Ut med PayPal – in med Flattr

Jag är upprörd och skrämd över det som händer efter Wikileaks senaste publiceringar av korrespondens mellan ambassader.

Studenter uppmanas till tystnad med hot om att inte kunna få jobb, PayPal stoppar samarbetet vilket innebär att Wikileaks får svårt att ta emot donationer. Amazon stänger av Wikileaks från sina servrar och siten har attackerats på flera sätt senaste veckan. Det har uttryckts åsikter om att Wikileaks grundare borde lönnmördas och stämplas som terrorist. Till det lägger jag min högst personliga känsla av att det är nåt underligt med anklagelserna om våldtäkt mm mot Assange. Men det är ju (kanske) en annan fråga.

Under tiden tas innehållet i dokumenten upp i media världen över och just i skrivande stund berättar Dokument inifrån om diverse märkligheter som berör Sverige.

Jag kan inte göra mycket åt det men jag är ledsen och orolig över vad som kan hända med det fria och öppna Internet som jag uppskattar så mycket. Och vad det innebär för demokrati och yttrandefrihet.

En liten fjuttig sak jag (och du) ändå kan göra är att använda vår konsumentmakt mot de som ställer upp i jakten på Wikileaks. Idag avslutade jag därför mitt PayPal-konto och såg till att mitt motiv för det gick fram i kommentaren.

För att vara tydlig vill jag säga att jag inte försvarar allt vad Wikileaks gör eller sättet de gör det på. Det viktiga är precis det som Mymlan beskriver så mycket bättre än jag skulle kunna formulera det:

”Det är lätt att läsa tidningen eller kolla tevenyheterna i förbifarten och tänka att det som rapporteras inte har med mig att göra. Men det har det. Även om Wikileaksavslöjandena handlar om världspolitik på allra högsta nivå, är det just politiken som avgör hur du och jag ska ha det i vår vardag. Kanske inte idag, eller i morgon, men i framtiden. Demokrati är inte en naturlag. Det är inget man erövrar för att sedan sitta lugnt i båten. Demokrati är något man måste slåss för varje dag, det har inte minst USA:s reaktioner på Wikileaks avslöjanden bekräftat.

Det behövs ingen statskupp eller plötsligt revolution för att rasera den demokratiska världen. Demokrati kan monteras ner steg för steg över lång tid. Det är därför det är så viktigt att du och jag reagerar, protesterar och gör det lilla vi kan, som i det här fallet – avsluta ett konto som ändå inte är till någon nytta, för att protestera mot sättet att utöva påtryckningar för att stoppa ett fritt informationsflöde.”

Det här gjorde att jag idag satte fart på det Flattrkonto jag registrerade för några månader sen. Så nu kan jag sätta igång och ”smickra” allt jag gillar på nätet! Det känns förstås naturligt att börja med Wikileaks och Mymlan, så det tar jag och gör när jag publicerat det här inlägget.


Läs det här också:
Fullt krig om informationen
Hej då PayPal och annan wikileaksaktivism
Kulturbloggen
Inlägg via Knuff

Det här inlägget postades i Integritet, Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Ut med PayPal – in med Flattr

 1. Pingback: Landet som talar med kluven tunga « Nemokrati

 2. Pingback: #SSWCrunch S03E08 – Sött & salt säsongsavslut « Sweet Sunday Web Crunch

 3. Urban Sundström skriver:

  Hej !

  Och vad heter du på Flatter ? Jag heter https://flattr.com/profile/urbansundstrom

  Kul att du också gillar Flattr. Flattra gärna mig.

  Hälsn. Urban

 4. Ann-Catrin skriver:

  Jag heter acbrockman där också.

 5. Urban Sundström skriver:

  Hej igen ! Du måste väl skaffa minst en Flattr-knapp. Det har ju till och med jag !!!!

 6. Ann-Catrin skriver:

  @Urban Jag skulle göra det men då krävde pluginen PHP5. Mitt webbhotell ska fixa.

 7. Pingback: Brockmans blogg » Det har gått ett år…

Kommentarer inaktiverade.