Kallskänken av Jenny Wrangborg

På jobbkongressen i höstas hörde jag för första gången Jenny Wrangborg läsa poesi. Det var en omtumlande stund som levt vidare i mig sedan dess. När jag kom hem igen föreslog jag att vi skulle ha Jenny och hennes musiker Stormen, som medverkande på Socialdemokraternas årsmöte. Och så blev det. Här kan du lyssna på dikten Löftet från den söndagen.KallskänkenNu har Jenny kommit med sin debut i diktsamlingen Kallskänken på nystartade förlaget Kata. Förlaget i sig är intressant. Det drivs kooperativt av förläggarna Daniel Suhonen, Joel Ensjö, Felix Antman Debels och Maja Nordström. Så här beskriver de sig:

”I en tid när andra förlag och publicister letar bästsäljare i tv-tablåerna och drar ner sin verksamhet och utgivning tror vi på den litteratur som vill något. Att den har en framtid. Kata förlag vill ge ut böcker vars vilja det är att förändra och förstå världen. Vi ämnar samarbeta med de som värnar god litteratur och delar Kata förlags viljeinriktning. Vi placeras oss i en tradition av arbetarbildning och sociala rörelser.”

Men – åter till Jenny. Jag har inte läst diktsamlingen men beställde den precis nyss. Väl investerade 125 kr! Jenny skriver om sina erfarenheter från kök och kaféer där hon jobbat. Hon skriver om att arbeta och om arbetskamrater om facklig kamp och om att kämpa tillsammans.

Om man vill boka föreställningen ”Vi är här nu” kan man göra det här. Gör det och berätta för mig om det blir i närheten av Gästrikland 🙂

I förra veckan läste jag dikten ”Vårt sätt att leva tillsammans kommer ändras” i Arbetarbladet. Här är några rader, men du kan läsa hela på ledarsidan.

Jenny Wrangborg”för det finns ett annat sätt att leva
än det som getts oss hittills
vi träffas nere på torget
vi har flygbladen i händerna nu
såhär ser motståndet ut:
vardagligt, uthålligt, nödvändigt
för det enda vi behöver göra med allt som vilar,
allt som väntar
allt som står och väger
är att få det i rörelse
så kommer vårt sätt att leva tillsammans att ändras”

__________________________________
HBT-sossen har läst boken.

Det här inlägget postades i Böcker, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kallskänken av Jenny Wrangborg

  1. Pingback: Tweets that mention Brockmans blogg » Kallskänken av Jenny Wrangborg -- Topsy.com

  2. Eva Marcusdotter skriver:

    Hej! Ramlade in här av en tillfällighet. Jenny är verkligen jättebra. Och vilken snygg, smart blogg du har, Ann-Catrin! Glad! blir jag. Eva

Kommentarer inaktiverade.