Vill ni veta hur sossar bloggar?

Nu är jag äntligen klar med min genomgång av bloggo(s)fären!

Jag utgick ifrån de bloggar som finns listade på s-bloggar.se, jämförde dessa med dem på Eriks lista samt de som listat sig på Agera och då slutade listan på exakt 517 bloggar.

Min plan var främst att ta reda på om vi sossar är så dåliga på att länka till varandra som det sägs. Men under resans gång har jag fått en del andra funderingar också.

Mitt försök att bena ut statusen på de 519 bloggadresserna visar att:

1) 80 bloggar är aktiva och länkar mer eller mindre ofta till andra s-bloggar

2) 226 bloggar är aktiva men länkar aldrig till andra s-bloggar(*

3) 105 bloggar har uppdaterats under -08 men inte senaste två månaderna

4) 108 bloggar är stängda eller har inga inlägg under -08

(* För bloggar på s-info har jag bara tittat på de senaste 10 inläggen pga att det är så krångligt att läsa bloggar bakåt i tiden

Könsfördelning
Av de aktiva bloggarna är 58 % män, 29 % kvinnor och 13 % är föreningar eller liknande.
Bland de bloggare som länkar till varandra är könsfördelningen en aning bättre, 54 % män – 36 % kvinnor.

Bloggverktyg
Ca 50 % av de befintliga 410 bloggarna använder s-info som bloggverktyg. Det finns en tydlig skillnad mellan kategorierna när det gäller vilket bloggverktyg som används.

I kategori 1 använder 20 % S-info, 44 % Blogspot, 12 % WordPress och 15 % har egen domän.
I kategori 2 använder 60 % S-info, 30 % Blogspot, 5 % WordPress och 5 % har egen domän.
I kategori 3 använder 72 % S-info, 16 % Blogspot, 3 % WordPress och 6 % har egen domän.

Annat tänkvärt
– Sossar i alla kategorier länkar gärna till media som SVT, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och lokala media. Varför inte till andra bloggare?
Kan svaret vara att vi helt enkelt inte läser bloggar? Eller har Twingly nåt med saken att göra?

– Det är också mycket vanligt att länka till egna tidigare blogginlägg.

– Det är alldeles för vanligt med enorma textmassor utan styckebrytningar. Personligen orkar jag inte läsa texter som ser ut så och skulle gärna se mer av både underrubriker och styckeindelningar.

– När jag är inne på läsbarhet skulle jag också vilja se mindre av teckensnitt med serifer och helt slippa text som är understruken eller i avvikande färg – om det inte är länkar.

– Vad gäller s-bloggar finns det ganska ofta fel i uppdateringen. Dvs när man klickar på ett namn så stämmer inte det senaste inlägget med det som verkligen är det senaste.
Jag förmodar att det beror på fel i rss-länkarna. Ett tips är att var och en ser över det.

– Ett annat tips är att ta bort sin blogg från Agera och S-bloggar om man slutat att skriva och att ändra länkar och rss när man flyttar sin blogg.

– Ett tips till S-info är att göra det enklare att läsa bakåt i bloggarna. Jag har svårt att tro att någon orkar läsa längre bakåt än de synliga tio inläggen, med nuvarande upplägg.

Edit: Jag glömde ett viktigt tips till S-info!
– I Feedreader visas inget annat än rubriken på inlägg från s-info-bloggar.

– Och till sist nåt som känns tråkigt att behöva skriva. Det skymtar både här och där en rätt grinig ton i både inlägg och kommentarer. Inte sällan är den riktad mot partikamrater och får jag ha en önskan så här i början av året så skulle det vara mer länkkärlek och mindre (s)yrligheter.

Bloggen Bent säger en del som kan vara värt att fundera över.

Så. Nog om detta. Nästa gång ska jag berätta vilka bloggar jag följer. Några har jag hittat de senaste dagarna och det känns skoj!

Det här inlägget postades i Webben. Bokmärk permalänken.

32 svar på Vill ni veta hur sossar bloggar?

