett nytt inlägg som förklarar hur man enkelt kan länka och att det hör till god ton att länka till de eventuella bloggar som man själv refererar till i sina egna blogginlägg. Vissa bloggare har uppmärksammat detta medan andra är mindre bra på att länka.

Vad det beror på att vissa bloggare nästan aldrig länkar har jag ingen aning om, men det är viktigt att poängtera att länkning till andra bloggar inte är någon begränsning som finns i S-info som bloggsystem.

Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Med vänliga hälsningar
Karl-Oskar

Edit: Fick ett mail till från Karl-Oskar med goda nyheter.
Vill meddela dig att jag nu lagt in en knapp längst ner i bloggarna på S-Info som gör det möjligt att navigera bakåt i tiden (som du efterfrågade).

Kommentarfunktionen i bloggarna har även förändrats något så att det skall bli enklare att både se tidigare kommentarer samt posta en ny kommentar.

s-info.seSå – vad säger ni om det här? Varför tycker folk att s-info är en sekteristiskt bloggplats? Är det mindre sekteristiskt att synas på Knuff eller Bloggportalen? Eller i t.ex. bloggtävlingar?

Och apropå ingenting – har du testat om du är en prettobloggare?

Det här inlägget postades i Politik, Webben. Bokmärk permalänken.

28 svar på Är s-info en sekteristisk bloggplats?

 1. deeped skriver:

  Well – jag har inte kallat det sekterism men även personer i s har samma känsla (läs kommentar på min blogg: http://deepedition.com/2009/01/04/kompassen-i-den-digitala-nasan/#comment-209762. Grejen för min del är att förklaringen som ges inte är fullödig: man har glömt bort att exempelvis ”handles” som min är mer känd än mitt vanliga namn – dock har det tagits bort och därmed mina kommentarer censurerats. Vidare har den tekniska plattformen lämnat mycket i övrigt att önska. Men i grunden handlar det också om att det blir en instängd grupp rent beteendemässigt. Att säga att det är en ”öppen plattform” rent tekniskt är att skjuta på argument som varken blogge eller jag gett. När det gäller Knuff så bygger det inte på gemensamma intressen utan pingar av blogg- eller nyhetsinlägg respektive att Bloggportalen är ämnesindelat: följaktligen jämför du äpplen med röda päron.

 2. Trots att jag vet att det inte är så, kan jag tycka att det syns så:-) Jag vet att jag stångar pannan blodig! Men kolla hur förstasidan ser ut. Den pryds oftast av samma ca 10 pers (generalisering) inläggen bubblar fram och tillbaks i dagar i hela synfältet. På riktgit dålig plats riktigt grått och nästan osynligt ”rinner” säkert hundratals bloggare med bra inlägg förbi. Dessutom och nu riskerar jag nog ”srtyk” 🙂 är det rätt ofta interna strider med namn i rubrikerna som ses på mest lästa. Ja, jag förstår att det kan se så ut!

 3. Bo Widegren skriver:

  Jag vet att s-infos policy är att tillåta kommentarer under psudonym. Själv gillar jag inte detta och på min blogg så tar jag saklöst bort alla anonyma inlägg, dvs hos mig är bara kommentatorer med namn välkomna. Jag har också generellt tagit bort sverigedomkrater och nazister då jag inte anser att min blogg skall vara ett forum för dem. Härvid har jag noterat att flera sd-are har fiktiva namn som man återfinner på googles. Jag har också sållat bort när samma person återkommit en andra gång med blott iklädd okvädinsord om mig eller någon av de andra kommentatorerna. Däremot är naturligtvis både med- och mothåll välkomna.

  Jag inser att de två kommentarerna ovan skulle jag gått miste om med min inställning. Men jag tycker faktiskt inte att jag skulle ha missat något av värde. Också jag håller på ”fritt ur hjärtat” men bara om det formulerats så att jag vågar stå där med mitt namn.

  Än en gång tack, Ann-Catrin för din energi att kartlägga oss och därmed öppna för diskussionen hur vi skriver.

 4. Bo Widegren skriver:

  f.o. vad är en pretto?

