När blir fildelningsdebatten skrattretande?

Fick in en debattartikel i Arbetarbladet och Gefle Dagblad i fredags

Jag tänkte börja skriva om 1400-talet när tryckpressen tog jobbet från den mänskliga handen och gåspennorna, men väljer att hoppa lite längre fram i historien.

I början av 1800-talet kom det självspelande pianot och vissa ansåg det som ett hot mot musikerna. 1880 gjorde grammofonen massproduktion av musik möjlig och hotade försörjningen för de som fram till dess uppträtt med ”levande” musik.
http://digitalgallery.nypl.orgPå 1930-talet var det radion som var det stora hotet. Nu befarades att allmänheten skulle sluta lyssna på levande musik och inte längre köpa skivor och hur skulle då musikerna kunna försörja sig?

På 40-talet kom bandspelaren till Sverige. STIM vände sig emot och menade att det skulle få allvarliga konsekvenser om allmänheten kunde spela in radioprogram direkt från radioapparaten.

På 60-talet erbjöd Sveriges Radio två kanaler, men sände inte särskilt mycket populärmusik. Då dök radiopiraterna upp och sände från båtar på havet. Riksdagen beslutade om Piratradiolagen och förbjöd folk att äga radiosändare och att sända från internationellt vatten.

Från mitten av 60-talet börjar mina egna minnen av utvecklingen. Som tonåring satt jag klistrad vid radion med rullbandspelaren inkopplad och spelade in låtar från Tio i Topp och Kvällstoppen.

I samma veva skrev STIM till kungen och oroade sig för att de moderna inspelningsapparaterna var ett allt större problem för upphovsrättsinnehavare och skivproducenter. SIFO-statistik visade att användandet ökade och att 50 procent av tonåringarna använde bandspelare flera gånger i veckan! När kassettbandspelarna kom på 70-talet började vi kunna bära dem med oss.

Vi kopplade sladdar och spelade in från varandras blandband. Inte nog med det – vi spelade av varandras köpta kassettband också och när någon av oss köpte en LP-skiva kom vi andra med våra kassettband och spelade av alla låtar. STIM blev oroliga igen och ville hindra tekniken och krävde ersättning för utebliven försäljning.

http://digitalgallery.nypl.orgPå 70-talet blev dessutom kopiatorn vanlig och då skulle inte längre författarna kunna sälja böcker eftersom folk kunde göra egna kopior.

I början på 80-talet började vi gå på diskotek och då blev det oväsen från Musikerförbundet för att dansbanden skulle gå under. Ändå – åren 1970–1985 fördubblades antalet människor som uppgav ”musiker” som sysselsättning i svensk folkräkning.

Ja, sen dök videobandspelaren upp och filmindustrins skräck trappades upp. Hollywood skulle dö sotdöden, ingen skulle längre gå på bio och ingen skulle längre kunna försörja sig på att göra film. Det visade sig senare att försäljningen av VHS gav mer intäkter till branschen än biobesöken.

När cd:n kom steg försäljningen igen, mycket tack vare att folk uppdaterade sina skivsamlingar och att ljudkvaliteten blev betydligt bättre. När cd-skivorna blev inspelningsbara och brännare blev var mans egendom var vi där igen. Ingen skulle någonsin mer köpa en cd-skiva och artisterna skulle inte längre kunna försörja sig.

Så här i backspegeln känns det lite skrattretande att läsa om all uppståndelse som ny teknik har ställt till med genom historien.

http://digitalgallery.nypl.orgNu skriver vi februari 2009 och de fyra grundarna av The Pirate Bay står inför rätta för medhjälp och försök till brott mot upphovsrättslagen, med skadeståndskrav på 117 miljoner kronor.

Samtidigt slår biobesöken rekord, skivindustrin har ökande intäkter för digital försäljning och tillväxten inom datorspelsbranschen är enorm.

Monty Python-gänget beslutar sig för att lägga ut sitt material fritt på YouTube och ökar då sin dvd-försäljning med 23 000 procent!

Min gissning och förhoppning är att det kommer att kännas skrattretande om några år att tänka tillbaka på 2009 och fildelningsdebatten..

Ann-Catrin Brockman
Socialdemokrat i Sandviken


Två kommentarer finns i AB
20 feb 2009 11:41 Jonas
Tack, äntligen någon med perspektiv från historien. Det har ju gjorts undersökningar som säger att de som laddar ner musik gratis går på fler konserter. Upplevelser går inte att ladda ner och inte heller känslan av en köpt cd-skiva eller varför inte vinyl.

