Resa till Auschwitz

Auschwitz

Om ett par timmar går bussen till Skavsta för vidare resa till Krakow i Polen. Jag har förmånen att få följa med Hedängsskolans alla lärare på en resa arrangerad av SO/Id-läraren Mikael Gränsgärd. Skolchefen följer också med samt några lärare från Jernvallen, Söderskolan och gymnasiet.

I morgon kommer vi att tillbringa hela dagen i Auschwitz och på torsdag hinner vi med en guidad rundvandring i gamla stan i Krakow med marknadsplatsen, Mariakyrkan, de judiska kvarteren Kazimierz, innan flyget går hem igen.

Hedängsskolans hemsida kan man läsa:

”Anledningen till att vi gör denna resa är att vi vill förbereda oss ännu bättre inför kommande resor med våra elever. Vi vill bli ännu bättre på att jobba med skolans värdegrund. Denna resa kommer även att stärka sammanhållningen mellan oss lärare emellan. Vi planerar att åka med eleverna vecka 15, 2011.”

Hedängsskolan var i Auschwitz 20-24 april i år och jag följde deras blogg med stort intresse. Så här skrev eleverna Erika och Karin:

Vi tänkte berätta lite om några starka uppleverser vi hade när vi var i Auschwitz-Birkenau. Det första vi lade märke till var att det var så enormt stort, mycket större än vad vi hade förväntat oss. Det första vi gjorde var att gå in i några baracker. Barackerna hade förut används för att ha hästarna i och rymde ca 50 hästar, men användes nu för att ha mellan 300-1000 fångar i. Det som rörde oss mest var alla foton på judar som dog (familjefotografier) som satt upp på väggen.

I Auschwitz var det värsta att gå in i gaskammaren. Där såg man hur dom hade gjort för att bränna människor så fort som möjligt. Det var läskigt att stå där inne och veta att folk hade dött där. Det vi har sett där är inte mänskligt. Det är helt sjukt vad människor kan göra mot varandra, om dom ens är människor… Psykiskt störda är det rätta ordet. Det var också obehagligt att se allt hår, alla skor, alla kläder, alla glasögon och alla foton på dom döda. Man kunde se när människorna hade kommit till lägret och se hur länge dom hade levt. Det var allt från åtta dagar till ett halvår. 1950 kg hår var det inne i en monter som vi kolla på. I en annan monter bredvid så var det en jätte stor tygrulle som var gjord av hår. Det var tre stora montrar fulla med skor och en annan monter med barnskor.
Alla borde få uppleva det vi gjorde idag, inget kan beskriva den känslan!

hotellets hemsida står att det finns wifi och jag tar med datorn. Om det fungerar ska jag försöka dela med mig av vad som händer.

Krakow

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.