Fredrikbloggen pratar om skolan

Mitt bloggtips nr 1

Fredrik Svensson skriver klokt och intressant om skola på Fredrikbloggen. Så här presenterar han sig själv: 

”Tidigare rektor på Broängen i Tumba, entreprenör inom IT (bl.a Icon Medialab, WebCat & TRIC) samt officer. ”Förnyare av Svenskt Arbetsliv 2004” på den svenska Kompetensgalan och ”Årets Stockholmare” 2005 av tidningens Stockholm Citys läsare. Jag och Caj Malmros driver också ett nätverk som heter Rektorsakademien.”

Läs t.ex. om Jonas Qvarsebo Doktorand vid Tema Barn FM

”Qvarsebo menar nu att den trend som råder i den svenska skoldebatten är en början till en återgång till de gamla fostransmekanismerna som enligt honom rent funktionellt tillhör en försvunnen tid och därmed också oerhört svår att återinföra.

Att öka de disciplinära befogenheterna hos lärare får inte önskad effekt på dagens ungdomar som vuxit upp med idéer om ”individen i centrum”, demokrati som en viktig rättighet, självförverkligande och inte minst kanske den oändligt mycket större kommunikationsfaktorn som råder idag.

Han tror vidare att utbredningen av friskolor som komplement i de ”tyngre” områdena kan vara ett uttryck för ett samhälle där samhällsklyftorna kommer att öka.”

Eller om Den dolda läroplanen

”En del elever lär sig att på ett helt nytt sätt undvika skolan eftersom idealen krockar med det moderna samhällets förändrade norm, värdesystem och sätt att leva. Konsekvensen av den dolda läroplanen blir att vi rikerar tappa alltfler unga människor ur systemet.
Skolan har inte längre monopol på lärandet, lika lite som tidningspressen numera har monopol på textinformation och nyhetsförmedlande. Internet har tex för överskådlig framtid förändrat maktstrukturen kring lärandet, och det går inte att vrida klockan tillbaka. Vi måste alla anpassa oss till verkligheten istället för att vända den ryggen och längtande blicka bakåt.” 

Det här inlägget postades i Skola. Bokmärk permalänken.