20 feb 2009 17:44 Björn A Wallner
Trevligt att en politiker skriver något vettigt om fildelnings debatten annars har det varit mycket svammel ifrån eliten.

Det här inlägget postades i Integritet, Politik. Bokmärk permalänken.

13 svar på När blir fildelningsdebatten skrattretande?

 1. Mary skriver:

  Vilken bra sammanställning. Precis vad jag känner igen. Jag länkar det här.

 2. Apse skriver:

  Bra genomgång. Men visst är det så att viljan till att köpa tex en CD eller en DVD-film är låg om jag kan få samma sak gratis via datorn här hemma? Och då kan jag förstå Peter Dalle eller Richard Hobert (eller andra filmmakare) om de ev. (jag vet inte) blir förbannade och dessutom mister en inkomst. Så för egen del har jag kommit fram till att fildelning ÄR stöld.

 3. Kattis skriver:

  Jo, skrattretande då men innan dess är risken att ett antal personer fått punga ut med mycket i ren utpressning med hjälp av IPRED-lagen. Vi har sett hur man gjort i Danmark och UK. Så tills vi skrattar är det nog många direktörer som skrattar hela vägen till banken.

  Har själv en pensionerad granne som sagt upp bredbandet från 1 april. Eftersom hon oftast är ensam hemma så inser hon att hon aldrig kommer att kunna sätta något emot om de skulle säga att det var hennes lina som tankat ner. Vi vet ju att om man har dynamisk IP-adress, som vi har, så är risken ännu större än vid fast där den inte är försumbar. Hennes slutsats var att det inte var värt att behöva riskera att skuldsätta sig för att kunna vara ute på nätet och ta del av information. Rädslan börjar sprida sig …

 4. Kattis skriver:

  Det blev en för tråkig post

  Glömde ju skriva att det var en mycket bra artikel. Kort, klar och konkret. Tummen upp!

 5. Zac skriver:

  Riktigt bra, en perfekt sammanställning – det blir länkning! Sedan vill jag tacka för att man får tillbaka lite av tilltron till politiker – den varan har naggats i kanten under de senaste åren måste jag säga – FRA, IPRED etc… Vart sjutton är vi på väg?

  //Zac

 6. Zac skriver:

  Teknikskiften innebär hot, men det som retar skiten ur en är att det också innebär ENORMA möjligheter. Du har andra exempel i biografmusikerna som tappade anställningarna när ljudfilmen kom – för att inte tala om skådespelarna själva!

  Andra områden; isleverantörer kontra kylskåp och gaständarna kontra elektrisk belysning. Listan kan göras lång. Men vad har vi lärt oss?

  //Zac

 7. Kalle skriver:

  Utmärkt inlägg! Det är skrämmande hur dåliga vi är på att titta på historien och lära oss av den.

 8. Thomas Tvivlaren skriver:

  Tack för bra inlägg!

 9. Andreas B skriver:

  Jag instämmer med tidigare kommentator vad gäller tilltron till politiker. De senaste åren har jag tappat mer och mer av förtroendet till beslutsfattare, och även om jag känner mig otroligt orolig för den utveckling som sker så är det upplyftande att se politiker som faktiskt är med i matchen också. Bra skrivet.

 10. Zäta skriver:

  @Apse
  å andra sidan har du nästan gratis vatten i kranen men Ramlösa, Loka, Evian och liknande verkar kunna sälja ganska bra ändå.
  Det gäller att hitta ett mervärde i att köpa CD:n/DVD:n, förklaringar, funderingar och tankar kring hur man kommitfram till att låten/filmen ska vara just som den är, t ex.

 11. Mycket bra artikel, precis så är det.

  Men imorgon kommer tyvärr socialdemokraterna och alliansen tillsammans rösta igenom Ipred. Om inte riksdagsmännen kan få upp ögonen för vad de håller på att göra måste vi byta ut den i nästa val.

 12. Yvonne skriver:

  Tack för en bra artikel AC. Den ÄR redan skrattretande – jag har lyssnat varje dag på rättegången och det är pinsamt. Härlig faktagrävning av dig.
  Egentligen gick jag hit för att se om du skrivit något om rojalistyran som fullkomligt tagit musten ur mig i alla fall.
  Nåja, bra inlägg och ha det bäst

 13. Pingback: Brockmans blogg » Har fildelningsdebatten blivit skrattretande nu?

Kommentarer inaktiverade.