Sabuni dumförklarar en halv miljon ungdomar

Vi är väldigt många som retat upp oss på regeringens attityd till FRA-motståndet. I flera dagar har jag gått omkring med ett uttalande från ungdomsminister Sabuni i skallen och nu måste jag helt enkelt skriva av mig irritationen.

Enligt en opinionsundersökning beställd av Expressen vill 68 % av ungdomar mellan 18-24 år riva upp FRA-lagen. Så få som 11 % säger sig inte ha någon uppfattning. 89 % av landets unga har alltså tagit ställning i frågan och vad tänker då deras egen ungdomsminister om dessa faktum?

Jo hon säger att hon ”önskar att fler frågor engagerade dem” och att ”många missuppfattat vad lagen egentligen handlar om”.

Ööööh? Va i helvete menar människan?! Jag kan inte tolka det på nåt annat sätt än att hon dumförklarar en halv miljon unga medborgare, samtidigt som hon önskar att de engagerade sig i fler frågor. Och varför skulle de göra det? Varför över huvud taget bry sig, om de folkvalda anser att man är mindre vetande?

Läser en gammal intervju med Sabuni där hon säger så här:

När det gäller den politiska makten verkar det finnas en tendens att unga stängs ute från verkligt inflytande av de etablerade och vuxna. Känslan av att inte kunna påverka gör att många tappar sitt engagemang och ger upp. Det är ett problem. Samtidigt är man som ung inte alltid tillräckligt erfaren eller kapabel till att ha makt i alla sammanhang, att inte se det vore att ljuga för sig själv. Men man ska sträva efter att unga ska ha så mycket makt som möjligt.

Erfaren och kapabel var det ja… Sabuni är förstås inte så gammal själv – vilket kanske bevisas när hon säger att det ”inte finns teknik för att avlyssna alla”…

Någon som förmodligen är både erfaren och kapabel är Leif Nixon (systemexpert på NSC, Nationellt Superdatorcentrum, Linköpings universitet). Han säger så här hos MA:

Men vad förespråkarna inte förstår är att majoriteten av protesterna inte har med lagens syfte att göra, utan med dess konsekvenser. Och då bryter kommunikationen ihop.

Vi som är tekniskt bevandrade vet att det inte med magi går att plocka ut den lilla andel av trafiken som är relevant för uppfylla lagens syfte utan att faktiskt analysera hela trafikflödet, och det är den analysen vi protesterar mot.


Oscar Swartz fick Politikerbloggens pris som Årets medborgarjournalist. Ett riktigt, riktigt bra val tycker jag, som lärt mig mycket av Oscars (ibland långa men) mycket läsvärda blogginlägg. Grattis!

Det här inlägget postades i Integritet, Politik. Bokmärk permalänken.