Flovén fick nobben av nämnden

Igår sa vi i Kunskapsnämnden nej till tre ansökningar om fristående skolor. Beviljar Skolverket de två 7-9-skolorna kan det innebära att ca 50 % av kommunens elever går i fristående skolor. Att minska den kommunala skolan med 500 elever kommer att kräva skolnedläggning/-ar. Våra fyra största 7-9-skolor har runt 300 elever vardera och jag ser ingen annan lösning än att minst en av dessa måste läggas ner.

Lite överraskad blev jag över att alla partier i nämnden var eniga om beslutet vad gäller ansökningarna från Mikael Flovén.

Flovén vill starta en lång rad friskolor i landet och satsar på att etablera sig i kommuner som har låga poäng i Salsa-mätningarna. Alltså kommuner där eleverna har lägre måluppfyllelse än de borde ha enligt vissa kriterier.

Företaget kallar sig Cedalion och styrelsen ska bestå av privatpersoner som än så länge är hemliga. Vad jag förstår kommer företagsnamnet från greken Cedalion som ledde den blinde Orion till solen så att han fick sin syn tillbaka.

I Sandviken vill Flovén starta en grundskola och ett gymnasium där den sammanhållande idén och profilen ska vara: ”Att ge eleverna den kunskapsbas som behövs för att ge största möjliga valfrihet i livet och ge förutsättningar för ett värdigt vuxenliv.”

Fullt utbyggd ska skolan ha en lärartäthet på 16 lärare/100 elever. Genomsnittet i kommunala skolor är ca 8,2/100 elever.

Det här inlägget postades i Lokalpolitik, Skola. Bokmärk permalänken.