Arbetarbladet [05-06-10]

Dålig arbetsro i skolan

SANDVIKEN
Eleverna i Sandvikens grundskolor får inte vara med och bestämma i det dagliga skolarbetet - inte vad de ska jobba med, hur, var eller när. Det här oroar både politiker och tjänstemän.

- Klart man blir bekymrad. All forskning visar att elever som har något att säga till om lär sig bättre, säger skolchef Bo Broman.

Varje år få alla treor, femmor och åttor i Sandviken fylla i en enkät med en lång rad frågor om skolan. Men de senaste åren har elevernas svar inte varit någon uppmuntrande läsning - och det ser likadant ut i år. Eleverna har fortfarande ingen arbetsro och inflytandet över den egna situationen är fortfarande obefintlig.

- Verkligen inget bra betyg, säger skolchefen Bo Broman.

Politikerna missnöjda

Också politikerna i kunskapsnämnden är missnöjda med enkätresultatet.

- Det händer alldeles för lite. Vi vill se en förändring, säger Klas Palmér, nämndens ordförande. Både skolchef och kunskapsnämnd menar att det är rektorerna som måste se till så att elevdemokratin och arbetsron blir bättre.

- Kanske har de inte vidtagit tillräckliga åtgärder, säger Bo Broman, men tillägger att en förändring i elevinflytande ändå kan ta ett tag att få till - det är något som alla inblandade måste få smälta och vänja sig vid.

- En del lärare måste inse att de inte kan köra på som de gjort i 100 år. I dag krävs en annan dialog mellan lärare och elever, säger han.

Nu ska både kunskapskontor och -nämnd försöka bli bättre på att stötta rektorerna i deras arbete med de här frågorna. I höst ska man ha en extra träff med alla skolledare för att diskutera just detta.

Uppföljning

- Och så ska vi göra en uppföljning och gå ut med samma frågor till eleverna igen lite senare i höst. Då vill vi gärna se att det hänt något, säger Klas Palmér.

---------------------------------------------------

Johanna Jansson
johanna.jansson@arbetarbladet.se
Tel. 026-27 88 18

---------------------------------------------------

FLERA ARTIKLAR:

Dålig arbetsro i skolan

Enkätundersökning bland elever upprör lärarförbunden

Broman och Palmér bör visa mer respekt

Jag har inte dömt ut lärarkåren