Spotify, Ipred och små högljudda grupper

I fredags stannade jag till på videobutiken för att hyra en helgfilm, men jag vände efter en stund och gick ut igen. Allt film- och musikbranschen kläckt ur sig den senaste tiden får mig att må illa. Jag mindes plötsligt de tankar och känslor som fick mig att bojkotta alkohol för en massa år sedan. Vissa saker vill jag inte lägga mina pengar på helt enkelt. Så de kan behålla sina filmer. De är ju ändå så rädda för att bli av med sina ”ägodelar”.

Jag tillhör den lilla högljudda grupp (som Beatrice Ask kallar oss) som är emot IPRED-lagen. Ni vet vi som t.ex. är med i Facebookgruppen för Stoppa Ipred – just nu 64.045 personer. Vi som skrivit på namninsamlingen mot Ipred – just nu är vi 20.504 st.

Andra små högljudda grupper: Moderaterna, 57.000 medlemmar – Folkpartiet 20.000 medlemmar

Däremot tillhör jag inte den grupp som fildelar olagligt. Jag tror inte att jag någonsin laddat ner en film ens lagligt. Det är inte främst av moraliska skäl utan mest för att det är krångligt och jag har väl helt enkelt inte gett mig in i det.

Däremot hyr jag mycket film, går på bio och köper åt h-e för många böcker. I hyllan för olästa böcker finns idag 47 stycken. Lyssnar på ljudböcker gör jag via ett abbonemang på Storytel.

SpotifyFrån och med igår är jag också lycklig innehavare av Spotify! Fullt lagligt kan jag nu lyssna på hur mycket musik som helst. Spotify är snyggt, lättanvänt, oerhört snabbt och jag har inte gjort många sökningar utan att hitta det jag letat efter. Idag har jag lyssnat på allt från Dvorak till Weezer via Cat Stevens. En favoritlåt som jag hade glömt är TMBG:s Your racist friend.

Det är helt fantastiskt att på ögonblicket kunna lyssna till i stort sett vad som helst! Hallå musikindustrin -det GÅR ju att lösa det här utan att jaga IP-nummer som om de vore personnummer!

Som jag förstår det kommer det en liten reklamsnutt ungefär var 6:e låt. Inget som stör alls. Men jag tror ändå att det blir ett Premium-abbonemang efter nyår. 99 kr i månaden är ju faktiskt ingenting.


Nu ska jag säga tack till Tommy k Johansson som, inte bara har en intressant blogg, utan som också drog mig som vinnare av en Spotify-invite.

Dessutom ett tack till Jan Svärdhagen med bloggen IT & Etik som gav mig chansen att glädja två ungdomar med varsin invite idag. Läs Jans blogg förresten, speciellt om du är intresserad av skolfrågor.

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.