 1. Erik Laakso skriver:

  Vilken fantastiskt bra genomgång du gjort A-C, jag är imponerad. Jag hade aldrig orkat göra en sådan grundlig djupdykning.
  Hur står sig min lista med aktiva s-bloggar nu när du läst allt?

 2. Björn Andersson skriver:

  Jo jag tackar för den kritik jag får även här! Jag arbetar 65 timmar i veckan och springer på S möten och fackmöten. Skriver bloggar gör jag med och länkar även till andra! De flesta undrar hur jag orkar! Men här på bloggportalen får jag mest kritik! Antingen har jag fel rubrik eller så länkar jag inte! Tack i alla fall! mvh Björn

 3. Ann-Catrin skriver:

  @Erik
  Det blev fler på min lista av aktiva bloggar än på din. Jag fick ihop 306. Förmodligen för att jag också kollade de som registrerat sig på Agera och för att jag bara tittade på senaste inläggen – inte hur ofta bloggarna uppdateras

 4. Ann-Catrin skriver:

  @Björn
  Synd att du uppfattar det som kritik. Jag säger inte att den som länkar till andra sossar på nåt sätt skulle vara bättre. Det skulle ju gå att skriva en blogg med bara en massa länkar till sossar men vad är det för kreativt med det?

  Jag gillar din blogg Björn och den är en av dem som hamnade i min rss-läsare efter den här genomgången.

 5. Eva Hillén Ahlström skriver:

  Oj, oj, oj, vilket jobb du har gjort. Applåder för dig 🙂

  Eva

 6. Eva Olsson skriver:

  Ann-Catrin Brockman
  Vill bara säga att jag blev uppriktigt glad av detta inlägg!
  En sak jag funderat över är varför SAP lyser med sin frånvaro på Bildts blogg som läses av så många människor.
  Har du någon aning??

 7. Karl-Oskar (S-Info) skriver:

  Hej Ann-Catrin,

  Kommer att inom kort förbättra möjlighet att läsa bloggar bakåt i tiden på S-Info. Du är gärna välkommen med fler förslag på förbättringar och du kan även nå mig direkt på webmaster@s-info.se

  Mvh
  Karl-Oskar

 8. *FNISS* Nej jag är inte säker på att jag vill veta hur sossar bloggar:-) Däremot vilka skulle jag tycka vara intressant. Jag har inte suttit och klickat på alla, oreksbrist… de lilla antal som pryder förstasidan med mest läsat är de jag mest kollar och då undviker jag medvetet en del medvetet, så min soosevärld är nog ganska liten. Agera har jag inte haft en aning om och fattar inte riktigt än, får kolla mer. Ett beundransvärt arbete ni lagt ner du och Erik ska bli spännande att se om det blir några effekter.

 9. Johan Ulvenlöv skriver:

  Bra jobbat! Förhoppningsvis får vi se en utveckling under 2009 där s-bloggare hjälper varandra.

 10. Vilken otroligt ambitiös och intressant genomgång – keep up the good work!

 11. Björn Wadström skriver:

  Din undersökning bekräftar det jag skrev http://wadstrom.blogspot.com/2008/12/socialdemokraterna-mste-lra-sig-blogga.html
  eller hur….så kom igen nu s;)

 12. Snyggt jobbat Ann-Catrin! Dessutom bra att påminnas om att länka mer… Ska ta tag i detta, när andan faller på 😉 Jag är en trogen gäst hos dig numera, kan du inte skicka över lite inspiration till att skriva, den fattas mig ibland. Sköt om dig!

 13. Jonas Morian skriver:

  Jäklar vilket hästjobb. Kanonbra – och väldigt intressant.

 14. Imponerande arbete. Jag är full av beundran. Hoppas på mer intressanta inlägg med samma tema.

  Katarina

 15. Morfar Lasse skriver:

  Det är ett fantasktiskt arbete när det gäller antal aktiva skribenter, men jag saknar den viktigaste informationen. – Läser någon det som skrivs?

  Det är vid den här frågan som vi får veta om vi kan blogga eller om vi bara skriver av oss aggresioner eller formulerar tankar till skrivna ord. – Vad gör vi för att nå våra olika målgrupper med budskapet?

