Idag kom datorerna till Österfärnebo!

Idag fick jag chansen att vara med om en historisk händelse i Sandvikens kommun. Alla elever i år 6-9 i Österfärnebo skola fick varsin bärbar dator och stämningen på skolan var både förväntansfull, fnissig och lite högtidligt allvarlig.

Väskor

I två bilar åkte några tekniker från IT-kontoret, skolans IT-strateg, jag och ca 75 ryggsäckar packade med Dell-datorer. Två elever och en lärare per mentorsgrupp hämtade ryggsäckarna och bar upp dem till de andra i gruppen.

Väskor hämtas

Jag följde med ett gäng och det var spännande att se väsköppningen och vad som hände sen. Alla datorer var inte uppladdade så det blev lite letande och omflyttande för att hitta eluttag. När datorn väl var igång byttes det tillfälliga lösenordet ut och sen fick alla datorer jag såg nya skrivbordsunderlägg med allt från medelhavsstränder till Bob Marley.

Elever
Cornelia i 6:an och Jenny i 7:an har fått sina datorer

– Får vi installera MSN? var första frågan jag hörde. Och eftersom eleverna har admin-rättigheter på sina datorer så var det förstås ok. Det trådlösa nätet verkade fungera bra, någon installerade Spotify, flera ville ha Skype och någon testade den inbyggda webbkameran.

Elever

Det såg lite lustigt ut med alla dessa likadana ryggsäckar när eleverna började sprida ut sig på skolan. Lärarna fick sina datorer i december också med likadana väskor. Det gäller nog att se till att pimpa både sin dator och sin väska för att kunna känna igen den framöver.

Hampus, Kevin och Pontus får ofta vänta på skolbussen på eftermiddagarna och här bänkar de sig med eluttaget nära. Alldeles intill spelar ett par killar biljard så datorerna var inte helt hypnotiserande 🙂

Elever

Nu väntar också de yngre eleverna på sina datorer. År F-4 kommer att samsas två-tre elever om en bärbar dator, som ska förvaras i FortKnox-skåp på skolan. I år 5 får eleverna varsin dator som också ska förvaras på skolan. De äldre eleverna har sina datorer dygnet runt och tar alltså hem dem på kvällar, helger och lov.

Annonsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad och www.sandviken.se var på plats. På bilden intervjuas rektor Christina Hjern som också hördes på Radio Gävleborg idag. Uppdaterar med länkar när artiklarna publiceras

Rektor Christina Hjern

Jag önskar Österfärnebo lycka till!
I morgon ska vi diskutera eventuella fortsatta IT-investeringar på ordförandeberedningen…

Mina tidigare inlägg om 1-1-projektet:
En-till-en i skolan. Eller inte?
Egen dator ger roligare skola o bättre arbetsro
Elever i Sandviken får bärbara datorer

Det här inlägget postades i IT, Lokalpolitik, Skola och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Idag kom datorerna till Österfärnebo!

  1. monica jacobsson skriver:

    Härlig läsning!
    mvh monica jacobsson

Kommentarer inaktiverade.