Idag byter jag namn

Signe heter jag.

Nu ska det ske. Efter flera års funderande har jag bestämt mig för att byta förnamn. Så från och med idag den 6 maj 2012 heter jag Signe Brockman.

För en massa år sen döptes jag till Signe Ann-Catrin Brockman. Signe efter farmor och Ann-Catrin var visst farfars föreslag. Jag har aldrig känt mig riktigt bekväm eller hemma med mitt förnamn och har dessutom aldrig förstått vitsen med dubbelnamn. Man får ju ändå sällan heta hela sitt namn och så har det varit för mig också.

Som liten hette jag Tinus, under skoltiden Ankan, någon har sagt Akke, några Ace och av nån märklig anledning kallades jag ett tag för Milton. Som vuxen har folk oftast kallat mig för Brockman, kanske för att dubbelnamn är svåra och det är lätt att råka dra till med Ann-Christin, Ann-Marie eller nåt liknande.

Min farmor hette som sagt Signe och jag är stolt över att vara döpt efter henne. Hon har alltid varit min kvinnliga förebild. Farmor finns inte längre och det har gått några år av saknad. Och nu känns som om det är min tur att heta Signe i resten av mitt liv och jag tror det är okej med farmor också.

Rent formellt är det enkelt att byta förnamn till ett man redan har. Man kontaktar bara Skatteupplysningen och säger till vilket namn som ska markeras i folkbokföringsregistret och det har jag nu gjortl. Sen är det bara resten kvar …

Idag har jag, som synes, bytt namn på bloggen och också skaffat mig ny privat e-postadress signe@brockman.nu, jobbadressen får jag ta itu med på måndag men den blir signe.brockman@sandviken.se. Webbadressen är okej för den är ju bara brockman.nu. Alla ställen man i övrigt måste ändra på får komma senare.

När jag postat det här inlägget byter jag namn på Twitter och Facebook (kan ta 24 timmar) och sen är det bara det kanske svåraste kvar – att omprogrammera er människor.
Kan ni vänja er tror ni? Säg Hej Signe! nästa gång vi ses så blir jag glad 🙂

Och så en sak till förstås – jag måste börja träna på en snitsig namnteckning!
Signe Brockman

Fakta om Signe
Det finns 7.176 personer i Sverige med Signe som tilltalsnamn.
Det finns ingen annan Signe Brockman i Sverige.
Det är ett fornnordiskt namn bildat av ordleden seger och ny.
Signe (alltså jag) har namnsdag 23 augusti.

Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

7 svar på Idag byter jag namn

 1. Renate skriver:

  Hej Signe! Har påbörjat omprogrammeringen, det kan ta tid, med arbetet har startat.

 2. Elisa Norell skriver:

  Hej Signe! Vad glad jag blir att du bestämt dig och Signe är ett jättebra namn för dig:-) Nu bär du med dig din farmor varje dag i högtalande form<3 Grattis till nystarten Signe!

 3. Hej Signe
  Tillvand och klar 🙂

  /Eva

 4. Det kommer nog att ta tid för mig också 🙂 Sånt där som att svara rätt namn i telefon och skriva rätt namnteckning. Det sitter djupt när man haft 56 år på sig att vänja sig.
  Tack för att ni stöttar!

Kommentarer inaktiverade.