 5. Ann-Catrin skriver:

  @Bo:
  En förkortning av pretentiös
  Enligt NE
  pretentiö´s, (intellektuellt) anspråksfull (i en utsträckning som det inte finns täckning för); fordrande.

 6. Eva Olsson skriver:

  Att antalet unika IP-adresser på s-bloggar i det närmaste halverats sedan 2006 betyder kanske att här skrivs vad man kan förvänta sig och inte mycket av intresse?

 7. Anna skriver:

  Tack Ann-Catrin för ditt engagemang i detta. Du (och andra i sin debatt) belyser många intressanta frågeställningar. För mig som i första hand kommunpolitiker och inte bloggare, så ger s-info en översikt över aktuella frågor i landet för aktiva socialdemokrater. Vilka problem och lösningar på det har man i olika delar av landet? Sidorna uppdateras ju både av enskilda bloggare och organisationer. Nationella bloggportaler läser jag också av, naturligtvis. Där diskuteras dock endast i sällsynta fall lokalpolitiska frågor. Det är mycket nationella, internationella och privata spörsmål men inte alltid det jag är ute efter.

 8. Eva Olsson skriver:

  Ann-Catrin.
  Vad roligt att du får bloggare att uttrycka sina behov, och att fler vågar vara individer istället för megafoner i partiets tjänst.

 9. Det där med länkning tycker jag är svårt. Jag har fortfarande inte fått ordning på det och har därför inte länkat så mycket. När jag skall länka till tidningar brukar jag uppge webb-adressen och säga var man skall klicka vidare.

  Det vore bra ifall Karl-Oskar kunde göra en enklare länkförklaring.

 10. MK skriver:

  S-info är rätt ointressant eftersom det är totalt ointresserat av dialog. Det kan tyda på sekterism. En alternativ förklaring till att det inte finns blogglänk i kommentarsfunktionen är att s-info är stenålder alt bara ett dåligt plattformsval. Som jag ser det är det helt otroligt att sossar väljer att blogga där, möjligtvis handlar det om ett intresse för navelskåderi. Aja.

 11. Ann-Catrin skriver:

  @Eva Hedesand Lundqvist
  Jag har gjort ett försök till förklaring i en kommentar på detta inlägg hos dig.

 12. Björn Wadström skriver:

  Tll alla blogpretto:) en grundkurs startar nu för sossebloggar. Del 1 http://expressenbloggen.blogspot.com/2009/01/grundkurs-fr-bloggande-socialdemokrater.html
  Del 2 kommer under veckan.

 13. Åsa skriver:

  Jag är en bloggare med vänstersympatier och även om jag inte så ofta bloggar om politik på min egen blogg så följer, läser och kommenterar jag relativt ofta på sådana. Som det skrevs i en kommentar till ditt tidigare inlägg så är hela poängen med bloggosfären att man ingår i en offentlig debatt och ett nätverk – inte att man bara kastar ut sina egna funderingar i cyberrymden och blir lack om någon vågar påpeka att detta inte räcker.

  För att få ett genomslag krävs inte bara att man länkar, även till de som man inte håller med om i sakfrågorna (kanske speciellt dessa), utan också tar sig runt på andras bloggar och skriver kommentarer. Ingenbloggare idag kan anse att det man skriver är relevant utanför de närmsta bekanta om man inte pingar Knuff, Bloggportalen, Intressant och Twingly åtminstone.

  Som vänster i själ och hjärta skulle jag gärna se långt fler sådana bloggar bidra med andra perspektiv än de som just nu dominerar (Morian och Laasko kan inte dra hela lasset…). Själva idén med att ha en egen portal för S-bloggar verkar lite märklig för mig – jag skulle inte söka mig till den portalen i första hand, för jag är intresserad av de frågor och teman som diskuterar, inte nödvändigtvis att skribenten är certifierad sosse. Behåll s-info för all del, men delta mer aktivt på de andra portalerna så att nya läsare kan hitta er. Om ni börjar länka till varandra på Knuff kommer ni kunna vara dirvande i flera frågor som är viktiga för er också.

 14. Jag funderar över era besökssiffror. Kan det där vara rätt? I så fall har jag fler besökare än vad ni har tillsamman? Det verkar märkligt.