  Ska vi inom socialdemokratin verkligen nyttja det nya mediet som nätet är, måste det skapas en organiserad spridning av budskapet utanför den inre kretsen av partivänner.

  Personligen har jag ingen aktiv sida med politiskt budskap. Orsaken är enkel jag lever utomlands sedan nästan ett decenium och befinner mig utanför den aktiva rörelsen. Istället har jag en handfull politiker i Sverige som jag följer och kommenterar dagligen. Jag har också tagit ett enkelt beslut att mäta lite olika frekvenser när det gäller några av våra egna och jämföra dem med några av det bästa i ”Bloggtävlan”. Resultatet kommer jag att presenter via någon av mina vänner i Sverige samt se till att det sprids via några av samlingssidorna.

  Så var rädda om, men kämpa på nu under 2009 så ska det nog bli ännu bättre nästa år efter valet.

  Vi ses på barrikaderna!
  Brukade min morfar säga.

 16. Nils Dacke skriver:

  @Morfar Lasse: Ni eller de inom (S) som bloggar kommer inte att lyckas då (S) är ett extremt toppstyrt parti där nästan alla är beroende av det för sin försöjning och då har man inga egna tankar utan rapar bara upp det som ledningen bestämt, dvs bloggarna är antingen till för meningslösa texter som ingen läser eller intern pajkastning dvs alla maktkamper kommer upp till ytan och inte som i Småland avhålls i tal på begravningar!! Jo ni läste rätt, jag har varit med om en sådan begravning vilket var band de märkligaste kan jag säga. Man kan hoppas att ni förlorar 2010 och då VERKLIGEN går tillbaka till verkstaden och funderar på era rötter och tar fram en framtidsinriktad politik.

 17. Bo Widegren skriver:

  Jag tycker också det var en bra genomgång och hamnade själv ju på 80-listan. Vad jag däremot vänder mig emot är detta eviga mallande. Dels tycker jag valet av bästa blogg förra gången inte var mycket att s.a.s. hänga i julgran. Då enligt min smak. Många andra bloggar som jag läst är alldeles för röriga med en massa olika rutor och text i olika kulörer eller storlekar – ja det blir ungefär som de moderna som sitter och chattar framför tvn, nämligen inget sammanhang (för mig). Och Wadströms och andras råd hur man skall bli en bra ”godkänd” bloggare är precis lika slimmat korkad som all styling. Däremot att göra den personlig och våga ha egna åsikter är naturligtvis ett bra grundtips – om nu personlighetssökeriet inte övergår i effektsökeri vilket är lätt hänt om man eftersträvar att komma in på mest lästa listan. Jag sprider f.ö. mina alster på tre olika bloggar för att nå olika publik, förutom http://www.s-info.se/bowidegren även på http://bwlogg-mediaosamhalle.blogspot.com/ och http://blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle. Flest besökare besökare har jag alltid på passagen och därnäst blogspot medan på s-info vill jag skriva för att jag är socialdemokrat. Jag tycker inte det är viktigt att alla snuttifierar och koncentrerar sina texter till ett minimum. Nog finns det de som orkar igenom en mer genomarbetad text som inte enbart ger en slogan.

 18. Reza Javid skriver:

  Hej Ann-Cathrin!
  Jag ser att mitt namn står på listan över de som inte länkar till andra s-bloggare. Jag känner inte igen mig i den bilden för jag har ganska ofta fått uppskattning från partikamrater för just ”länkning till andra s-bloggar”. Jag vet inte om du kollat igenom mina inlägg eller tagit från någon lista men som sagt, jag tror jag är en av de som länkar mest till andra.

  Vänlig hälsning
  Reza Javid
  http://www.s-info.se/javid

 19. Ann-Catrin skriver:

  Hej Reza!
  Kan det ha nåt att göra med att jag bara har kollat igenom de 10 inlägg som står på första sidan av din s-info-blogg?

  Rätt ska vara rätt så nu är din blogg flyttad till rätt lista.

