Alternativ förskola

Missade intagningsutskottet på förmiddagen för att jag var tvungen att göra bankärenden.

På eftermiddagen hade vi beredning i Kunskapsnämnden. Ett långt möte med väldigt många punkter på dagordningen.

Tre ”eldsjälar” i Österfärnebo vill starta ett personalkooperativ därför att ”det inte finns något alternativ till den kommunala förskolan i Österfärnebo”. Man vill använda det gamla föräldrakooperativets lokaler. Målsättningen är, enligt ansökan, att arbeta efter en filosofi med pedagogik som heter Kulturpedagogik, där leken har en central roll. Man vill också lägga vikt på naturens möjligheter och resurser och lägga stor vikt vid språkutveckling hos barnen.

Idag finns Lingonbacken, den kommunala förskolan, i Ö-fbo. Totalt är 30 barn inskrivna och det finns fem lediga platser. I kön till hösten finns ett barn. Under första kvartalet 2006 har två barn fötts. Utgår man från födelsetalen de senaste fem åren bör det födas ca 5-6 barn ytterligare under året.

Våren 2007 försvinner 12 barn från förskolan till förskoleklassen. Kvar finns ca 32 barn som kan tänkas vilja ha plats. Normalt sett väljer ca 20% att inte ha sina barn i förskolan, vilket skulle göra att det behövs ca 25 förskoleplatser totalt i Ö-fbo 2007.

Att ett personalkooperativ startar får konsekvensen att kostnaderna ökar med 180.000 kr för kooperativets lokaler. Lokalkostnaderna för Lingonbacken blir oförändrad eftersom kommunen måste ha beredskap att erbjuda alla barn förskoleplats.

Jag ser inte att det tänkta kooperativet erbjuder något speciellt alternativ verksamhet, varken när det gäller pedagogik eller arbetssätt. Att då dränera förskolan på 180.000 kr per år tycker inte jag är försvarbart. Och beredningens förslag till beslut blir också att inte lämna bidrag till personalkooperativet.

Annat intressant på dagordningen var att gymnasieskolans ledning lämnat en plan för åtgärder utifrån resultatet av elevenkäten. Det blir intressant att följa det arbetet.

Vi fick också en redogörelse för Jobbrotationsprojektet. Kunskaps-, Kultur och fritids- och Socialkontoret ansöker om EU-medel för att 100 arbetslösa ska kunna gå in som ersättare för ordinarie personal som kompetensutvecklar sig. Troligen kommer vi att få 13,6 miljoner till detta och kunna starta i augusti. Mycket bra!

Lingonbackens förskola

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.