Vårstäda garderoben o tjäna lite pengar

Idag har jag rensat garderoben på sånt jag aldrig använder och lagt ut det på Tradera. Det blir plats för lite sommarkläder och förhoppningsvis får jag in några kronor på auktionerna också. Fick för mig att förklara och ge lite goda råd om hur det går till att sälja (och köpa) på Tradera.

 • Plocka fram allt du vill sälj
 • Ta fram kameran och fota hela plagget. Ta gärna extra bilder på detaljer om du vill framhäva nånting.
 • Töm kameran och fixa till bilderna.
 • Ta fram papper, penna, måttband o en hushållsvåg.
 • Väg varje plagg och kolla mot t ex Schenker vad portot kostar.
  Jag brukar sätta minst portot som utropspris och sen välja Fri frakt. Då slipper jag fundera så mycket och riskerar heller inte att begära fel porto av kunden. Visst gissar jag fel ibland, men det jämnar ut sig i längden. Och folk gillar fri frakt!
 • Det är bra om du tar några mått på plaggen t.ex. bystmått och längd. Jag brukar ta med mig våg, måttband och alla kläder i en hög till soffan och datorn. Då är det lätt att skriva beskrivningar, mäta och väga vartefter jag lägger upp auktionerna.
 • Nu är du klar att lägga upp dina auktioner.
 • Registrera dig på Tradera eller Logga in om du redan har ett konto.
 • Klicka på Sälja i menyn upptill på sidan.
 • Skriv en beskrivande rubrik. Ta gärna med varumärke och storlek i rubriken. Välj kategori och storlek. Ju bättre du beskriver varan med mått, eventuella skavanker mm desto lättare är det att sälja. Utgå från vad du själv skulle vilja veta.
 • Du kan lägga upp så många som fem bilder per objekt. Så här gillar jag när folk gör. En helfigursbild och ett par detaljer där man ser tygstruktur och mönster bra.
 • Nu ska du sätta ett pris på varan och det tyckte jag var svårast i början.
  Utropspris är den lägsta summa du kan tänka dig att sälja för.
  Fast pris betyder att den som bjuder det har köpt varan direkt.
  Reservationspris är bara dumt så jag tänker inte ens förklara det 🙂
  Jag brukar välja utropspris och som jag beskrev ovan är det smart att räkna med portot i det. Du kan utgå från att ett högre utropspris ger färre bud. Folk vill ju kunna fynda så ett lågt utropspris lockar fler att lägga bud. Känner du att du hellre behåller varan än säljer den för – säg 100 kr – ja, då sätter du 100 kr plus beräknat porto som utropspris.
 • Sen är det bara att fortsätta lägga in dina auktioner och vänta på att buden ska ramla in. När första budet är lagt på en auktion får du ett mejl om det.
 • När auktionerna är avslutade kommer du att få ett mejl per auktion med köparens namn, tel och e-postadress.
 • Köparen får också ett mejl med dina uppgifter, pris och hur hen ska betala.
 • När du fått pengarna packar du och skickar iväg varan. Du kan ta ut en ”plocklista” på Traderasidan. Jag brukar skicka ett mejl och berätta när jag har postat.
 • När affären är avslutad och du tror att köparen fått paketet bör du gå in på Tradera och lägga ett omdöme. Det ska köparen också göra och om du skött dig så får du snart positiva omdömen som gör att kommande köpare vet att du går att lita på.
 • När dina auktioner är avslutade får du en faktura från Tradera som baseras på försäljningspriset. Fakturan kommer i ett mail men går också att se när du loggat in på Tradera.
  Några extra tips kommer här:
  — Tänk på vilken tid du lägger ut auktionerna och när de kommer att avslutas. Det är förstås smart att ha en sluttid när folk har tid att sitta vid datorn och bjuda över varandra. Helgkvällar brukar jag satsa på.
  — Allt du säljer ska förstås vara helt och rent. Finns det skavanker, saknas en knapp el dyl så berätta det.
  — Håll kontakt med köparen om du t.ex. skulle bli sen med att posta en vara. Får du inte betalt i rimlig tid så mejla igen. Eller ring, mejl kan ju krångla ibland.
  — Samla på dig kartonger, stora kuvert och rejäla plastkassar. Spar omslag du själv får på posten. Be att få presentkartonger när du själv handlar kläder. Bra packtejp och tuschpenna är bra när du ska packa dina saker.
  — Packa ordentligt, gärna med plast längst in. Hellre väl inslaget än snyggt.
  — Köp klisterlappar med ditt namn och adress så slipper du skriva avsändare på alla brev. Här har jag beställt och det kostar inte många kronor.
  — Så här säger Skatteverket om att sälja på Internet:
"Inkomsten från enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft för personligt bruk, t.ex möbler, hemelektronik, prydnadsföremål o.d, behöver du inte ta upp i inkomstdeklarationen om den totala vinsten är mindre än 50 000 kr. Men om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar."

Lycka till!

Det här inlägget postades i Personligt, Webben och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vårstäda garderoben o tjäna lite pengar

 1. Pingback: Tweets that mention Brockmans blogg » Vårstäda garderoben o tjäna lite pengar -- Topsy.com

 2. monica jacobsson skriver:

  Det var verkligen en tydlig och pedagogisk beskrvivning av hur det går till att sälja på Tradera!
  hej från grannmonica

 3. Maria skriver:

  Hej Ann-Catrin!
  Jag håller verkligen med ”grannmonica” att du gjort en jättetydlig beskrivning på hur auktioner på Tradera går till. Nu ska jag hämta prylar och köksvågen.

  Hej då från Maria B

 4. Pingback: Brockmans blogg » Är kassan skral efter jul?

 5. Sabella skriver:

  Hej Signe,
  Inkomsten från enstaka försäljningar

  Regelbundet är en annan sak den här möjligheten även en gång är faniststiskt 50,000 är mycket pengar tack för tipset.Jag har en blog som jag inte använder jag kan börja med dig kanske.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.