Barn är inte ansvariga för vuxnas skulder

Aftonbladet skrev häromdagen om en 6-åring som blivit avstängd från en skidanläggning pga att hans pappa är skyldig anläggningen pengar.

”– Det är otroligt att en stor skidanläggning kan sjunka så lågt. Det är rena utpressningen och bedrövligt att de kan utnyttja oskyldiga barn på det här sättet, säger Linus mamma till Östersunds-Posten.”

Efter att media skrivit om saken ändrar sig vd:n och säger ”Men det är klart att inte pojken ska komma i kläm, det är väldigt olyckligt.”

Alla bloggare som reagerat på artikeln är förbannade på skidanläggningens beteende och grabbens skola planerade en bojkott. Så här skriver t ex bloggaren Agilitydream

”Den jävlen straffar ut en person som inte har något med denna skuld att göra. Vad har pappans stackars sexåring med saken att göra?? Hur skulle det se ut om en förälder hade en skuld till ett sjukhus och att de sedan inte skulle ta in min son för vård. Det är fan samma sak!! Denna jävla VD ska skämmas och avsättas som VD. Är det ens lagligt? Låter som diskriminering lång väg. Hoppas han få en anmälan på sig.”

Jag associerar till de regler många kommuner har för förskolan. Regler som vi, tyvärr, också har i min kommun. Våra regler säger att utebliven betalning av två fakturor, kan medföra avstängning av plats.

Är inte det exakt samma sak? Föräldrarna låter bli att betala avgiften men barnen blir avstängda. Hur speglar det vår syn på förskolan? Är den till för föräldrarna enbart eller tycker vi att den i första hand är till för barnen?

Min åsikt är att den här regeln är helt vansinnig och inte rimmar med varken min syn på förskolan eller med Barnkonventionen. Vi ska under våren se över dessa bestämmelser och jag hoppas verkligen få gehör för att ta bort regeln om avstängning.

Barn ska inte straffas för vuxnas sätt att sköta sin ekonomi! Inte i skidbacken och absolut inte i förskolan.

Foto från: www.fotoakuten.se

Det här inlägget postades i Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

1 svar på Barn är inte ansvariga för vuxnas skulder

  1. Pingback: Brockmans blogg » Två sossar med olika synsätt

Kommentarer inaktiverade.