  Flyttar också din kommentar och mitt svar till själva bloggposten så att andra också ser den.

 20. Reza Javid skriver:

  Tack, Ann-Cathrin!
  Det kan bero på det och då kan det vara så att mina inlägg handlat om något som andra inte skrivit om. Men jag gör alltid mitt bästa för att ha länkar till både olika tidningsartiklar och s-bloggare som bloggat om ämnet jag behandlar.

  Tack så mycket för flytten men mest vill jag beundra det arbete du lagt på att samla en så fantastisk information och ett viktigt sätt att uppmana oss att länka mer så vi får mer gehör.

  Vänlig hälsning
  Reza

 21. Martin Tunström skriver:

  Hmm, kunde inte hitta mig själv, men jag kanske ser dåligt:-)

  http://www.tunstrom.nu

  http://www.socialdemokraterna.se/Agera/Bloggar/Tunstrom/

  /mvh.
  Martin

 22. A-C, eftersom du verkar ha någon sorts kontakt med de administrativa undrar jag om du kan fundera på en sak.. om du tycker det är ett bra förslag kanske du lyfter det. Jag har försökt…..
  När vi kommenterar varandras inlägg här på S. bloggar kan man inte få med sin egen adress. man fyller i mejladressen vilken egentligen är rätt ointressant!! Ytterligare ett sätt att underlätta hur vi hittar till varandra är alltså att man när man lämnar en kommentar får fylla i sin webadress. Kan det vara något tror du?? Jag vet att man kan klippa och klistar, men tycker det är halvbra…Jag följer alltid en kommentar bakåt för att se vem de kommer ifrån!

 23. Ann-Catrin skriver:

  @Fritt ur hjärtat:
  Har tänkt på samma sak som du och tror du får svar i mitt nästa blogginlägg 🙂

 24. Ann-Catrin skriver:

  @Martin
  Tack för tipset! Jag har lagt till din blogg nu.

 25. Ann-Catrin skriver:

  @Bo Widegren
  Jag har också svårt att vänja mig vid bloggarna med en massa olika rutor:) Men eftersom jag i stort sett alltid läser via Feedreader så slipper jag se mer än text och ev bilder.

  Visst är det viktigt med personlighet och att stå för sina åsikter. Men ingenting spelar ju nån större roll om man inte har några som läser och kommenterar. Det blir en avvägning som var och en får handskas med på bästa sätt.

 26. Ann-Catrin skriver:

  @Morfar Lasse:
  Hoppas kunna återkomma med lite mer kött på benen i frågan om någon läser det som skrivs.

  För min del känns det faktiskt inte alltid viktigt att ha läsare. Jag bloggar en hel del för att reda ut mina egna tankar. Eller skriver saker i bloggen som jag själv vill komma ihåg och kunna gå tillbaka till.

  Men – självklart vill vi ju alla ha läsare och nå ”rätt” människor. Och just det där med vilka man når med en blogg är ett kapitel för sig.

 27. Calle Fridén skriver:

  Kan bara nicka instämmande om den bedrövliga internlänkningen på s-bloggare. Och jag tror inte ett smack på de förklaringar jag hittills hört.

 28. Aha, 🙂 Jag hade läst den men missat just det!!

 29. Morfar Lasse skriver:

  Ibland vill man för mycket!

  Nu har jag insett att jag gjorde det för några dagar sedan!

  Efter att ha granskat några av våra bloggar, kom jag underfund med att jag saknar två saker. Först ett tillräckligt stort tålamod, sedan en datorkapacitet som behövs.

  Jag kommer därför inte att uppfylla det löfte jag gav den 3 januari.

  Förlåt så djävla mycket!
  brukade min morfar säga.

 30. Johan skriver:

  Mycket viktigt arbete, det är sånt som för Sverige framåt. I sann sosseanda.

 31. Pingback: Test: Så vet du om du blivit ett bloggpretto. | Thomas Hartman | In The Pendent

 32. Pingback: Mitt nyårstips till (s)

Kommentarer inaktiverade.