En idiot kan blogga!

Helgen har jag tillbringat på Runö folkhögskola med det sista internatet i utbildningen för 900 ledare. Vi startade den 24 maj 2003 och har därefter haft ett antal träffar i länet och några internat på Brunnsvik tillsammans med Värmland och Dalarna.

Lördagen började med lunch och därefter pratade Ulrica Messing om det politiska läget och förutsättningarna inför valrörelsen. Därefter var det tre seminarier som handlade om Hur vi möter väljarna, Mönsterarbetsplatser samt Ideologi och argumentation.

På kvällen god middag och sedan underhållning av Nippe & Qvarre från Svensk Pop. Härligt, galet och mycket bra!

På söndagen väcktes våra hjärnor av Stig-Björn Ljunggren som pratade under rubriken Vem är jag i valet?

Jag minns bäst hans liknelse om kaninuppfödaren som sorterar ur sina kaniner efter vissa kriterier, bort med krokiga öron och sneda tänder – det funkar ju bra – tills domarna ändrar reglerna för hur kaniner ”ska se ut”. En tanke som stämmer in även på politiker som sorterats ut av sina partier för ganska länge sedan och efter kriterier som kanske inte gäller längre idag.

Och jo, jag minns också att han sa ”En idiot kan blogga!” Härligt.

Anders Bergérus kom sedan och pratade om personvalet och det motstånd mot detta, som finns på sina håll, inom vårt parti. Personval är lagstadgat, det är inte mer eller mindre demokratiskt utan bara ett annat och ovant sätt för oss. Och medborgarna vill ha det. Samtliga i lokalen räckte upp handen på frågan om de kryssade någon person i EU-parlamentsvalet.

Under förmiddagen hann vi också med att lyssna på Ingela Carlsson som pratade om opinionsundersökningar. Som hon sa inte ska ses som betyg utan som ett redskap för att tolka synen på det allmänna läget, partiernas och de folkvaldas förtroende och också för att känna av ”Blås-frågor”. Alltså frågor som gör att det börjar kantra i förtroendet.

Internatet avslutades på ett mycket inspirerande sätt av Håkan Juholt. ”Från och med idag ska vi bara se husfasader och inga innerväggar!”

Han menade att vi sossar ofta gör våra utåtriktade arrangemang till värsta rymdresorna. Gör det enkelt och ofta istället, var hans råd till oss.

Jag tror att många kände sig mycket taggade när vi åkte hem till våra kommuner efter lunchen.

Det här inlägget postades i Personligt, Politik. Bokmärk permalänken.