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/01/meta-hur-mnga-lser-egentligen-s-bloggar.html

  HAX

 15. Nicklas Eriksson skriver:

  Åsa, om du är ”vänster i själ och hjärta” ska du inte läsa Morian och Laakso, för det är inte de. De är bara sossar, det är inte per automatik samma sak som vänster.

 16. Bengt P skriver:

  Det sker ingen censurering vad gäller bloggarna kanske, men väl kommentarerna.
  För över ett år sedan kommenterade jag friskt på s-info, men var väl oftast kristisk förstås. Så blev jag utspärrad – kunde inte spara mina kommentarer mer. Jag kom på att om jag först rensade temporära filer så kunde jag kommentera igen.
  Så blev jag utspärrad igen, men kunde komma tillbaka efter att ha bytt IP-nummer. Tekniken förfinades åter och förmodligen lyckades man identifiera min dator på något annat vis. Till slut bryr man sig inte. Vill dom inte ha konstruktiv debatt på s-info så skall dom slippa.

  Hur många datorer som nu finns i s-infos spärrlista kan du fråga Karl-Oskar om, men den här censureringen sker utan bloggarnas vetskap, det är jag övertygad om. Man kan skapa sitt kommentarssvar – men sedan går det inte att spara/sända det – får bara ett meddelande om att IP-nummer är spärrat.

 17. Helen nessai skriver:

  Bo,
  När jag en gång skrev en kommentar till en av ”Peter Hultqvist”s bloggar som inte på något sätt var kränkande, tog moderatorn bort min kommentar med anledningen att jag skulle ha stått med namn och efternamn och inte psudonym trots att för bloggaren och moderatorn var mitt och efternamn angivna. Gör moderatorn möjligen skillnad mellan folk och folk?

 18. Ola Berg skriver:

  Lyssna på Åsa. Där har ni svaret. Den enskilda bloggen är inte så intressant. Det är hur en fråga avhandlas till höger och vänster inom hela bloggosfären som är det intressanta.

  Att det som tas upp i bloggpost A bemöts i kommentarsfältet med en länk till bloggpost B, där argument och fakta och källhänvisningar som A ”glömt bort” redovisas och på så sätt balanserar och vitaliserar debatten.

  Att den som på en s-blogg skrivit i ett visst ämne ger sig ut och skriver om detta på andras kommentarsfält.

  Någon, har glömt vem, har karakteriserat många av s-bloggarna som ett gäng som mestadels ägnar sig åt att anklaga varandra för högeravvikelse; och som är märkbart ointresserade av vad som sägs på andra bloggar än den egna.

  Det spelar ingen roll om denna beskrivning är rättvisande eller inte, det intressanta är att om detta är hur andra uppfattar dessa bloggar, då får de inte mycket trafik.

  I synnerhet skulle man vilja se det uppriktiga intresset för hur andra ser på saken. Som det är nu så dominerar bloggosfären av högerliberaler. För mig som högerliberal är detta tråkigt, otillfredsställande och för demokratin skull tragiskt.

  Man skulle önskat att ens egna uppfattningar blev mer motsagda och motbevisade och med sakliga argument utmanade och motbevisade. Så kom ut ur garderoberna!

 19. Ola Berg skriver:

  Och… moderera inte kommentarerna så förtvivlat.

  För en levande debatt krävs det en tröskel som är mycket mycket LÄGRE än på insändarsidorna i tidningarna.

 20. David skriver:

  S-infos layout lämnar lite att önska. Den är väldigt plåttrig, med pytteliten text. Den skulle behöva en bloggrulle, med mera.

  Ärligt talat, om jag hade haft en blogg på s-info hade jag rynkat på näsan och startat en blogg någon annanstans, exempelvis blogspot där jag har mitt nuvarande projekt.

 21. David skriver:

  Hoppsan, jag insåg att jag inte har stenkoll på vad bloggrulle innebär. Jag menade en sida med en lista med bloggarna på s-info med korta presentationer, när jag skrev bloggrulle.

