Det där såg jag för länge sen…

Hela den här konferensen utgår från rapporten Tänk långsiktigt!
I rapporten presenteras en samhällsekonomisk modell där kostnaderna för generella insatser ställs mot insatsernas effekter på barns och ungdomars psykiska hälsa och de samhällsekonomiska vinster som dessa i sin tur ger upphov till. Läs den!

Idag har vi lyssnat på Ingela Thalén, ordf i BRIS och Allmänna Barnhuset.

Hon berättade om BRIS 19.237 samtal/mail förra året, de ca 500 frivilliga som arbetar med detta, om att det absolut vanligaste samtalet handlar om familjekonflikter och att ca 4.000 samtal handlat om barns psykiska ohälsa.

”Det är inte alltid i de ostädade hemmen som sorgen och ångesten är som störst” sa Ingela.

Hon pratade också om att vi kanske måste sluta med nånting, låta bli någon verksamhet som inte är livsnödvändig, tills vi vänt och långsiktiga insatser gett effekt. Jag håller verkligen med henne om det.

Ingela ställde frågan hur många gånger vi hört någon kommentera ”Det där såg jag för längesen!” när ett barn t.ex. blivit placerat. Varför gjorde du då ingenting tidigare? Varför lät du det här barnet må så dåligt hela den tiden?

Förmiddagen fortsatte med Karin Guldbrandsson, utredare på Folkhälsoinstitutet. Hon sa väldigt många kloka och intressanta saker och jag har mängder av foton från hennes OH-bilder. Jag väljer att visa en här – en bild som visar hur ökat elevinflytande påverkar olika faktorer.

  • 2 av 3 studier visar att ökat elevinflytande ökar den fysiska hälsan
  • 8 av 8 visar att ökat elevinflytande ökar den sociala hälsan
  • 4 av 7 visar att ökat elevinflytande ökar den psykiska hälsan
  • 6 av 6 visar att ökat elevinflytande ökar skolframgångarEfter detta var det workshops och studiebesök i Leksand.
    På kvällen underhöll Russindalens spelmän där Ingela Thalén sjöng och spelade cittra.
  • Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.