Piratpartiet har en partipiska i bakfickan

Den senaste tiden har jag samlat på mig en herrans massa länkar och textsnuttar med FRA-relaterat innehåll. Nu ikväll fick jag för mig att rensa det där dokumentet och inse att jag aldrig kommer att hinna läsa allt.

Men det här klippet var ändå för intressant för att inte skriva nåt om.

Piratpartiet svarar på frågor om hur de skulle hantera en framtida vågmästarställning i riksdagen. Det känns märkligt att läsa efter allt som sagts om partipiskor i allianspartierna.

Tänk vad det skulle kunna innebära – för en piratpartist – om de kom in i riksdagen. Vad man än tycker privat så röstar man ”under inga omständigheter” emot den sittande regeringen! I mina öron låter det helt sjukt. Och skrämmande.

Från Piratpartiets hemsida:
– Hur gör vi i riksdagsvoteringar som inte rör frågor Piratpartiet jobbar med?
Vi stöder den sittande regeringen, vad vi än tycker privat.

– Kommer partiet försöka göra överenskommelser med andra partier (”om ni röstar så här i fråga X och Y så hjälper vi er med Z”)?
Nej, vi pratar med den som innehar regeringsmakten. Så länge de gör som som vi vill i våra frågor stöder vi dem i allting annat. Vi vill inte försöka oss på shopping a la carte från olika partier (för då blir vi bara bortfintade). Slutar regeringen göra som vi vill byter vi regering, men så länge vi tolererar en regering är vi obrottsligt lojala mot den i alla frågor som ligger utanför vårt principprogram.

…eller låta bli att rösta?
Om regeringen behöver vårt stöd i riksdagen kan den räkna med det. Vi låter inte bli att rösta om det skulle påverka utgången till regeringens nackdel.

…eller låta de enskilda riksdagsmännen bestämma vad de vill rösta?
Absolut inte under några omständigheter. Den dagen vi börja rösta hej vilt efter eget skön har vi inte längre något att erbjuda de andra partierna i en förhandling. Då kan vi inte dra nytta av vågmästarställningen, och har inte längre någon möjlighet att påverka i de frågor vi brinner för.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Piratpartiet har en partipiska i bakfickan

  1. Winston Smith skriver:

    Piratpartiets eventuella framtida riksdagsledamöter kommer ju bara att ha fått mandat av väljarna att ta ställning i de frågor som ligger inom Piratpartiets program. I övriga frågor har Piratpartiets väljare klart och tydligt sagt att de är beredda att stödja såväl en socialdemokratisk som en borgerlig regering. Piratpartiets väljare anser alltså att skillnaden mellan en socialdemokratisk och en borgerlig regering i dagens Sverige har mindre betydelsen än utfallet i de specifika frågor som Piratpartiet fokuserar på. Vad är det som är sjukt och skrämmande med detta?

Kommentarer inaktiverade.