Trygg, stolt och nyförälskad!

Juholt knappmärkeDet har förmodligen framgått att jag redan från början blev glad och nöjd över valberedningens förslag till partiledare. Naturligtvis utifrån det jag då visste om Håkan Juholt. Förslaget var lika bra som om jag hade fått bestämma själv.

Dagarna har gått sedan dess och igår blev han då faktiskt vald. Mannen som i både gammal och ny media främst utmärkt sig för att ha mustasch, vara rolig, ha tränat på att ta av sig en cykelhjälm och för att kunna lyfta en cykel in och ut ur kameravinkel till ljudet av en motorsåg.

Nu har jag, tillsammans med partikamrater, media och en stor del av Sveriges medborgare lyssnat till Juholts linjetal på s-kongressen. Stämningen före talet var varm och förväntansfullt. Taket lyfte lite när vi började dagen med att sjunga ”Alla tillsammans” och sen klev han då upp på det fina ros-podiet, leende under mustaschen.

Kulturens vikt för människans utveckling är det första han nämner och citerar Stina Oscarsson, Orionteatern ”Vi är på väg att bli ett folk som vet priset på allting men inte värdet av någonting”. Beskedet från Socialdemokraterna ska vara att vi står upp för en kulturpolitik som utrustar människor med vingar och som uppmuntrar till ett livslångt eget skapande.

Flera gånger i talet dundrar Juholt över barnfattigdomen. Något han också uppmanades till i SvD Brännpunkt idag av bl.a. Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Unga Örnar.

– Nånting håller på att gå sönder i Sverige, segregationen ökar, några bor på Solsidan och andra på Skuggsidan. En barndom får aldrig en andra chans. Nu pekar mustaschen nedåt och näven ger kraft åt varje ord – Barnfattigdomen är en skam för Sverige och SKA UTROTAS!

Annat jag minns från talet är att vår nye partiledare tycker att vi behöver diskutera ägandeformer och vinstuttag. Om friskoleproblematiken sa han att, på valfrihetens altare offras de basala kunskaperna. Dräneras den kommunala skolan pga brister i systemet med skolpeng måste systemet ses över. Han sa också att offentlig sektor kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner.

Social demokrati – med det tydliga mellanslaget – hördes flera gånger också idag Om jämlikhet inte anses vara möjlig rustar sig människor för ojämlikhet. Men det finns en annan väg. Juholt vill vara med och forma ett samhälle där de som lever i solsken hjälps åt med att hålla ett paraply över den som står i regnet. Solidaritet är en förutsättning för att ett samhälle ska fungera! Ojämlikhet gör ett land fattigare för alla.

Jag känner mig nu ännu mera glad över valet. Dessutom är jag trygg, stolt och nyförälskad i mitt parti (och lite i Håkan).

Så här tycker andra:
Röda Berget
Martin Moberg
Annarkia
Tankelekar
Alexandra HBT-sossen
Johanna Graf
Peter Högberg
Peter Johansson
Johan Westerholm
Jenny Wennberg

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Trygg, stolt och nyförälskad!

Kommentarer inaktiverade.