Är moderaterna tillbaka på 20-talet?

I Sandvikens kommunfullmäktige ikväll blev det diskussion om nya moderaternas sätt att använda orden. Jag citerar replikväxlingen ord för ord från webbsändningen:

Socialdemokraten Robert Sten:

”För motståndarsidan de pratar inte samma värdeord. De pratar om valfrihet och mångfald. Och jag har sagt det här förut i den här talarstolen; att på nätet så finns det ett allianslexikon för vad de två orden betyder. Moderaterna var trevliga nog att lägga ut det för ett tag sen. Det betyder privatisering.

Så när ni hör debatten i fortsättningen – åhörare, väljare – så kom ihåg att de två orden betyder privatisering. Så när de säger ’Vi vill ha mångfald, vi vill ha valfrihet’ så är det de egentligen säger ’Vi vill ha privatisering, vi vill ha privatisering’.

Moderaternas oppositionsråd Riitta-Liisa Björk replikerade:

Robert, och alla andra som beskriver Alliansen, både på nationell nivå och också i kommunen som vi som är representanter för den politiken, för den politiska sidan. Jag känner inte ens igen själv i den terminologin och det sättet du beskriver Robert så jag hänvisar till dig gärna att läsa om moderaternas ideologi.

En kära partivän till dig han tyckte faktiskt och bad att få komma till moderaterna därför att han läste vad Alva och Gunnar Myrdal har skrivit och han baxa ju. Så jag hänvisar till www.moderat.se. Och läs gärna om moderaternas ideologi därför att nu tycker jag att du har backat till 20-talet och det är inte där är inte jag. Jag är 2010 i Sverige.

Replik Robert Sten:

Först vill jag väl säga att just det här om att jag skulle gå till eran hemsida. Det är precis det jag har gjort och det var där det stod att ni skulle inte prata om privatiseringar utan ni skulle prata om valfrihet och mångfald. Så det är hämtat från eran hemsida.

Sen vill jag säga det att nej, jag tror inte vi är kvar på 1920-talet. Ni har förfinat eran retorik otroligt mycket sedan dess.

Vi är nog rätt många som läst det dokument som Robert hänvisar till. Här kan du också läsa det. Den här länken visar kanske ännu tydligare att den verkligen ligger på deras hemsida.

Texten nedan är tagen från sidan 5 i dokumentet som heter ”En guide till nya moderaternas utseende” (har bara flyttat in rubriken och gjort texten tydligare än den ljusblå i originalet). Förordet är skrivet av partisekreterare Per Schlingmann.


Det är i samma dokument som den här omtalade texten står på sid 17:

Personlig kommunikation handlar om att vinna förtroende hos väljarna. Väljaren ska känna tillhörighet och välkomnade från företrädaren. Därför bör kläderna vara vardagliga; vi lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är.

Nu när vi vet att Robert läste rätt – ska vi tolka det som att Riitta-Liisa Björk anser att de ”Nya moderaterna” är tillbaka på 1920-talet?

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Är moderaterna tillbaka på 20-talet?

 1. Helena Sjöberg skriver:

  Intressant inlägg om ordens betydelse A-C…
  Måste medge att det hade varit rätt roligt att ge sig in i den debatten. Politiker blir ju ofta beskyllda för att inte prata så att folk förstår och måste man nu dessutom ha tillgång till partiets egna översättningslexikon så kan det ju bli ganska tufft. Om det finns något sådant för FP känner jag tyvärr inte till 😉

  För mig innebär valfrihet inom vård, skola, hemtjänst m.m. att jag som elev, brukare, vårdtagare etc har just en konkret möjlighet att välja mellan alternativ som kan tillgodose mina behov på olika sätt. Privatisering? Ja, jag tänker mig nog att det då finns privata alternativ – men inte nödvändigtsvis privata eller bara privata. Det är ju inte driftsformen som är det primära för att det ska uppstå valfrihet…

  Mångfald – ett för mig mycket positivt laddat ord. Men, i min värld så står det INTE först och främst för privatisering. När jag tänker på mångfald så tänker jag mer på att vi är så många med olika bakgrund, från olika kulturer, med olika kompetenser, förmågor m.m. som kan berika varandra och vårt samhälle.

  Vad just R-L menar med valfrihet och mångfald kan jag inte svara på – lika lite som jag inte vet vad just Robert eller du lägger in i just de orden, men om Schlingmann tycker att man kan säga mångfald+valfrihet och mena privatisering så får det nog stå för honom…

 2. Pingback: Brockmans blogg » Lokala alliansen har budgetdialog via media

Kommentarer inaktiverade.