Fredrik Härén och vad som händer i världen

Fredrik Härén flyttade till Beijing 2005, vidare till Singapore 2008. De senaste två åren har han besökt ett femtontal ”U-länder” och skrivit boken Vad som händer i världen och varför det är viktigt att förstå.

Boken är en beskrivning av den förändring som sker i världen när miljontals människor i utvecklingsländer nu har möjlighet att utnyttja sin kreativa förmåga.

Många har sett Fredriks föreläsning på Kunskapens dag, där han väckte en uppsjö av tankar och funderingar över vad som händer i världen. Igår började jag läsa boken och jag vill verkligen rekommendera den.

”Att tro att man kan vara utvecklad i en värld som hela tiden förändras är som att trampa vatten i en snabbt forsande flod. Man missuppfattar benens rörelse som framåtrörelse men i praktiken flyter man bakåt. Slutar man simma för bara några minuter spolas man bort av strömmen.”

”Om två personer konkurrerar och den en är hungrig och motiverad men saknar rätt verktyg och redskap och den andra är erfaren och har rätt verktyg är det troligt att den som har verktygen vinner. Men vad händer om den hungrige och motiverade också får tillgång till verktygen?”

Här kan du se och höra Fredrik tills du har köpt boken.

Kunskapens dag del 1
Kunskapens dag del 2
Kunskapens dag del 3
Kunskapens dag del 4
Kunskapens dag del 5

Fredrik Sommar i P1 2008 (mp3)
Om barns kreativitet (mp3)

Det här inlägget postades i Böcker, Politik. Bokmärk permalänken.