Att vara förtroendevald

Monica Jacobsson är kommunalråd i Sandviken och publicerade för ett tag sedan detta brev på sin blogg. Gösta Sandin var kommunalråd i många år och brevet skrev han för länge sedan till förtorendevalda i Sandviken. Passar bra att läsa och begrunda så här inför den nya mandatperioden.

Rosor

Att vara förtroendevald
Du är en av arbetarrörelsens förtroendevalda.

Hur ringa Du än tycker att Ditt uppdrag är, innebär det att Du hädanefter företräder rörelsen på ett mera uppmärksammat sätt än Du gjort som enbart medlem och anhängare. Förtroendemännen och förtroendekvinnorna är en del av rörelsens ansikte utåt.

Vilka program vi än skriver och stadfäster, blir rörelsen aldrig bättre än de människor som bär den. Det anseende Du har och det förtroende för Dig personligen som människorna i Din omgivning känner, är av utomordentlig betydelse för det förtroende dessa människor får för den rörelse Du företräder.

Därför är Du som förtroendeman aldrig helt privat. Även om Du inte själv märker det vägs Du och värderas av människorna i Din omgivning. Det de i första hand kräver är omutlig hederlighet.

Det kan hända att Du som förtroendevald förr eller senare kommer i sådana situationer att Ditt uppdrag ger dig möjlighet att tillgodose egna, anhörigas eller vänners intressen. Du kan hamna i svåra beslutslägen. Var då på Din vakt mot ovidkommande inflytelser.

Det kan hända att utomstående – leverantörer, entreprenörer eller andra med vilka kommunen har ekonomiska mellanhavanden och där Ditt ord kan påverka utgången – försöker förbättra sitt utgångsläge genom att försätta Dig i tacksamhetsskuld. Metoderna är utspekulerade och tillsynes oförargliga. Mottagligheten prövas först. Därefter utvecklas och stegras insatserna.

Ha som utgångspunkt att alla sådana åtgärder har ett enda syfte: att tillvinna sig själv, sitt företag eller sina uppdragsgivare fördelar.

Måttlighet med berusningsmedel är nödvändig.

Hur Du än beter Dig kommer Du att betraktas med misstänksamhet av en del. Vänta Dig aldrig tacksamhet eller uppskattning för Dina insatser. Försök aldrig att framhålla Dig själv. Kom ihåg att det eller de uppdrag Du har inte är till för Din skull. Det är Du som erbjudits glädjen att vara till för dem.

Arbetarrörelsen arbetar mot ett flyttande mål.

Dess förtroendevalda kommer att få fullgöra sina uppdrag under växlande yttre betingelser. Pionjärtidens påfrestningar är förbi. Då var förtroendeuppdraget obekvämt och förenat med både obehag och fara. Idag är förtroendeuppdraget ofarligt och stundom väl avlönat. Hur det blir i morgon och i övermorgon vet vi inte.

Det är viktigt att de förtroendevalda, hur klimatet än växlar, bevarar medvetandet om arbetarrörelsens historiska uppgift”.

Gösta Sandin

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Politik, Val 2010. Bokmärk permalänken.

1 svar på Att vara förtroendevald

  1. Björn Petersson skriver:

    Hej!

    Gösta Sandins brev om vilka etiska principer (eller enklare aktsamhet) som skall efterlevas som förtroendevald ser jag som ett ”slutgiltigt” ställningstagande. Heder åt Gösta och de värden som han stod för. Mina tankar går också till Bengt Göransson som möjligen skulle varit författare.

    Hälsningar

    Björn Petersson

Kommentarer inaktiverade.