Sociala medier i lokalpolitiken

Sociala medier bandwagonIkväll var det ”Dagen D: medier och politik i allmänhetens tjänst” på biblioteket i Sandviken.

Fem lokala politiker var inbjudna att delta i ett samtal om politik och sociala medier. Förutom jag själv var det Monica Jacobsson (s), Helena Sjöberg (fp), Ann Östman (v) och Mary Goro (kd). Samtalsledare var bibliotekarien Niclas Forsgren.

Visst är det ganska intressant att det bara gick att hitta kvinnliga lokalpolitiker i just det här ämnet? Men jag är inte alls förvånad och vet verkligen inte en enda manlig politiker i Sandviken som har en blogg eller finns på Twitter.

Samtalet var kort och lite förvirrat. Sex röster som ska höras på 45 minuter och utan någon egentlig tråd, gör att jag undrar om den lilla skaran åhörare fick ut så mycket av vårt samtal.

Det är en bit kvar innan det finns möjligheter till verklig medborgardialog för lokala politiker. Det behövs folkbildning för att uppnå ett mycket bredare deltagande i de sociala medierna. Väljarna vet inte (eller bryr sig inte om) att det finns politiker i de sociala medierna som faktiskt vill ha en dialog. Och vi politiker är dåliga på att göra det känt och att bjuda in till kommunikation. Vi behöver alla lära oss och vänja oss, testa, utforska, hitta former.

För övrigt tycker jag att Monica uttryckte det bra; Att finnas på nätet är lika naturligt som att finnas på Konsum, torget, partimötet eller i valstugan. Och det är precis samma sak i t ex valstugan – Några tittar in mest varje dag och tar chansen att tycka, fråga, diskutera, kritisera, berömma. Andra ökar takten i stegen för att ta sig förbi så fort som möjligt.

Passar på att återpublicera det jag sa i Almedalen i den här intervjun av Brit Stakston.

Lyssna gärna också på samtalet Sociala medier – gäspning eller turbo i valrörelsen.

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Webben. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sociala medier i lokalpolitiken

  1. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Ledare i ord, följare i handling

  2. Pingback: Brockmans blogg » Det har gått ett år…

Kommentarer inaktiverade.