Nej, det var ingen kupp

På ett medlemsmöte den 2 juni 2006 valde vi våra kommunalråd för mandatperioden 2007-2010. Så länge jag bott här har vi haft två k-råd på heltid och det var också vad vi hade nominerat utifrån denna gång. De nominerade var Stefan Hedin, Monica Jacobsson och Peter Kärnström. Under valberedningens arbete och samtal med de nominerade visade det sig att Monica och Peter ville dela på ett heltidsuppdrag och det blev också valberedningens förslag samt medlemsmötets beslut.

Så från valet har alltså Stefan varit k-råd på heltid och kommunstyrelsens ordförande medan Peter och Monica varit k-råd på 50 % vardera.

När Stefan meddelade att han vill avgå vid årsskiftet började valberedningen jobba igen och på agendan till medlemsmötet 30 aug fanns punkten Kommunalrådsfrågan. Valberedningens förslag var att mötet skulle fastställa omfattningen av kommunalråd till 200 % och att det därefter skulle bli ett nomineringsförfarande fram till mötet i september.

Arbetarekommunens styrelse diskuterade frågan den 23 aug och beslutade föreslå medlemsmötet att fastställa omfattningen av kommunalråd till två heltider. Vilket naturligtvis innebär att uppdragen kommer att besättas av Peter och Monica eftersom de ju redan är valda som kommunalråd på 50 % vardera. Uppdraget som kommunstyrelsens ordförande däremot, skulle gå ut för nominering och då står ju valet mellan Monica och Peter.

På medlemsmötet beslutades enhälligt att följa AK-styrelsens förslag. Först efter att beslutet var fattat ifrågasattes det av en medlem som drog slutsatsen att det genomförts en ”kupp”. Ordförande förklarade då förslagen ytterligare en gång och mötet tog ännu en gång samma beslut, utan reservationer.

Jag tycker att AK-styrelsens förslag var vettigt och väl genomtänkt. Peter och Monica har nu varit k-råd under ett antal månader och det har fungerat mycket bra. De har haft tid att känna sig för, de vet hur det har fungerat att ha uppdraget på halvtid och är naturligtvis de som bäst kan säga hur det kan komma att bli utan Stefan på plats, med hans erfarenhet och kunskaper.

Både Monica och Peter har sagt sig villiga att gå upp till heltid bl.a. med motivet att det är stor skillnad på att vara k-råd på halvtid tillsammans med någon som har 16 års erfarenhet.

Alternativa lösningar hade varit att ta in någon helt ny på heltid (och som kommunstyrelsens ordförande) – eller att någon av Monica eller Peter gått upp på heltid och någon annan tagit den andra halvtiden. Men, både Monica och Peter blev nominerade som kommunalråd på heltid, men valde själva – i det läget som var då – att dela på uppdraget och det blev också medlemmarnas beslut.

Vi kan nu glädja oss åt att få två personer på heltid som har jobbat, tillsammans med Stefan, under ett år och skaffat sig erfarenheter och kunskaper. Jag har aldrig hört någon som helst kritik mot hur de hanterat förtroendet. Tvärtom!

Vi har också två kloka och bra kandidater att nominera till kommunstyrelsens ordförande. Mer info om det kommer så småningom.

Det här inlägget postades i Lokalpolitik. Bokmärk permalänken.