Livebloggar från ”Hemliga klubben”

Hemliga klubben
14 viktiga beslutsfattare i Sandviken har möten utan insyn
SANDVIKEN Den politiska ledningsgrupp som utgjorde Sandvikens dolda maktcentrum togs bort efter kritik om hemlighetsmakeri. Men ändringen gjordes bara på papperet. I praktiken finns gruppen kvar. Två gånger i månaden träffas kommunens 14 mest inflytelserika politiker för att fritt och utan insyn diskutera viktiga, kommunövergripande frågor. 14 viktiga beslutsfattare i Sandviken har möten utan insyn…”

Igår skrev Arbetarbladet om att kommunalråden samt nämnder o styrelsers ordföranden har gemensamma träffar två gånger per månad. Jag är vice ordförande i Kunskapsnämnden och eftersom ordförande Klas befinner sig i Kina befinner jag mig på dagens möte i ”hemliga klubben”. Gissar att det finns ett intresse för vad som händer där så här kan ni följa en live-bloggning från mötet.

Fortsättning följer – jag uppdaterar vartefter.


Närvarande är ordförande i Bygg- o miljö-, Handikappomsorg-, Individ- o familj-, Kultur- o fritid- och Kunskapsnämnden, Sandviken Energi, Kommunfullmäktige och de tre kommunalråden. Vi börjar med att gå laget runt och tar upp vilka frågor ordförandena vill ta upp.

Punkterna blir; Ekonomi, Mediautbildningen, Friskvårdsutbildningen, gymnasieutredningen, hallen i Österfärnebo, El-bilar och en ev rapport från Peter Kärnströms USA-resa.

  • Monica går igenom vilka som har anmält sig till Mediautbildningen för presidier i nämnder och styrelser, förvaltnings- och bolagschefer och oppositionsråd. Uppmaning till ordförandena att påminna sina presidier och förvaltningschefer om att anmäla sig.
  • Förslag på gång från personalutskottet om insatser för Friskvård. Alla insatser har som mål att sänka sjuktalen. Förslaget kommer att gå ut på remiss till alla nämnder/styrelser.
  • SEAB berättar om ett samverkansprojekt med El-bilar och tankstationer. Uppstart i fredags då folk fick köra el-bil inne i köpcentrum. Inslag på både SVT och TV4. Vi ligger i framkant i landet med detta projekt.
  • K-rådet Ohlsson har fått en skrivelse ang idrottshallen i Österfärnebo och att de varit lovade en större hall. Som en jämförelse blir hallen 1 m smalare och 1,5 m kortare än hallen i Åshammar – 32 x 16 m. Det stod fel mått i Arbetarbladet häromdagen (4 m för kort).
  • Ohlsson rapporterar läget med myggbekämpningen. Finansieringsfrågan är inte löst än.
  • Peter K om ekonomi – nya skatteberäkningar. Avvikelse mot budget 2009 – 16,9 miljoner mindre skatteintäkter. Ny prognos kommer i april och kommer troligen att innebära ytterligare minskningar av skatteintäkterna. Lång diskussion om hur nämnder och styrelser ska hantera dessa faktum i arbetet med nämndplanerna för 2010.
  • Kunskapsnämnden om fortsatt hantering av gymnasieutredningen. Alla programråd kommer att diskutera utredningen och komma med synpunkter. Beredningens förslag till nämnden nästa vecka är
    – att bilda en fokusgrupp med elever i åk 5 – 7 med frågor som Vilken sorts gymnasieskola vill du gå på? Vad lockar? Vad är viktigt? Arbetssätt?
    – ett forum skapas i FirstClass för i första hand åk 5 – 7 med frågor från förtroendevalda angående elevernas syn på framtidens gymnasieskola.
    – enkät i åk 6 – 7 angående programval
    – beslut tas på nämndens junisammanträde

    Vi hann inte med alla punkter och nu blir det 20 minuters paus innan fullmäktiges visions-kväll startar. Jag återkommer säkert med synpunkter på frågan om dessa ordförandeträffar.

  • Det här inlägget postades i Lokalpolitik. Bokmärk permalänken.

    1 svar på Livebloggar från ”Hemliga klubben”

    1. Anders Widén skriver:

      @ Hej Brockman!
      Förlåt, helt off-topic.
      Jag har mejlat dig på anncatrin(bulle)brockman dot nu
      Kanske FRA snappade mejlet:)

      Skämt åsido.
      Jag vill gärna komma i kontakt.

      MvH
      Anders

    Kommentarer inaktiverade.