 22. John Finn skriver:

  Är det inte bara så enkelt att socialdemokratisk politik är väldigt tråkig och därför är det bara socialdemokrater som hänger här, därav ”sektkänslan”?

  Notera att tråkig inte nödvändigtvis betyder dålig, bara att den inte väcker några positiva känslor.

  På klassiskt liberala bloggar eller bloggar som är mer kraftigt åt vänster finns mycket saftigare artiklar som tar upp frågor från helt andra perspektiv än det vi blivit matade med sen barnsben i skolböcker och av dagisfröknar.

 23. Någon som har pejl på vad (s) bloggsatsning kostar inklusive teknik, personal och allt?

 24. Tord Oscarsson skriver:

  Jag har varit med sedan S-info startade och uppfattar portalen som en demokratisk plats.Det är upp till varje enskild bloggare att avgöra hur mycket tid som ska läggas ned på bloggandet och hur bloggen ska spridas.

  Många är anslutna till andra bloggportaler utanför S-info men länkar dit. Det vidgar debatten.

  När man deltar i debatten på dessa bloggportaler utanför S-info möts man dock av krav som gör det svårare. Man måste ha användarnamn,lösenord och liknande och när man väl krånglat sig fram via konstiga bokstavskombinationer får man veta att kommentaren ska modereras. Man får inte se kommentaren samma dag ibland. Det lockar inte till deltagande. Lite komiskt blev det att när jag skulle svara på ett inlägg att vi sossar inte når ut möttes jag av ett krav på ett lösenord som jag inte har och kunde inte svara. Hur de som tillhör sådana bloggportaler når ut till väljare förstår jag inte.

  Sedan är min uppfattning att bloggskrivandet inte ska överskattas. Jag märker när jag pratar med folk på stan,vilket jag gör varje dag, att det inte är många som ägnar sig åt att läsa eller skriva bloggar.

 25. Ann-Catrin skriver:

  @HAX
  Har (s) en bloggsatsning? Det är mer än jag vet 🙂

  S-info är, som jag förstått det, en fristående portal som drivs av ett privat företag. (Måhända startat på initiativ från något partidistrikt el dyl).

  Villkoret för att ha en hemsida/blogg på s-info är att man har förtroendeuppdrag i riksdag, landsting, fullmäktige eller i annan s-organisation och kostnaden är ca 350 kr/år för enskilda. I min arbetarekommun får vi ta den summan ur egen ficka.

  För arbetarekommuner, distrikt mm är kostnaden högre men jag vet inte exakt summa. Nån tusenlapp/år är min gissning.

 26. Tord Oscarsson skriver:

  Det är korrekta uppgifter. Jag vet dock inte exakt hur S-info är uppbyggt företagsmässigt. Har medverkat på distans med råd om regler och avtal med hemsideägare. Har sysslat med sådant som jurist och blev därför anlitad.

  Systemet med hemsidor och bloggar är nu mer allmänt tillgängligt eftersom internetabonnemang ger möjlighet att bygga upp egen hemsida. Jag nappade på S-info därför att det fanns färdig lättredigerad hemsida.Jag redigerar nu hemsidor för S lokalt både på S-info och partiets Episerver och tycker att S-infosidona är lättast att uppdatera.

 27. Eva Olsson skriver:

  Beklagar min kommentar ovan om besöksfrekvens. Har putsat mina glasögon och förstorat bilden och sett att inga siffror gällde 2006.

 28. Lena skriver:

  Jag tror att en anledning till att många socialdemokrater använder sig av s-info är att det känns tryggt och att man kan få personlig hjälp. Dessutom utan att ha egen erfarenhet, så tror jag det är som Tord skriver gällande uppdatering av hemsidor, det är enkelt att administrera s-info bloggen.
  Själv valde jag tidigt att skaffa en egen adress och webbhotell eftersom det var bättre ur ett sökperspektiv. Det har varit en del problem och det gäller att ha bra vänner som kan hjälpa till.
  Men att byta till något annat (förutom dessa microbloggar) skulle jag inte kunna tänka mig.

  Tror inte på sekteristtanken och tycker det är positivt att så många bloggar oavsett platsen.

Kommentarer inaktiverade.