Fina siffror och partiledardebatt

Rödgröna leder med 10 procent skriver SvD idag. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet säger:

”Den som har lett i Sifos januarimätning under ett valår har vunnit 10 gånger av 13. Men nu har vi en mycket större väljarrörlighet både mellan valen och i valspurten. Det är någonting man inte ska glömma när man tittar på sådana här siffror.”

En jämförelse av valresultatet 2006 med SIFO:s siffror för januari 09 ser ut så här. Visst ser det trevligt ut för oss på den rödgröna planhalvan men nu återstår det att ro valrörelsen i hamn. Ingen kan slå sig till ro och ens snudda vid tanken på att vi inte har något att oroa oss för!


Valet 06 jmf SIFO jan 09

Igår var vi ett 30-tal socialdemokrater från länet som samlades för en utbildningsdag inför valet och valstudierna. Första passet gav Anders Lindberg, kommunikationsombudsman på 68:an, iallafall mig en hel del nya tankar och infallsvinklar. Det var t.ex. intressant att höra att S i Haninge skriver kontrakt med KF-kandidater om hur mycket de tänker jobba i valrörelsen och att det i stort sett är förbjudet för socialdemokrater att jobba som valförrättare. Vi driver valrörelsen ”ända in i kaklet” d.v.s. ända tills vallokalerna har stängt.

Anders gav en bra och vid bild av opinionsläget i olika frågor och för alla partier. En del blev vi nog alla överraskade av och annat visste vi redan. De viktigaste valfrågorna är jobben och skola/vård. Skatter och ekonomi hamnar en bit ner på intresseskalan. Folk tycker att det räcker med friskolor nu och ser gärna skattehöjningar om de är riktade till rätt saker.

Nu pågår Superveckan och ikväll debatterar Sahlin och Reinfeldt i SVT2 kl 21.15. Den som twittrar lägger till #superveckan så kan alla följa inläggen..

”Fredrik Reinfeldt är moderat, därför har han ingen aning om vad rättvisa är. Men det står vi socialdemokrater för, och det tänker vi göra i valet 2010 också.”

Mona Sahlin partiledardebatt med Reinfeldt juni 2007

Glöm inte att rösta direkt efter debatten på: Aftonbladet, Expressen, SvD, DN och SVT!

Andra skriver om debatten:
Fördel Sahlin
Politiska frågor på dagens agenda?
Politiken och statistiken talar för regeringsskifte
Duell, opinion och valrörelse
Får vi se Persson kopian ikväll?
Fortsatt ledning för rödgröna

Det här inlägget postades i Politik, Val 2010 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.